Uutiset

Pariisin isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota

Ääri-islamistien isku pariisilaislehden toimitukseen saattaa lisätä muslimivastaisia tunteita, arvioivat asiantuntijat.
(Kuva: Valentina Calà / cc 2.0)

Pariisissa eilen tapahtunut terrori-isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota ja maahanmuuttajavastaisia tunnelmia Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.

Kolme ääri-islamilaisiksi epäiltyä miestä tappoi eilen 12 ihmistä Muhammed-pilakuvista tunnetun Charlie Hebdo -lehden toimituksessa. Muun maailman ohella myös arabihallitukset sekä muslimijohtajat ja -järjestöt ääriliikkeitä lukuun ottamatta ovat tuominneet iskut. Esimerkiksi Saudi-Arabian lausunnon mukaan todellinen islam ei hyväksy iskua.

Pelon ja kaunan kasvaessa kyseessä on kuitenkin vaarallinen hetki Euroopalle, kirjoittaa New York Times -lehti (NYT). Lehden haastatteleman radikalismitutkija Peter Neumannin mukaan jihadismin ja radikalisoitumisen lisääntyminen yhdistettynä valkoisen työväenluokan tyytymättömyyteen voi johtaa tilanteen kärjistymiseen lähivuosina.

"Suuri osa eurooppalaisista on jo piilevästi muslimivastaisia, ja näiden voimien lisääntyvä liikehdintä on nyt saavuttamassa yhteiskunnan keskiön. Jos näemme enemmän tällaisia tapahtumia, ja luulen, että näemme, näemme yhä enemmän polarisoitumista eurooppalaisissa yhteiskunnissa", Neumann toteaa.

Siitä kärsisivät hänen mukaansa eniten tavalliset Euroopan muslimit.

Äärioikeisto taas voi käyttää iskuja hyväkseen. NYT:n haastatteleman ranskalaistutkija Camille Grandin mukaan esimerkiksi Ranskan äärioikeistolaiselle, islamin uhasta paljon varoitelleelle Kansallinen rintama -puolueelle isku on "tuplahunajaa".

Samaa mieltä on Guardianin haastattelema politiikantutkija Jérôme Sainte-Marie, jonka mukaan Kansallinen rintama ja muut maahanmuutto- ja islamvastaiset puolueet ovat voittajapuolella, maan hallitus ja muslimit taas häviäjiä.

Sitä pelkäävät myös muslimit itse.

"Islamofobia lisääntyy yhä enemmän. Kun ihmiset näkevät tällaisia terroristeja, he yhdistävät nämä muihin muslimeihin. Ja siitä hyötyy äärioikeisto", sanoo NYT:n haastattelema muslimi Samir Elatrassi.

uskontosananvapaustiedotusvälineetterrorismi Ranska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat