Uutiset Ruokaturva

Perinneruoka vahvistaa Bolivian koululaisia

Pian kaikki Bolivian koululaiset saavat ruokaa koulussa. Aterioilla syödään perinteisiä Andien alueen ruokia.
Bolivian kouluissa ruokana on muun muassa kvinoaa. (Kuva: FAOALC / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Bolivialaiset koululaiset ovat aiempaa terveempiä ja jaksavat opiskella paremmin, kun he saavat aamiaiseksi ja välipalaksi kvinoaa ja muita perinteisiä Andien ruokakasveja. Hallintopääkaupungissa La Pazissa alkanut kokeilu laajenee koko maahan.

"Toivomme hedelmiä joka keskiviikko", huutavat oppilaat, kun heiltä kysytään, miten koulun välipalatarjoilua voisi parantaa. La Pazin alueella on tarjottu kouluruokaa vuodesta 2000. Vuoteen 2013 mennessä hanke oli laajentunut kattamaan kaksi miljoonaa koululaista ympäri Boliviaa.

"Hyödynnämme Andien alueen perinteisiä raaka-aineita, kuten proteiinipitoista amarantoa, härkäpapujauhoa ja kvinoaa", kertoo kouluruokahankkeen vetäjä Jorge Gómez.

Amaranto ja kvinoa olivat inkojen ja muiden Andien alkuperäisten asukkaiden perusravintoa. Niiden nostaminen kunniaan kouluruokailussa on lisännyt kasvien viljelyä myös kotipuutarhoissa.

Vähemmän anemiaa

Koululaisten anemia väheni 30 prosenttia ruokakokeilun kahdeksan ensimmäisen vuoden aikana, osoitti San Andrésin yliopiston ja Pelastakaa lapset -järjestön selvitys.

Boliviassa hyväksyttiin viime vuoden lopulla laki kouluruokailusta. Se kieltää geenimuunnellut ja teollisesti valmistetut eineet ja suosii perinteisiä ja paikallisia lajikkeita.

Oppilaiden mieleen ovat erityisesti välipalat, joilla tarjotaan tuoremehua ja lähiseudulla kasvavasta kaakaosta valmistetulla suklaalla päällystettyjä energiapatukoita. Patukat tahtovat loppua kesken, koska jotkut ottavat enemmän kuin yhden, kertoo koulunjohtaja Marcela Fernández.

Kouluruoka tyydyttää neljänneksen koululaisten ravinnontarpeesta. Tarjolla on myös maitoa ja jugurttia, joihin lisätään tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Maissista ja muista jauhoista tehtyyn leipään voidaan laittaa kananmunaa ja manteleita. Mallia antavat perinteiset eväät, joita vuoriston asukkaat valmistivat pitkille matkoille.

Helpottaa köyhyyttä

Yli kolmannes La Pazin 765 000 asukkaasta on köyhiä, joten koulussa tarjottu ruoka on perheille helpotus. Liikunnanopettaja Hugo Quito iloitsee siitä, että oppilaat ovat aiempaa energisempiä.

Paikallisten raaka-aineiden kysynnän kasvu on lisännyt reippaasti ruokakasvien ja hedelmien viljelyä La Pazin hallintoalueella, johon kuuluu niin korkeaa vuoristoa kuin tropiikkiakin. Tuotantoon osallistuu sekä osuuskuntia että yksityisiä yrityksiä.

Bolivia on nyt kouluruokailun järjestämisessä Latinalaisen Amerikan kolmanneksi paras maa Brasilian ja Paraguayn jälkeen, arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Ruokaturva lapsetruoka Bolivia Suomen IPS

Lue myös

Vihanneksia pinoissa.

Monilla afrikkalaisilla ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon, ja se näkyy myös koronatilastoissa

Moni afrikkalainen syö pitkälle prosessoitua ruokaa, joka on usein epäterveellistä. Pitkän tähtäimen ratkaisu olisi saada ruuan tuottajat, prosessoijat, jakelijat ja markkinoijat tekemään ravitsevasta ruuasta edullista, kirjoittavat Lawrence Haddad ja Josefa Leonel Correla Sacko.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta