Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

Perheenyhdistämistä vaikeuttava laki eteni eduskuntaan

Amnestyn mukaan perheenyhdistämisen vaikeuttaminen tulorajoilla on esteenä tehokkaalle kotouttamiselle.
Pakolaislapsia Aleppossa. (Kuva: IHH Humanitarian Relief Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

 

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle esityksen perheenyhdistämisen tiukentamisesta. Esityksen mukaan ulkomaalaislakia muutetaan siten, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisen edellytykseksi tulisi riittävä toimeentulo.

Järjestöt ovat kritisoineet esitysluonnosta pitkin kevättä, sillä niiden mukaan monille perheenyhdistäminen olisi lakimuutoksen jälkeen lähes mahdotonta. Yhdistämisiä vaikeutettiin jo muutama vuosi siten, että ulkomailla olevan hakijan on pitänyt matkustaa suurlähetystöön tekemään hakemusta, mikä etenkin konfliktialueilla on vaikeaa.

Torstaina annetun lakiesityksen mukaan turvapaikan hakeneiden perheenjäsenet voisivat kuitenkin hakea perheenyhdistämistä ilman tulorajoja kolmen kuukauden kuluessa turvapaikan myöntämisestä. Toissijaista suojelua saavia tulorajat koskevat aina. Käytännössä riittävä toimeentulo nelihenkisen perheen kohdalla tarkoittaa 2 600 euron nettokuukausituloja.

Luonnosvaiheessa kritiikkiä herätti myös se, mitä tapahtuisi Suomen tai muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenyhdistämisille. Esitystä kuitenkin muokattiin niin, että tulorajat eivät koske Suomen tai muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenjäseniä.

Esityksen taustalla on EU-direktiivi. Sisäministeriön mukaan tarkoituksena on selvittää tulorajojen käyttöönottoa myös Suomen ja muiden pohjoismaiden kansalaisten perheenjäsenten kohdalla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi esitystä. Sen mukaan se vie käytännössä perhe-elämän monilta sotaa ja vainoa paenneilta, joilla ei usein ole todistaa riittävää toimeentuloa.

"Lausuntokierroksen ja laajan kritiikin jälkeen hallitus on poistanut esityksestä vain kohdan, joka ulottaisi kiristyksen myös Suomen kansalaisten perheenjäseniin. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten, eli pakolaisten ja muiden kansainvälistä suojelua saavien osalta kohtuuttomat suunnitelmat ovat ennallaan", toteaa Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan perheenyhdistämisen tiukentaminen vaikeuttaa myös hallituksen ajamaa tehokasta kotiuttamista, sillä eläminen erossa perheestä on usein pahimpia esteitä kotiutumiselle.

Sisäministeriön mukaan lakiesitys on tarkoitus käsitellä eduskunnassa kevätistuntokaudella.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetpolitiikkalaki Suomi

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.