Uutiset

Pekingissä puhtaampi ilma kuin vuosikymmeneen – ilmansaasteiden vastainen politiikka puree

Viimeisen vuoden aikana Pekingissä on mitattu alhaisimpia saastelukemia kymmeneen vuoteen. Hiilenpolton rajoitukset puhdistavat ilmaa suurkaupungeissa, mutta ovat tulleet kalliiksi tavallisille kiinalaisille.
Ihmisiä kävelykadulla Pekingissä
Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilmanlaatu on viimeisen vuoden aikana ollut useana kuukautena ennätyksellisen hyvä. (Kuva: xiquinhosilva / CC BY-NC 2.0)

Savusumuistaan tunnetussa Pekingissä ilma on viime kesän jälkeen ollut kirkkaampi kuin vuosikymmeneen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana mitatuista seitsemästä ilmanlaadultaan parhaasta kuukaudesta viisi sijoittuu viimeisen vuoden sisään, The Japan Times uutisoi. Tieto perustuu Yhdysvaltain Pekingin suurlähetystön ilmanlaatumittauksiin.

Kiina alkoi vuosi sitten rajoittaa hiilenpolttoa Pekingissä, muissa suurissa kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Sekä teollisuus että kotitaloudet ovat joutuneet vaihtamaan hiilen maakaasuun, sähköön tai muihin vähemmän saastuttaviin energianlähteisiin.

Samalla Kiinasta on tullut maailman suurin maakaasun tuoja, mikä on nostanut kaasun hintaa markkinoilla.

Tavallisille kiinalaisille hiilenpolton rajoitukset ovat tienneet ongelmia: kaasu on kalliimpaa kuin hiili, eikä sitä ole aina ole riittänyt tarpeeksi esimerkiksi lämmitykseen.

Talvella Pekingin ilmanlaatua paransivat osaltaan Siperiasta tulleet kylmät, puhtaat ilmamassat. Ilmanlaadun paraneminen ei ole ollut suoraviivaista: toukokuussa kaupungissa mitattiin jälleen Kiinan pahimpia saastelukemia. Viranomaisten mukaan syynä olivat sääolot ja teollisuuden päästöt.

Kiinan taistelua savusumuja vastaan on kritisoitu siitä, että se keskittyy lähinnä suuriin kaupunkeihin, jotka saavat helposti huomiota kansainvälisessä mediassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan energianlähteen vaihtaminen ei auta, jos samalla ei puututa energiankulutuksen määrään ja tehdä rakenteellisia uudistuksia teollisuuteen.

energiakaupungitterveysympäristöilmakehäsaastuminen Kiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla