Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin

Syyrian Idlibistä on paennut joulukuun puolivälistä alkaen ainakin 300 000 ihmistä. Venäjä ilmoitti eilen tulitauosta alueella, mutta pakolaisia piinaa myös jäätävä talvi.

Mielenosoittajia ja Save Idlib -kyltti

Lontoossa Venäjän suurlähetystön edustalla osoitettiin mieltä syyrialaisten puolesta joulukuussa. Kuva: Steve Eason / CC BY-NC 2.0.

Syyrian Idlibin maakunnassa on tapettu yhdeksän lasta kuluvan vuoden ensimmäinen viikon aikana, käytännössä yksi päivässä, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset ry.

Sen jälkeen, kun väkivalta alkoi kiihtyä maakunnassa joulukuussa, yhteensä 36 lasta on järjestön mukaan tapettu. Luvun on laskenut Pelastakaa Lasten kumppanijärjestö Hurras Network.

”Uuden vuoden käynnistyessä tuhannet perheet yrittävät paeta väkivaltaa. He eivät tiedä minne mennä, ja paetessaan he kykenevät ottamaan mukaansa vain sen verran omaisuutta, kuin jaksavat kantaa. Monille tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun he ovat tässä tilanteessa”, kertoi järjestön Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush tiedotteessa eilen.

Idlib on käytännössä viimeinen Syyrian kapinallisten hallussa oleva alue. Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan maakunnassa joulukuun puolivälissä. YK kertoi aiemmin tällä viikolla, että väkivaltaa on sen jälkeen joutunut pakenemaan ainakin 300 000 ihmistä.

Uutistoimistojen tietojen mukaan Venäjä ilmoitti kuitenkin eilen tulitauosta alueella sovittuaan asiasta Turkin kanssa.

Kylmä sää vaikeuttaa silti edelleen pakolaisten tilannetta. Pelastakaa Lasten mukaan Idlibin kaupungissa sadat ihmiset majailevat kadulla, sillä he ovat paenneet Maarat Al Numanin kaupungin taisteluita. Monet hakevat nyt suojaa moskeijoista, tyhjillään olevista varastoista sekä kanaloista. Pakolaisleireillä taas piinaavat tulvat.

Perustarvikkeista, ruoasta, puhtaasta vedestä ja lääkkeistä on pula eikä terveys- ja koulutuspalveluita ole riittävästi tarjolla.

Edellisen kerran väkivalta Idlibissä viime vuoden keväällä ja kesällä, jolloin 400 000 ihmistä joutui YK:n tietojen mukaan pakenemaan. Kahden ja puolen kuukauden aikana tapettiin yhteensä 90 lasta, enemmän kuin koko vuoden 2018 alkaen, Pelastakaa Lapset kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia