Uutiset

Paperittomien klinikalle SPR:n tunnustuspalkinto

Vapaaehtoisten lääkäreiden pyörittämä Global Clinic on käytännöllisellä tavalla edistänyt humanitaarista auttamistyötä, sanoo SPR.
Pääkaupunkiseudulla toimivalla klinikalla on vain perustyövälineitä, kuten verenpainemittareita ja stetoskooppeja. (Kuva: David Ing / cc 2.0)

Suomen Punainen Risti on palkinnut paperittomille maahanmuuttajille tarkoitetun ja vapaaehtoisten lääkäreiden pyörittämän Global Clinicin Inhimillinen kädenojennus -palkinnolla. Palkinto myönnetään Suomen Punaisen Ristin työtä sekä humanitaarista ja inhimillistä arvomaailmaa tukeneelle henkilölle tai yhteisölle.

SPR:n hallitus katsoo, että Global Clinicin toiminta on edistänyt haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten humanitaarista auttamistyötä, ja merkittävällä tavalla nostanut paperittomien ihmisten tilanteen Suomessa julkiseen keskusteluun.

Palkinnolla haluttiin korostaa myös vapaaehtoistoiminnan merkitystä hädänalaisten ihmisten rohkeassa auttamistyössä.

Viime vuonna perustettu, Diakonissalaitoksen tukema ilmaisklinikka vastaanottaa paperittomia ulkomaalaisia potilaita kerran viikossa salaisessa paikassa kahden tunnin ajan. Klinikalla toimii noin 30 aktiivista vapaaehtoista. Toimijoihin kuuluu lääkäreiden lisäksi sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, tulkkeja sekä lakimiehiä.

Klinikka hoiti viime vuonna noin 150 potilasta.

Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja ja klinikan alullepanija Pekka Tuomola kiitti Suomen Punaista Ristiä kannustavasta tunnustuksesta, ja samalla painotti vastaavanlaisten klinikoiden tärkeyttä paperittomien potilaiden hoito-oikeuksien takaamisessa.

"Mielestäni Suomea tai muita Pohjoismaita ei voi kutsua hyvinvointivaltioksi, jos samanaikaisesti osa ihmisistä jää kokonaan vaille hoitoa. Hyvinvointivaltiossa kaikkien pitää kuulua palveluiden piiriin ja siksi teemme tätä työtä. Mielestäni myös valtion pitäisi ottaa nykyistä enemmän vastuuta paperittomien hoidosta", Tuomola sanoi.

Inhimillinen kädenojennus -tunnustusta on myönnetty vuodesta 1989 lähtien.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka avustustyöterveys Suomi

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.