Uutiset

Pekingissä puhtaampi ilma kuin vuosikymmeneen – ilmansaasteiden vastainen politiikka puree

Viimeisen vuoden aikana Pekingissä on mitattu alhaisimpia saastelukemia kymmeneen vuoteen. Hiilenpolton rajoitukset puhdistavat ilmaa suurkaupungeissa, mutta ovat tulleet kalliiksi tavallisille kiinalaisille.
Ihmisiä kävelykadulla Pekingissä
Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilmanlaatu on viimeisen vuoden aikana ollut useana kuukautena ennätyksellisen hyvä. (Kuva: xiquinhosilva / CC BY-NC 2.0)

Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilma on viime kesän jälkeen ollut kirkkaampi kuin vuosikymmeneen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana mitatuista seitsemästä ilmanlaadultaan parhaasta kuukaudesta viisi sijoittuu viimeisen vuoden sisään, The Japan Times uutisoi. Tieto perustuu Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön ilmanlaatumittauksiin.

Kiina alkoi vuosi sitten rajoittaa hiilenpolttoa Pekingissä, muissa suurissa kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Sekä teollisuus että kotitaloudet ovat joutuneet vaihtamaan hiilen maakaasuun, sähköön tai muihin vähemmän saastuttaviin energianlähteisiin.

Samalla Kiinasta on tullut maailman suurin maakaasun tuoja, mikä on nostanut kaasun hintaa markkinoilla.

Tavallisille kiinalaisille hiilenpolton rajoitukset ovat tienneet ongelmia: kaasu on kalliimpaa kuin hiili, eikä sitä ole aina ole riittänyt tarpeeksi esimerkiksi lämmitykseen.

Talvella Pekingin ilmanlaatua paransivat osaltaan Siperiasta tulleet kylmät, puhtaat ilmamassat. Ilmanlaadun paraneminen ei ole ollut suoraviivaista: toukokuussa kaupungissa mitattiin jälleen Kiinan pahimpia saastelukemia. Viranomaisten mukaan syynä olivat sääolot ja teollisuuden päästöt.

Kiinan taistelua savusumuja vastaan on kritisoitu siitä, että se keskittyy lähinnä suuriin kaupunkeihin, jotka saavat helposti huomiota kansainvälisessä mediassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan energianlähteen vaihtaminen ei auta, jos samalla ei puututa energiankulutuksen määrään ja tehdä rakenteellisia uudistuksia teollisuuteen.

energiakaupungitterveysympäristöilmakehäsaastuminen Kiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu