Pelastakaa Lapset: Sota-alueilla elää enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Sota-alueilla elää enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin

Piittaamattomuus sodan säännöistä on yhä yleisempää ja lapsiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa, varoitetaan uudessa raportissa.

Tyttö lukemassa kirjaa

10-vuotias Alyne (nimi muutetu) joutui pakenemaan konfliktia Kongon demokraattisen tasavallan Kasain alueella. Taistelijat polttivat hänen koulunsa, mutta nyt hän pystyy jälleen opiskelemaan. Kuva: Mike Sunderland / Save The Children.

Lapsia pitää suojella paremmin konflikteilta, vaatii Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan lapsiin kohdistetaan konflikteissa yhä enemmän väkivaltaa ja piittaamattomuus sodan säännöistä on yleistynyt.

Väkivalta on silmitöntä ja umpimähkäistä esimerkiksi Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa. Taisteluja käydään yhä yleisemmin tiheään asutuilla alueilla ja niillä käytetään aseita, jotka osuvat usein umpimähkään lapsiin, järjestö kertoo.

”Lapsiin kohdistetaan yhä laajamittaisemmin täysin häikäilemätöntä väkivaltaa. Sen lisäksi, että lapsia värvätään sotilaiksi, heitä pakotetaan toimimaan esimerkiksi itsemurhapommittajina. Sotivat osapuolet pommittavat kouluja ja sairaaloita laajamittaisemmin kuin vuosikymmeniin. Usein kyse on vakavista ja räikeistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja tiedotteessa.

Raportin mukaan konflikteista kärsivillä alueilla elää vähintään 357 miljoonaa lasta. Määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tapettujen tai vammautuneiden lasten lukumäärä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010. Lisäksi lapsia rekrytoidaan sotilaiksi ja he joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Konfliktialueella asuminen johtaa myös traumaperäiseen stressiin, joka on erityisen haitallista lapsille.

Vaarallisimpia maita lapsille olivat raportin mukaan vuonna 2016 Syyria, Afganistan ja Somalia. Lähi-idässä asuvista lapsista kaksi viidestä elää konfliktin vaikutusalueella. Afrikassa joka viides lapsi kärsii konfliktien seurauksista.

Pelastakaa Lapset julkisti raporttinsa huomenna alkavan Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin alla. Se kerää allekirjoituksia vetoomukseen, jossa vaaditaan maailman johtajia suojelemaan lapsia ja asettamaan lapsiin kohdistuneisiin sotarikoksiin syyllistyvät vastuuseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia