Uutiset Syyrian konflikti

Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin

Syyrian Idlibistä on paennut joulukuun puolivälistä alkaen ainakin 300 000 ihmistä. Venäjä ilmoitti eilen tulitauosta alueella, mutta pakolaisia piinaa myös jäätävä talvi.
Mielenosoittajia ja Save Idlib -kyltti
Lontoossa Venäjän suurlähetystön edustalla osoitettiin mieltä syyrialaisten puolesta joulukuussa. (Kuva: Steve Eason / CC BY-NC 2.0)

Syyrian Idlibin maakunnassa on tapettu yhdeksän lasta kuluvan vuoden ensimmäinen viikon aikana, käytännössä yksi päivässä, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset ry.

Sen jälkeen, kun väkivalta alkoi kiihtyä maakunnassa joulukuussa, yhteensä 36 lasta on järjestön mukaan tapettu. Luvun on laskenut Pelastakaa Lasten kumppanijärjestö Hurras Network.

”Uuden vuoden käynnistyessä tuhannet perheet yrittävät paeta väkivaltaa. He eivät tiedä minne mennä, ja paetessaan he kykenevät ottamaan mukaansa vain sen verran omaisuutta, kuin jaksavat kantaa. Monille tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun he ovat tässä tilanteessa”, kertoi järjestön Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush tiedotteessa eilen.

Idlib on käytännössä viimeinen Syyrian kapinallisten hallussa oleva alue. Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan maakunnassa joulukuun puolivälissä. YK kertoi aiemmin tällä viikolla, että väkivaltaa on sen jälkeen joutunut pakenemaan ainakin 300 000 ihmistä.

Uutistoimistojen tietojen mukaan Venäjä ilmoitti kuitenkin eilen tulitauosta alueella sovittuaan asiasta Turkin kanssa.

Kylmä sää vaikeuttaa silti edelleen pakolaisten tilannetta. Pelastakaa Lasten mukaan Idlibin kaupungissa sadat ihmiset majailevat kadulla, sillä he ovat paenneet Maarat Al Numanin kaupungin taisteluita. Monet hakevat nyt suojaa moskeijoista, tyhjillään olevista varastoista sekä kanaloista. Pakolaisleireillä taas piinaavat tulvat.

Perustarvikkeista, ruoasta, puhtaasta vedestä ja lääkkeistä on pula eikä terveys- ja koulutuspalveluita ole riittävästi tarjolla.

Edellisen kerran väkivalta Idlibissä viime vuoden keväällä ja kesällä, jolloin 400 000 ihmistä joutui YK:n tietojen mukaan pakenemaan. Kahden ja puolen kuukauden aikana tapettiin yhteensä 90 lasta, enemmän kuin koko vuoden 2018 alkaen, Pelastakaa Lapset kertoo.

Syyrian konflikti avustustyölapsetpakolaisetkonflikti Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.