Perinneruoka vahvistaa Bolivian koululaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perinneruoka vahvistaa Bolivian koululaisia

Pian kaikki Bolivian koululaiset saavat ruokaa koulussa. Aterioilla syödään perinteisiä Andien alueen ruokia.

(IPS) -- Bolivialaiset koululaiset ovat aiempaa terveempiä ja jaksavat opiskella paremmin, kun he saavat aamiaiseksi ja välipalaksi kvinoaa ja muita perinteisiä Andien ruokakasveja. Hallintopääkaupungissa La Pazissa alkanut kokeilu laajenee koko maahan.

"Toivomme hedelmiä joka keskiviikko", huutavat oppilaat, kun heiltä kysytään, miten koulun välipalatarjoilua voisi parantaa. La Pazin alueella on tarjottu kouluruokaa vuodesta 2000. Vuoteen 2013 mennessä hanke oli laajentunut kattamaan kaksi miljoonaa koululaista ympäri Boliviaa.

"Hyödynnämme Andien alueen perinteisiä raaka-aineita, kuten proteiinipitoista amarantoa, härkäpapujauhoa ja kvinoaa", kertoo kouluruokahankkeen vetäjä Jorge Gómez.

Amaranto ja kvinoa olivat inkojen ja muiden Andien alkuperäisten asukkaiden perusravintoa. Niiden nostaminen kunniaan kouluruokailussa on lisännyt kasvien viljelyä myös kotipuutarhoissa.

Vähemmän anemiaa

Koululaisten anemia väheni 30 prosenttia ruokakokeilun kahdeksan ensimmäisen vuoden aikana, osoitti San Andrésin yliopiston ja Pelastakaa lapset -järjestön selvitys.

Boliviassa hyväksyttiin viime vuoden lopulla laki kouluruokailusta. Se kieltää geenimuunnellut ja teollisesti valmistetut eineet ja suosii perinteisiä ja paikallisia lajikkeita.

Oppilaiden mieleen ovat erityisesti välipalat, joilla tarjotaan tuoremehua ja lähiseudulla kasvavasta kaakaosta valmistetulla suklaalla päällystettyjä energiapatukoita. Patukat tahtovat loppua kesken, koska jotkut ottavat enemmän kuin yhden, kertoo koulunjohtaja Marcela Fernández.

Kouluruoka tyydyttää neljänneksen koululaisten ravinnontarpeesta. Tarjolla on myös maitoa ja jugurttia, joihin lisätään tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Maissista ja muista jauhoista tehtyyn leipään voidaan laittaa kananmunaa ja manteleita. Mallia antavat perinteiset eväät, joita vuoriston asukkaat valmistivat pitkille matkoille.

Helpottaa köyhyyttä

Yli kolmannes La Pazin 765 000 asukkaasta on köyhiä, joten koulussa tarjottu ruoka on perheille helpotus. Liikunnanopettaja Hugo Quito iloitsee siitä, että oppilaat ovat aiempaa energisempiä.

Paikallisten raaka-aineiden kysynnän kasvu on lisännyt reippaasti ruokakasvien ja hedelmien viljelyä La Pazin hallintoalueella, johon kuuluu niin korkeaa vuoristoa kuin tropiikkiakin. Tuotantoon osallistuu sekä osuuskuntia että yksityisiä yrityksiä.

Bolivia on nyt kouluruokailun järjestämisessä Latinalaisen Amerikan kolmanneksi paras maa Brasilian ja Paraguayn jälkeen, arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia