Perhesuunnittelu tavoittaa vain osan pakistanilaisista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perhesuunnittelu tavoittaa vain osan pakistanilaisista

Monet pitävät ehkäisyn käyttöä vaarallisempana terveydelleen kuin silloin tällöin tehtävää aborttia, Zofeen Ebrahim.

Perheensä kanssa Karachissa asuva kahden lapsen äiti Shahida Saleem, 30, ei ole saanut koulutusta peruskoulun kymmenennen luokan jälkeen. Kuusi kuukautta sitten hän sai keskenmenon. Lääkäri huolestui Saleemin anemiasta ja neuvoi tätä siirtämään seuraavaa raskauttaan ehkäisyn avulla.

"En halua enempää lapsia. On tarpeeksi vaikea kasvattaa kaksikin näinä aikoina, kun ruuan hinta nousee", Saleem sanoo.

Hän ei silti aio käyttää ehkäisyä. "Kokeilin ehkäisypillereitä ensimmäisen lapseni jälkeen, mutta sain kystan munanjohtimeen. Lääkäri sanoi, että se johtui ehkäisystä."

Saleem ei ole puhunut miehensä kanssa kondomien käytöstä.

Konservatiivien mielet muutettava

Saleem on yksi maailman 222 miljoonasta naisesta, jotka eivät saa tai käytä perhesuunnittelupalveluita. Esteinä ovat köyhyys, negatiivinen sosiaalinen paine, sukupuolten välinen epätasa-arvo ja syrjintä. Konservatiivinen ajattelu vallitsee suuressa osassa pakistanilaista yhteiskuntaa. Uusimman väestö- ja terveystutkimuksen mukaan monet pitävät ehkäisyn käyttöä suurempana uhkana terveydelleen kuin silloin tällöin tehtävää aborttia.

"Puhumme aina tarpeista, joita ei ole täytetty. Mutta työskenneltyäni naisten kanssa vuosia olen tullut siihen johtopäätökseen, että paljon on kyse asenteista. Mikään määrä ehkäisyvälineitä ei auta, jos naiset eivät käytä niitä", sanoo lääkäri Arjumand Rabbani Pakistanin kätilöyhdistyksestä.

Lääkäri Talat Rizvi painottaa, että äitiysterveys paranee vain, jos naisten koulutukselle ja taloudelliselle voimauttamiselle annetaan niille kuuluva huomio.

Pakistan laahaa milleniumtavoitteissa

Karachin Aga Khan -yliopiston Zulfikar Bhutta on skeptinen Pakistanin kyvystä saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteet lasten ja äitien terveyden suhteen.

"Pakistan on jäänyt pitkälle jälkeen muista alueen maista, kuten Nepalista ja Bangladeshista. Jopa Pohjois-Afganistan on edistynyt nopeammin viime vuosina", toteaa Bhutta. Hän on jäsen seitsemän hengen itsenäisessä asiantuntijaryhmässä, joka arvioi edistymistä YK:n pääsihteerille.

Keskimäärin pakistanilaiset naiset saavat neljä lasta. Kun lähes 84 prosenttia naisista ei käytä mitään ehkäisyä, Pakistanin väestönkasvun hillitseminen on valtava tehtävä.

Jos nykyinen vauhti jatkuu, vuoteen 2020 mennessä maassa on 200 miljoonaa asukasta.

"Kouluttamattomien ja työttömien nuorten määrä voi johtaa ennennäkemättömän laajaan katastrofiin lähitulevaisuudessa" väestötieteilijä Farid Midhet varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia