Uutiset

Pariisin isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota

Ääri-islamistien isku pariisilaislehden toimitukseen saattaa lisätä muslimivastaisia tunteita, arvioivat asiantuntijat.
(Kuva: Valentina Calà / cc 2.0)

Pariisissa eilen tapahtunut terrori-isku saattaa lisätä äärioikeiston suosiota ja maahanmuuttajavastaisia tunnelmia Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.

Kolme ääri-islamilaisiksi epäiltyä miestä tappoi eilen 12 ihmistä Muhammed-pilakuvista tunnetun Charlie Hebdo -lehden toimituksessa. Muun maailman ohella myös arabihallitukset sekä muslimijohtajat ja -järjestöt ääriliikkeitä lukuun ottamatta ovat tuominneet iskut. Esimerkiksi Saudi-Arabian lausunnon mukaan todellinen islam ei hyväksy iskua.

Pelon ja kaunan kasvaessa kyseessä on kuitenkin vaarallinen hetki Euroopalle, kirjoittaa New York Times -lehti (NYT). Lehden haastatteleman radikalismitutkija Peter Neumannin mukaan jihadismin ja radikalisoitumisen lisääntyminen yhdistettynä valkoisen työväenluokan tyytymättömyyteen voi johtaa tilanteen kärjistymiseen lähivuosina.

"Suuri osa eurooppalaisista on jo piilevästi muslimivastaisia, ja näiden voimien lisääntyvä liikehdintä on nyt saavuttamassa yhteiskunnan keskiön. Jos näemme enemmän tällaisia tapahtumia, ja luulen, että näemme, näemme yhä enemmän polarisoitumista eurooppalaisissa yhteiskunnissa", Neumann toteaa.

Siitä kärsisivät hänen mukaansa eniten tavalliset Euroopan muslimit.

Äärioikeisto taas voi käyttää iskuja hyväkseen. NYT:n haastatteleman ranskalaistutkija Camille Grandin mukaan esimerkiksi Ranskan äärioikeistolaiselle, islamin uhasta paljon varoitelleelle Kansallinen rintama -puolueelle isku on "tuplahunajaa".

Samaa mieltä on Guardianin haastattelema politiikantutkija Jérôme Sainte-Marie, jonka mukaan Kansallinen rintama ja muut maahanmuutto- ja islamvastaiset puolueet ovat voittajapuolella, maan hallitus ja muslimit taas häviäjiä.

Sitä pelkäävät myös muslimit itse.

"Islamofobia lisääntyy yhä enemmän. Kun ihmiset näkevät tällaisia terroristeja, he yhdistävät nämä muihin muslimeihin. Ja siitä hyötyy äärioikeisto", sanoo NYT:n haastattelema muslimi Samir Elatrassi.

uskontosananvapaustiedotusvälineetterrorismi Ranska

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.