Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Paraguay teollistuu soijan voimalla

Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi, ja suurin tuotantolaitos on myös ympäristöystävällinen.
Soijajauhoa lastataan jokiproomuun Complejo Agroindustrial Angostura SA:n eli Caiasan tehtaalla Paraguyan Villetassa. (Kuva: Mario Osava / IPS)

(IPS) -- Pikkuinen Paraguay on kirinyt maailman neljänneksi suurimmaksi soijanviejäksi. Se myös jatkojalostaa puolet soijapavuista, ja suurin tuotantolaitos on huippunykyaikainen ympäristöä säästävä tehdas.

Paraguayn soijantuotannon odotetaan nousevan tänä vuonna 8,8 miljoonaan tonniin. Vientiin meni viime vuonna noin 3 miljoonaa tonnia, mikä nosti Paraguayn maailmantilaston kärkisijoille USA:n, Brasilian ja Argentiinan perään. Kiina ja Intia tuottavat enemmän soijaa kuin Paraguay, mutta eivät pärjää sille viennissä.

Alle seitsemän miljoonan asukkaan Paraguayn talous nojaa maataloustuotteiden – lähinnä soijan ja naudanlihan – vientiin. Soijapapujen ohella on alettu viedä jalosteita, soijaöljyä ja -jauhoa, joita syntyy Complejo Agroindustrial Angostura SA:n eli Caiasan puristamolla. Valtaosa maailman soijajauhosta käytetään rehuksi.

"Maatalousmarkkinoiden veriset kilpailijat, yhdysvaltalainen Bunge ja Ranskan Louis Dreyfus, yhdistivät täällä voimansa karsiakseen kuluja suurtuotannon avulla", kertoo Caiasan pääjohtaja Diego Puente.

500 rekkaa päivässä

Tehdas on toiminut kolme vuotta Paraguayjoen varressa Villetan teollisuusalueella 45 kilometrin päässä pääkaupungista Asunciónista. Rekat rahtaavat tehtaalle soijaa keskimäärin 250 kilometrin etäisyydellä sijaitsevilta viljelmiltä.

Caiasan soijajalosteet viedään proomuilla 1 200 kilometriä etelään argentiinalaiseen Rosarion satamaan, jossa ne lastataan valtamerialuksiin.

Uusinta teknologiaa hyödyntävä Caiasa työllistää vain parisataa henkeä. Se on kuitenkin luonut 2 500 välillistä työpaikkaa, lähinnä kuljetus- ja ylläpitotehtäviin, Puente sanoo. Sadonkorjuun aikaan soijarekkoja virtaa tehtaalle 500 päivässä.

"Caiasa on meille onnenpotku, sillä lastin purku sujuu nopeasti. Huonosti organisoidussa satamassa sitä saattaa joutua jonottamaan 4–5 päivää", sanoo rekka-autoilija Victor Villamayor. Hänen rekkaansa mahtuu 30 tonnia soijapapuja.

Soijan maailmanmarkkinahinnan lasku on kuitenkin pudottanut rekkamiesten ansiot 1 500 eurosta 550 euroon kuussa, kertoo Mario Ortellano. Hänen mukaansa sekin voittaa vaihtoehdon, joka olisi ajaa kauhakuormaajaa kotikaupungissa 280 euron minimipalkalla.

Ympäristö ei kärsi

Tehtaan rakentaminen maksoi 180 miljoonaa euroa ja rahoitukseen osallistuivat Amerikan kehityspankki sekä Opecin kehitysrahasto. Laitos käsittelee 4 500 tonnia soijaa päivässä ja pyörii 11 kuukautta vuodessa, minkä jälkeen on kuukauden huoltotauko.

Muutkin suuryhtiöt, kuten yhdysvaltalaiset Cargill ja ADM, ovat perustaneet Paraguayhin pienempiä soijapuristamoja.

Caiasan prosessi muuntaa 72 prosenttia soijapavuista jauhoksi, 20 prosenttia öljyksi, 5,5 prosenttia pelleteiksi ja loppu on vettä, selittää tuotantojohtaja Norberto Vuyk. Pelletit käytetään yleensä karjanrehuksi, mutta Caiasassa ne menevät polttoaineeksi. Laitos voi ylpeillä pärjäävänsä ilman fossiilisia polttoaineita.

Vuykin mukaan tehtaalla on myös täysin päästötön jätevesikierto.

Insinööri unelmoi omasta tehtaasta

(IPS) -- Kemian insinööri Megumi Kosaka, 28, on työskennellyt reilun vuoden Caiasan soijatehtaalla Paraguayn Villetassa. Hän on saanut koulutusta tuotannon kaikissa vaiheissa soijapapujen vastaanotosta lopputuotteiden valmistukseen.

"On hienoa oppia kaikki vaiheet ja työskennellä laajan ammattilaisjoukon kanssa", sanoo Kosaka, jolla on aiempaa kokemusta pienestä soijapuristamosta.

Japanista Paraguayhin muuttaneet Kosakan vanhemmat asuvat 200 japanilaisperheen yhteisössä Colonia Iguazússa. Kosakan haaveena on perustaa soijapuristamo kotiseudulleen. Viljelijät siellä, kuten lähes koko Paraguayssa, ovat jääneet raaka-aineen tuottajiksi. He kasvattavat soijan mutta eivät ole mukana sen jatkojalostuksessa.

Maatalous ja kehitysmaat kehitysmaatalous Paraguay Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja banaaniterttuja torilla

Nuoria patistetaan maatalouden pariin Nigeriassa – Lawrence Aferen perhe epäili noituutta, kun maatalous kiinnosti öljyalaa enemmän

Nigerialla on valtava haaste sekä väestönsä ruokkimisessa että työllistämisessä. Lawrence Aferen mukaan ratkaisu tilanteeseen on nuorten houkuttelu viljelemään maata. Hänen perustamansa perustama Springboard-yritys yhdistää luomuviljelijöitä sosiaalisen median välityksellä.
Taivaalla lentävä robottilennokki

Droonit auttavat tansanialaisia pienviljelijöitä saamaan rahoitusta

Tansanialaisilla maanviljelijöillä on vaikeuksia saada pankkilainaa, koska heiltä puuttuvat tarvittavat vakuudet, kuten paperit maanomistuksesta. It-yrittäjä Rose Funja keksi ratkaisuksi paikkatietojärjestelmän, johon robottilennokit keräävät tietoja.
Vehnäntähkiä

Tehomaatalous kuristaa perheviljelmiä Argentiinassa

Argentiinassa on noin 250 000 perhetilaa, ja niillä on tärkeä rooli maan ruuantuotannossa. Viime vuosina maassa on suosittu tehomaataloutta, mutta pientiloja on alkanut kiinnostaa luomuviljely.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista