Uutiset

Papuan nuoret apatiaa vastaan

Nuorisotyöttömyyden riivaamassa maassa Trooppiset jalokivet -järjestö kannustaa nuoria löytämään elämässään suunnan ja auttamaan itse iteään.
(Kuva: Asian Development Bank / cc 2.0)

(IPS) -- Papua-Uudessa-Guineassa on kosolti nuorta väkeä, ja maan talous kasvaa vinhasti. Silti koulutuksen ja työn puute synkistävät nuorten näköaloja. Trooppiset jalokivet -järjestö auttaa nuoria auttamaan itseään.

Papuan pohjoisrannikolla sijaitsevassa 30 000 asukkaan Madangissa pistää silmään jouten maleksivien nuorten suuri määrä. Seudun väestöstä 44 prosenttia on alle 15-vuotiaita.

"Tolkutan heille joka päivä, että jokaisella on oltava unelma, muuten ei selviä elämästä", sanoo entinen opettaja Zibie Wari. Hän on perustanut Tropical Gems -järjestön Madangiin.

Jokaiseen tilanteeseen on ratkaisu, mutta se on löydettävä itse, opettaa järjestö, johon on liittynyt jo 3 000 nuorta. Ajatuksena on vahvistaa nuorissa vastuullisuutta, aloitteellisuutta ja itseluottamusta.

Ei koulutusta eikä työtä

Madangin maakunnassa koulun aloittaa vain 45 prosenttia nuorista ja harva suorittaa peruskoulun loppuun.

Nuorisotyöttömyys yltää Papuan kaupungeissa 68 prosenttiin ja työpaikat ovat pääosin epävirallisessa taloudessa.

Maan talous kasvaa 6–10 prosentin vuosivauhtia, mutta se nojaa luonnonvarojen, kuten puun ja kaivannaisten, myyntiin. Seitsenmiljoonaisesta väestöstä 40 prosenttia elää yhä köyhyydessä, sillä tulot jäävät korruptoituneelle sisäpiirille.

"Nuoret on jätetty systeemin ulkopuolelle, mikä selittää osaltaan väkivaltaa ja kotipolttoisen alkoholin suurta kulutusta", Wari sanoo.

Muutos vei hukkateille

Warin mielestä tieto on paras ase epäkohtia ja vääryyksiä vastaan. Jalokivet perehtyvät korruptioon, globalisaatioon, maakaappauksiin sekä luonnonvara- ja ympäristökysymyksiin. Samalla kaivetaan esiin perinteisiä arvoja ja moraalia.

"Olemme joutuneet hukkateille, koska emme olleet valmistautuneet maassamme tapahtuneisiin nopeisiin muutoksiin. Tästä me puhumme."

On päästävä eroon riippuvuuksista ja lakattava odottamasta, että joku muu tekisi jotain, korostaa Wari, jonka järjestö toimii ilman ulkopuolista tukea.

Järjestön jäsenet osallistuvat päivittäin vapaaehtoistyöhön siivoten kaupungin katuja, rantoja ja puistoja. Näkyvyys vetää mukaan lisää kaikenikäistä väkeä ja esimerkki leviää muualle maahan.

Uskallusta unelmoida

"Elämäni oli todella kovaa ennen kuin liityin Trooppisiin jalokiviin, mutta nyt kaikki on toisin", sanoo Sepi Luke, 30. Hän kokee saaneensa asiat hallintaan ja uskaltaa unelmoida paremmasta.

Jäsenet opettavat toisilleen taitojaan vaikkapa vihannesten viljelyssä, kudonnassa ja leivonnassa, joiden varaan osa perustaa elinkeinonsa.

Warin mukaan tarkoituksena on laajentaa toimintaa maaseudulle ja auttaa ihmisiä löytämään kestäviä elinkeinoja siellä, jotta heidän ei tarvitsisi hankkiutua kaupunkien slummeihin.

Pääkaupunki Port Moresbyn asukkaista jo 45 prosenttia elää kunnallistekniikkaa vailla olevissa hökkelikylissä.

kehitysköyhyysnuorisotyö Papua-Uusi-Guinea Suomen IPS

Metsät katoavat

Papua-Uudessa-Guineassa on maailman kolmanneksi laajimmat sademetsät. 29 miljoonan metsähehtaarin maasta on tullut Malesian jälkeen maailman suurin trooppisen puun viejä.

Ulkomaalaisten haltuun on päätynyt 12 prosenttia Papuan maista – noin 5,5 miljoonaa hehtaaria – päämotiivina siinäkin puunhankinta. Papua vie tukkipuuta noin kolme miljoonaa kuutiota vuodessa, pääasiassa Kiinaan.

Saarivaltion asukkaista 85 prosenttia elää maaseudulla ja saa elantonsa osin metsistä. YK:n ennuste on lohduton: puunkorjuu, kaivostoiminta ja metsien raivaus öljypalmuviljelmien tieltä hävittävät tai tärvelevät 83 prosenttia Papuan hyödynnettävissä olevista metsistä vuoteen 2021 mennessä.

Metsäkadon taustalla on syvään juurtunut ja systemaattinen korruptio, arvioi ympäristöryhmä.

Papua-Uuden-Guinean faktat

  • Saarivaltio Tyynessä valtameressä Australian pohjoispuolella
  • Asukkaita 7,3 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 39,9 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 62,4 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 157/187

(Lähde: YK)

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.