Pelastakaa Lapset tyrmistyi Halla-ahon ehdotuksesta rangaista pakolaisia pelastavia järjestöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset tyrmistyi Halla-ahon ehdotuksesta rangaista pakolaisia pelastavia järjestöjä

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) ehdotti, että kansalaisjärjestöiltä evätään toimilupa, jos nämä pelastavat pakolaisia ja siirtolaisia Välimerestä.

Pelastakaa Lapset ry kritisoi europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps) ehdotusta, jonka mukaan kansalaisjärjestöiltä pitäisi evätä toimilupa, jos nämä pelastavat pakolaisia ja siirtolaisia Välimerestä.

Halla-aho sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että kansalaisjärjestöjen pelastusveneet suorastaan houkuttelevat pakolaisia lähtemään Libyan rannikolta Italiaan. Hän on jättänyt Euroopan komissiolle asiasta kysymyksen.

Meripelastusoperaatioita Välimerellä tekevä Pelastakaa Lapset pitää ehdotusta pöyristyttävänä. Sen mukaan ihmiset on ajanut Välimerellä vaarallisemmille reiteille pikemminkin EU:n ja Turkin viimevuotinen sopimus, jonka nojalla lähes kaikki Turkista Kreikkaan tulevat turvapaikanhakijat käännytetään takaisin Turkkiin.

Pelastakaa Lapsilla on Välimerellä oma alus, joka on pelastanut syyskuusta 2016 lähtien yli 2 700 ihmistä, joista yli 400 lapsia.

"Meripelastusaluksemme nostaa merestä jokaisen hätään joutuneen, emmekä erottele hädänalaisia siirtolaisuuden tai sodan tai vainon vuoksi pakoon lähteneitä", sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta järjestön tiedotteessa.

Pelastetuille annetaan ensiapua, vettä, ruokaa ja peiton. Lapsille on oma tilansa. 95 prosenttia pelastetuista tulee Afrikasta. Järjestön Afrikan sarvessa tekemän tutkimuksen mukaan syynä lasten ja nuorten Eurooppa-haaveisiin ei ole järjestöjen harjoittama houkuttelu Välimerellä, vaan esimerkiksi heihin kohdistuva väkivalta, syrjintä sekä työ- ja koulutusmahdollisuuksien puute.

Järjestö vaatii EU:ta ottamaan vakavasti pakolaisten oikeuden hakea turvaa ja lisäämään turvallisia ja laillisia reittejä päästä Eurooppaan.

"Välimeri ei saa olla lasten joukkohauta tänäkin vuonna. Lapset ovat ennen kaikkea lapsia. Olivatpa heidän syynsä paeta mitkä tahansa, heillä on oikeus turvaan. Meillä on velvollisuus suojella lapsia, olivat he sitten synnyinmaassaan, Euroopassa tai matkalla tänne", Markkula-Kivisilta sanoo.

Välimereen hukkui viime vuonna yli 5 000 siirtolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia