Perheenyhdistämistä vaikeuttava laki eteni eduskuntaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Perheenyhdistämistä vaikeuttava laki eteni eduskuntaan

Amnestyn mukaan perheenyhdistämisen vaikeuttaminen tulorajoilla on esteenä tehokkaalle kotouttamiselle.

 

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle esityksen perheenyhdistämisen tiukentamisesta. Esityksen mukaan ulkomaalaislakia muutetaan siten, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisen edellytykseksi tulisi riittävä toimeentulo.

Järjestöt ovat kritisoineet esitysluonnosta pitkin kevättä, sillä niiden mukaan monille perheenyhdistäminen olisi lakimuutoksen jälkeen lähes mahdotonta. Yhdistämisiä vaikeutettiin jo muutama vuosi siten, että ulkomailla olevan hakijan on pitänyt matkustaa suurlähetystöön tekemään hakemusta, mikä etenkin konfliktialueilla on vaikeaa.

Torstaina annetun lakiesityksen mukaan turvapaikan hakeneiden perheenjäsenet voisivat kuitenkin hakea perheenyhdistämistä ilman tulorajoja kolmen kuukauden kuluessa turvapaikan myöntämisestä. Toissijaista suojelua saavia tulorajat koskevat aina. Käytännössä riittävä toimeentulo nelihenkisen perheen kohdalla tarkoittaa 2 600 euron nettokuukausituloja.

Luonnosvaiheessa kritiikkiä herätti myös se, mitä tapahtuisi Suomen tai muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenyhdistämisille. Esitystä kuitenkin muokattiin niin, että tulorajat eivät koske Suomen tai muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenjäseniä.

Esityksen taustalla on EU-direktiivi. Sisäministeriön mukaan tarkoituksena on selvittää tulorajojen käyttöönottoa myös Suomen ja muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenjäsenten kohdalla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi esitystä. Sen mukaan se vie käytännössä perhe-elämän monilta sotaa ja vainoa paenneilta, joilla ei usein ole todistaa riittävää toimeentuloa.

"Lausuntokierroksen ja laajan kritiikin jälkeen hallitus on poistanut esityksestä vain kohdan, joka ulottaisi kiristyksen myös Suomen kansalaisten perheenjäseniin. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, eli pakolaisten ja muiden kansainvälistä suojelua saavien osalta kohtuuttomat suunnitelmat ovat ennallaan", toteaa Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan perheenyhdistämisen tiukentaminen vaikeuttaa myös hallituksen ajamaa tehokasta kotiuttamista, sillä eläminen erossa perheestä on usein pahimpia esteitä kotiutumiselle.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia