Perhesuunnittelu vaikeaa paimentolaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perhesuunnittelu vaikeaa paimentolaisille

Etiopialainen kuuden lapsen äiti, 32, pelkää saavansa vielä kuusi lisää ennen kuin täyttää 40 vuotta.

(IPS) -- Dollo Adon kaupunki sijaitsee Etiopian Somalin maakunnassa noin tuhannen kilometrin päässä pääkaupungista Addis Abebasta. Perhesuunnittelu on vierasta asukkaille, jotka paimentolaiselämä kuljettaa usein kauas kotoa.

Kun lämpötila nousee ja sateet niukkenevat, vettä ja laidunta on lähdettävä etsimään muualta, kertoo kuuden lapsen äiti Yohamin Kesete, 32.

"Joskus olen joutunut lähtemään, vaikka olen viimeisilläni raskaana, koska syötävää ei enää ollut. Kuolisimme nälkään, jos vaatisin saada jäädä Dollo Adoon synnyttääkseni sairaalassa", hän jatkaa.

Tilanne ei ole otollinen perhesuunnittelulle. "Vaikka pystyn tuskin ruokkimaan nykyiset lapseni, pelkään, että niitä tulee kuusi lisää ennen kuin täytän 40", Kesete tunnustaa.

Synnytysten riskit

Vaikka Etiopian pääkaupungissa ehkäisyn piirissä on jo yli puolet naisista, syrjäisillä paimentolaisseuduilla tilanne on paljon kehnompi.

"Liikkuva elämäntapa vaikeuttaa perhesuunnittelumenetelmien saamista paimentolaisten ulottuville", vahvistaa terveysministeriössä työskentelevä kätilö Feven Alazar.

Hänen mukaansa myös äitiyskuolleisuus on paimentolaisten parissa paljon yleisempää kuin muualla maassa. "Kotisynnyksistä aiheutuu usein komplikaatioita, ja pitkä matka klinikalle koituu yleensä sekä äidin että lapsen kohtaloksi", hän jatkaa.

Etiopiassa menehtyy synnytykseen keskimäärin 676 naista sataa tuhatta elävänä syntynyttä lasta kohti. Suomessa luku on alle 10.

Palvelut mukaan

Alazarin mukaan kaikki paimentolaiset eivät kuitenkaan enää jää vaille ehkäisyä. Osassa paimentolaisyhteisöjä toimii terveystyöntekijä, joka liikkuu ryhmän mukana. "Heidänkin on poistuttava liian kuiviksi käyviltä seuduilta pysyäkseen hengissä."

Ehkäisyn yleistymistä parantaa Alazarin mukaan se, että tarjolla on eri vaihtoehtoja, joista naiset voivat valita itselleen parhaiten sopivan.

Perheitä auttavan kansalaisjärjestön edustaja Mekuria Altaseb kertoo, että Etiopian naisista oli vuonna 2005 ehkäisyn piirissä vain 15 prosenttia, mutta 2011 jo keskimäärin 29 prosenttia. Tavoitteena on edelleen pudottaa äitiyskuolleisuus alle puoleen nykyisestä vuonna 2015.

"Ilman perhesuunnittelua paimentolaisnaiset jatkavat synnyttämistä, kunnes heidän kohtunsa kuivuvat", Altaseb varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia