Uutiset

Pekingissä puhtaampi ilma kuin vuosikymmeneen – ilmansaasteiden vastainen politiikka puree

Viimeisen vuoden aikana Pekingissä on mitattu alhaisimpia saastelukemia kymmeneen vuoteen. Hiilenpolton rajoitukset puhdistavat ilmaa suurkaupungeissa, mutta ovat tulleet kalliiksi tavallisille kiinalaisille.
Ihmisiä kävelykadulla Pekingissä
Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilmanlaatu on viimeisen vuoden aikana ollut useana kuukautena ennätyksellisen hyvä. (Kuva: xiquinhosilva / CC BY-NC 2.0)

Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilma on viime kesän jälkeen ollut kirkkaampi kuin vuosikymmeneen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana mitatuista seitsemästä ilmanlaadultaan parhaasta kuukaudesta viisi sijoittuu viimeisen vuoden sisään, The Japan Times uutisoi. Tieto perustuu Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön ilmanlaatumittauksiin.

Kiina alkoi vuosi sitten rajoittaa hiilenpolttoa Pekingissä, muissa suurissa kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Sekä teollisuus että kotitaloudet ovat joutuneet vaihtamaan hiilen maakaasuun, sähköön tai muihin vähemmän saastuttaviin energianlähteisiin.

Samalla Kiinasta on tullut maailman suurin maakaasun tuoja, mikä on nostanut kaasun hintaa markkinoilla.

Tavallisille kiinalaisille hiilenpolton rajoitukset ovat tienneet ongelmia: kaasu on kalliimpaa kuin hiili, eikä sitä ole aina ole riittänyt tarpeeksi esimerkiksi lämmitykseen.

Talvella Pekingin ilmanlaatua paransivat osaltaan Siperiasta tulleet kylmät, puhtaat ilmamassat. Ilmanlaadun paraneminen ei ole ollut suoraviivaista: toukokuussa kaupungissa mitattiin jälleen Kiinan pahimpia saastelukemia. Viranomaisten mukaan syynä olivat sääolot ja teollisuuden päästöt.

Kiinan taistelua savusumuja vastaan on kritisoitu siitä, että se keskittyy lähinnä suuriin kaupunkeihin, jotka saavat helposti huomiota kansainvälisessä mediassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan energianlähteen vaihtaminen ei auta, jos samalla ei puututa energiankulutuksen määrään ja tehdä rakenteellisia uudistuksia teollisuuteen.

energiakaupungitterveysympäristöilmakehäsaastuminen Kiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta