Paraguay teollistuu soijan voimalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paraguay teollistuu soijan voimalla

Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi, ja suurin tuotantolaitos on myös ympäristöystävällinen.

(IPS) -- Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi. Se myös jatkojalostaa puolet soijapavuista, ja suurin tuotantolaitos on huippunykyaikainen ympäristöä säästävä tehdas.

Paraguayn soijantuotannon odotetaan nousevan tänä vuonna 8,8 miljoonaan tonniin. Vientiin meni viime vuonna noin 3 miljoonaa tonnia, mikä nosti Paraguayn maailmantilaston kärkisijoille USA:n, Brasilian ja Argentiinan perään. Kiina ja Intia tuottavat enemmän soijaa kuin Paraguay, mutta eivät pärjää sille viennissä.

Alle seitsemän miljoonan asukkaan Paraguayn talous nojaa maataloustuotteiden – lähinnä soijan ja naudanlihan – vientiin. Soijapapujen ohella on alettu viedä jalosteita, soijaöljyä ja -jauhoa, joita syntyy Complejo Agroindustrial Angostura SA:n eli Caiasan puristamolla. Valtaosa maailman soijajauhosta käytetään rehuksi.

"Maatalousmarkkinoiden veriset kilpailijat, yhdysvaltalainen Bunge ja Ranskan Louis Dreyfus, yhdistivät täällä voimansa karsiakseen kuluja suurtuotannon avulla", kertoo Caiasan pääjohtaja Diego Puente.

500 rekkaa päivässä

Tehdas on toiminut kolme vuotta Paraguayjoen varressa Villetan teollisuusalueella 45 kilometrin päässä pääkaupungista Asunciónista. Rekat rahtaavat tehtaalle soijaa keskimäärin 250 kilometrin etäisyydellä sijaitsevilta viljelmiltä.

Caiasan soijajalosteet viedään proomuilla 1 200 kilometriä etelään argentiinalaiseen Rosarion satamaan, jossa ne lastataan valtamerialuksiin.

Uusinta teknologiaa hyödyntävä Caiasa työllistää vain parisataa henkeä. Se on kuitenkin luonut 2 500 välillistä työpaikkaa, lähinnä kuljetus- ja ylläpitotehtäviin, Puente sanoo. Sadonkorjuun aikaan soijarekkoja virtaa tehtaalle 500 päivässä.

"Caiasa on meille onnenpotku, sillä lastin purku sujuu nopeasti. Huonosti organisoidussa satamassa sitä saattaa joutua jonottamaan 4–5 päivää", sanoo rekka-autoilija Victor Villamayor. Hänen rekkaansa mahtuu 30 tonnia soijapapuja.

Soijan maailmanmarkkinahinnan lasku on kuitenkin pudottanut rekkamiesten ansiot 1 500 eurosta 550 euroon kuussa, kertoo Mario Ortellano. Hänen mukaansa sekin voittaa vaihtoehdon, joka olisi ajaa kauhakuormaajaa kotikaupungissa 280 euron minimipalkalla.

Ympäristö ei kärsi

Tehtaan rakentaminen maksoi 180 miljoonaa euroa ja rahoitukseen osallistuivat Amerikan kehityspankki sekä Opecin kehitysrahasto. Laitos käsittelee 4 500 tonnia soijaa päivässä ja pyörii 11 kuukautta vuodessa, minkä jälkeen on kuukauden huoltotauko.

Muutkin suuryhtiöt, kuten yhdysvaltalaiset Cargill ja ADM, ovat perustaneet Paraguayhin pienempiä soijapuristamoja.

Caiasan prosessi muuntaa 72 prosenttia soijapavuista jauhoksi, 20 prosenttia öljyksi, 5,5 prosenttia pelleteiksi ja loppu on vettä, selittää tuotantojohtaja Norberto Vuyk. Pelletit käytetään yleensä karjanrehuksi, mutta Caiasassa ne menevät polttoaineeksi. Laitos voi ylpeillä pärjäävänsä ilman fossiilisia polttoaineita.

Vuykin mukaan tehtaalla on myös täysin päästötön jätevesikierto.

Insinööri unelmoi omasta tehtaasta

(IPS) -- Kemian insinööri Megumi Kosaka, 28, on työskennellyt reilun vuoden Caiasan soijatehtaalla Paraguayn Villetassa. Hän on saanut koulutusta tuotannon kaikissa vaiheissa soijapapujen vastaanotosta lopputuotteiden valmistukseen.

"On hienoa oppia kaikki vaiheet ja työskennellä laajan ammattilaisjoukon kanssa", sanoo Kosaka, jolla on aiempaa kokemusta pienestä soijapuristamosta.

Japanista Paraguayhin muuttaneet Kosakan vanhemmat asuvat 200 japanilaisperheen yhteisössä Colonia Iguazússa. Kosakan haaveena on perustaa soijapuristamo kotiseudulleen. Viljelijät siellä, kuten lähes koko Paraguayssa, ovat jääneet raaka-aineen tuottajiksi. He kasvattavat soijan mutta eivät ole mukana sen jatkojalostuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia