Uutiset

Perhesuunnittelu tavoittaa vain osan pakistanilaisista

Monet pitävät ehkäisyn käyttöä vaarallisempana terveydelleen kuin silloin tällöin tehtävää aborttia, Zofeen Ebrahim.

Perheensä kanssa Karachissa asuva kahden lapsen äiti Shahida Saleem, 30, ei ole saanut koulutusta peruskoulun kymmenennen luokan jälkeen. Kuusi kuukautta sitten hän sai keskenmenon. Lääkäri huolestui Saleemin anemiasta ja neuvoi tätä siirtämään seuraavaa raskauttaan ehkäisyn avulla.

"En halua enempää lapsia. On tarpeeksi vaikea kasvattaa kaksikin näinä aikoina, kun ruuan hinta nousee", Saleem sanoo.

Hän ei silti aio käyttää ehkäisyä. "Kokeilin ehkäisypillereitä ensimmäisen lapseni jälkeen, mutta sain kystan munanjohtimeen. Lääkäri sanoi, että se johtui ehkäisystä."

Saleem ei ole puhunut miehensä kanssa kondomien käytöstä.

Konservatiivien mielet muutettava

Saleem on yksi maailman 222 miljoonasta naisesta, jotka eivät saa tai käytä perhesuunnittelupalveluita. Esteinä ovat köyhyys, negatiivinen sosiaalinen paine, sukupuolten välinen epätasa-arvo ja syrjintä. Konservatiivinen ajattelu vallitsee suuressa osassa pakistanilaista yhteiskuntaa. Uusimman väestö- ja terveystutkimuksen mukaan monet pitävät ehkäisyn käyttöä suurempana uhkana terveydelleen kuin silloin tällöin tehtävää aborttia.

"Puhumme aina tarpeista, joita ei ole täytetty. Mutta työskenneltyäni naisten kanssa vuosia olen tullut siihen johtopäätökseen, että paljon on kyse asenteista. Mikään määrä ehkäisyvälineitä ei auta, jos naiset eivät käytä niitä", sanoo lääkäri Arjumand Rabbani Pakistanin kätilöyhdistyksestä.

Lääkäri Talat Rizvi painottaa, että äitiysterveys paranee vain, jos naisten koulutukselle ja taloudelliselle voimauttamiselle annetaan niille kuuluva huomio.

Pakistan laahaa milleniumtavoitteissa

Karachin Aga Khan -yliopiston Zulfikar Bhutta on skeptinen Pakistanin kyvystä saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteet lasten ja äitien terveyden suhteen.

"Pakistan on jäänyt pitkälle jälkeen muista alueen maista, kuten Nepalista ja Bangladeshista. Jopa Pohjois-Afganistan on edistynyt nopeammin viime vuosina", toteaa Bhutta. Hän on jäsen seitsemän hengen itsenäisessä asiantuntijaryhmässä, joka arvioi edistymistä YK:n pääsihteerille.

Keskimäärin pakistanilaiset naiset saavat neljä lasta. Kun lähes 84 prosenttia naisista ei käytä mitään ehkäisyä, Pakistanin väestönkasvun hillitseminen on valtava tehtävä.

Jos nykyinen vauhti jatkuu, vuoteen 2020 mennessä maassa on 200 miljoonaa asukasta.

"Kouluttamattomien ja työttömien nuorten määrä voi johtaa ennennäkemättömän laajaan katastrofiin lähitulevaisuudessa" väestötieteilijä Farid Midhet varoittaa.

väestö Intia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti