Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Paraguay teollistuu soijan voimalla

Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi, ja suurin tuotantolaitos on myös ympäristöystävällinen.
Soijajauhoa lastataan jokiproomuun Complejo Agroindustrial Angostura SA:n eli Caiasan tehtaalla Paraguyan Villetassa. (Kuva: Mario Osava / IPS)

(IPS) -- Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi. Se myös jatkojalostaa puolet soijapavuista, ja suurin tuotantolaitos on huippunykyaikainen ympäristöä säästävä tehdas.

Paraguayn soijantuotannon odotetaan nousevan tänä vuonna 8,8 miljoonaan tonniin. Vientiin meni viime vuonna noin 3 miljoonaa tonnia, mikä nosti Paraguayn maailmantilaston kärkisijoille USA:n, Brasilian ja Argentiinan perään. Kiina ja Intia tuottavat enemmän soijaa kuin Paraguay, mutta eivät pärjää sille viennissä.

Alle seitsemän miljoonan asukkaan Paraguayn talous nojaa maataloustuotteiden – lähinnä soijan ja naudanlihan – vientiin. Soijapapujen ohella on alettu viedä jalosteita, soijaöljyä ja -jauhoa, joita syntyy Complejo Agroindustrial Angostura SA:n eli Caiasan puristamolla. Valtaosa maailman soijajauhosta käytetään rehuksi.

"Maatalousmarkkinoiden veriset kilpailijat, yhdysvaltalainen Bunge ja Ranskan Louis Dreyfus, yhdistivät täällä voimansa karsiakseen kuluja suurtuotannon avulla", kertoo Caiasan pääjohtaja Diego Puente.

500 rekkaa päivässä

Tehdas on toiminut kolme vuotta Paraguayjoen varressa Villetan teollisuusalueella 45 kilometrin päässä pääkaupungista Asunciónista. Rekat rahtaavat tehtaalle soijaa keskimäärin 250 kilometrin etäisyydellä sijaitsevilta viljelmiltä.

Caiasan soijajalosteet viedään proomuilla 1 200 kilometriä etelään argentiinalaiseen Rosarion satamaan, jossa ne lastataan valtamerialuksiin.

Uusinta teknologiaa hyödyntävä Caiasa työllistää vain parisataa henkeä. Se on kuitenkin luonut 2 500 välillistä työpaikkaa, lähinnä kuljetus- ja ylläpitotehtäviin, Puente sanoo. Sadonkorjuun aikaan soijarekkoja virtaa tehtaalle 500 päivässä.

"Caiasa on meille onnenpotku, sillä lastin purku sujuu nopeasti. Huonosti organisoidussa satamassa sitä saattaa joutua jonottamaan 4–5 päivää", sanoo rekka-autoilija Victor Villamayor. Hänen rekkaansa mahtuu 30 tonnia soijapapuja.

Soijan maailmanmarkkinahinnan lasku on kuitenkin pudottanut rekkamiesten ansiot 1 500 eurosta 550 euroon kuussa, kertoo Mario Ortellano. Hänen mukaansa sekin voittaa vaihtoehdon, joka olisi ajaa kauhakuormaajaa kotikaupungissa 280 euron minimipalkalla.

Ympäristö ei kärsi

Tehtaan rakentaminen maksoi 180 miljoonaa euroa ja rahoitukseen osallistuivat Amerikan kehityspankki sekä Opecin kehitysrahasto. Laitos käsittelee 4 500 tonnia soijaa päivässä ja pyörii 11 kuukautta vuodessa, minkä jälkeen on kuukauden huoltotauko.

Muutkin suuryhtiöt, kuten yhdysvaltalaiset Cargill ja ADM, ovat perustaneet Paraguayhin pienempiä soijapuristamoja.

Caiasan prosessi muuntaa 72 prosenttia soijapavuista jauhoksi, 20 prosenttia öljyksi, 5,5 prosenttia pelleteiksi ja loppu on vettä, selittää tuotantojohtaja Norberto Vuyk. Pelletit käytetään yleensä karjanrehuksi, mutta Caiasassa ne menevät polttoaineeksi. Laitos voi ylpeillä pärjäävänsä ilman fossiilisia polttoaineita.

Vuykin mukaan tehtaalla on myös täysin päästötön jätevesikierto.

Insinööri unelmoi omasta tehtaasta

(IPS) -- Kemian insinööri Megumi Kosaka, 28, on työskennellyt reilun vuoden Caiasan soijatehtaalla Paraguayn Villetassa. Hän on saanut koulutusta tuotannon kaikissa vaiheissa soijapapujen vastaanotosta lopputuotteiden valmistukseen.

"On hienoa oppia kaikki vaiheet ja työskennellä laajan ammattilaisjoukon kanssa", sanoo Kosaka, jolla on aiempaa kokemusta pienestä soijapuristamosta.

Japanista Paraguayhin muuttaneet Kosakan vanhemmat asuvat 200 japanilaisperheen yhteisössä Colonia Iguazússa. Kosakan haaveena on perustaa soijapuristamo kotiseudulleen. Viljelijät siellä, kuten lähes koko Paraguayssa, ovat jääneet raaka-aineen tuottajiksi. He kasvattavat soijan mutta eivät ole mukana sen jatkojalostuksessa.

Maatalous ja kehitysmaat kehitysmaatalous Paraguay Suomen IPS

Lue myös

Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Kaksi ihmistä vedessä riisipellolla.

”Viljelyä ei oikein voi hoitaa etätyönä” – Kovaotteinen koronasulku vaikeuttaa pienviljelijöiden ruuantuotantoa Filippiineillä

Filippiinien maataloutta hallitsevat siirtomaa-ajan perintönä vientiin suuntautuneet suurtilat, joita viljelevät maattomat vuokraviljelijät. Koronarajoitukset estävät sekä viljelyn että ruuan kuljettamisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa