Pekingissä puhtaampi ilma kuin vuosikymmeneen – ilmansaasteiden vastainen politiikka puree | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pekingissä puhtaampi ilma kuin vuosikymmeneen – ilmansaasteiden vastainen politiikka puree

Viimeisen vuoden aikana Pekingissä on mitattu alhaisimpia saastelukemia kymmeneen vuoteen. Hiilenpolton rajoitukset puhdistavat ilmaa suurkaupungeissa, mutta ovat tulleet kalliiksi tavallisille kiinalaisille.

Ihmisiä kävelykadulla Pekingissä

Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilmanlaatu on viimeisen vuoden aikana ollut useana kuukautena ennätyksellisen hyvä. Kuva: xiquinhosilva / CC BY-NC 2.0.

Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilma on viime kesän jälkeen ollut kirkkaampi kuin vuosikymmeneen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana mitatuista seitsemästä ilmanlaadultaan parhaasta kuukaudesta viisi sijoittuu viimeisen vuoden sisään, The Japan Times uutisoi. Tieto perustuu Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön ilmanlaatumittauksiin.

Kiina alkoi vuosi sitten rajoittaa hiilenpolttoa Pekingissä, muissa suurissa kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Sekä teollisuus että kotitaloudet ovat joutuneet vaihtamaan hiilen maakaasuun, sähköön tai muihin vähemmän saastuttaviin energianlähteisiin.

Samalla Kiinasta on tullut maailman suurin maakaasun tuoja, mikä on nostanut kaasun hintaa markkinoilla.

Tavallisille kiinalaisille hiilenpolton rajoitukset ovat tienneet ongelmia: kaasu on kalliimpaa kuin hiili, eikä sitä ole aina ole riittänyt tarpeeksi esimerkiksi lämmitykseen.

Talvella Pekingin ilmanlaatua paransivat osaltaan Siperiasta tulleet kylmät, puhtaat ilmamassat. Ilmanlaadun paraneminen ei ole ollut suoraviivaista: toukokuussa kaupungissa mitattiin jälleen Kiinan pahimpia saastelukemia. Viranomaisten mukaan syynä olivat sääolot ja teollisuuden päästöt.

Kiinan taistelua savusumuja vastaan on kritisoitu siitä, että se keskittyy lähinnä suuriin kaupunkeihin, jotka saavat helposti huomiota kansainvälisessä mediassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan energianlähteen vaihtaminen ei auta, jos samalla ei puututa energiankulutuksen määrään ja tehdä rakenteellisia uudistuksia teollisuuteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia