Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Pankkipalveluiden puute sambialaisviljelijöiden riesana

Uudessa hankkeessa opetetaan viljelijöille taloustaitoja, jotta muun muassa ilmastonmuutoksen luomiin uhkiin olisi helpompi varautua.
(Kuva: Surendran Rajaratnam / WorldFish / cc 2.0)

(IPS) -- Säännöllisesti toistuvista sadekausista riippuvaisille sambialaisille pienviljelijöille säiden arvaamattomuus tuottaa jo nyt suuria ongelmia. Ilmastonmuutoksen myötä kuivuudet ja tulvakaudet vain lisääntyvät. Myös kasvitaudit koettelevat entistä useammin ja vahvempina.

Moyolainen Neva Hamalengo tietää, miltä tuntuu menettää omaisuus silmänräpäyksessä. Myrsky vei hänen tomaattisatonsa, jonka arvo markkinoilla olisi ollut noin 15 000 kwachaa (n. 1 760 euroa). Kuukauden kestänyt kuivuus tuhosi koko maissisadon.

Hamalengo kertoo, ettei hänellä ollut vakuutusta. "Ei edes tietoa vakuutuksista", hän myöntää ja lisää, että mieluusti kyllä ottaisi vastaan informaatiota vakuutuksista ja muista finanssipalveluista.

Riskit kasvavat, halu ottaa riskejä vähenee

Neva Hamalengon surullinen kohtalo on malliesimerkki sambialaisen pienviljelijän tilanteesta. Suurimmalla osalla pientilallisista ei ole vakuutuksia eikä mahdollisuutta saada lainaa. Jos talonpoikien köyhyys halutaan poistaa, heidän onkin sekä osattava että saatava käyttää pankkipalveluita ja ostaa vakuutuksia.

Sambian näkymät eivät toistaiseksi vakuuta. Suurin osa lähes 6,5 miljoonasta sambialaisesta jää muodollisten pankki- ja vakuutuspalveluiden ulkopuolelle. Asukkaista hieman yli puolet saa elantonsa maataloudesta.

Palveluiden ulkopuolelle jäävät ovat pääosin köyhiä ja suuri osa heistä on pienviljelijöitä. Tilanteen korjaamiseksi Maailman ruokaohjelma (WFP) on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on auttaa sambialaisviljelijöitä sietämään paremmin ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja. Samaan aikaan kun ilmastotuhot köyhdyttävät viljelijöitä entisestään, niiden esiintymisriski vähentää viljelijöiden halukkuutta panostaa tuottavuuden lisäämiseen. WFP:n hankkeeseen sisältyy talousopetusta, jossa kerrotaan finanssilaitosten toiminnasta ja siitä, miten niiden avulla voi pyrkiä minimoimaan riskejä.

Taloustieto opettaa yrittäjäksi

"Kun pienviljelijät oppivat ymmärtämään taloutta, he voivat ohjata myös naapureitaan hankkimaan vakuutusten ja lainojen kaltaisia palveluita ja välttämään huonojen päätösten tekemistä", perustelee koulutustarvetta Allan Mulando Sambian WFP:sta.

Talousasiantuntija George Siameja on samaa mieltä mutta huomauttaa, ettei tiedonpuute ole ainoa ongelma. Pienviljelijöiden on myös vaikea saada lainaa.

"Talouslukutaitoa tarvitaan, koska pankit pitävät rahan lainaamista taloutta ymmärtämättömille ihmisille liian suurena riskinä."

Saksalainen kehitysasiantuntija Sussane Giese syyttää tilanteesta myös viljelijöiden "riippuvuussyndroomaa".

"Se saa pientilalliset näkemäänsä itsensä avunsaajina pikemmin kuin maatalousyrittäjinä", Giese toteaa.

Rodney Mudenda Nabuzokan kylästä on yksi finanssiopeista osalliseksi päässeistä. Hänen onnensa kääntyi dramaattisesti. Siitä hän kiittää saamansa koulutusta.

"Opiskelin taloushallintoa viime vuonna, ja suhtautumiseni viljelyyn on muuttunut. Olen valmis ottamaan suunniteltuja riskejä. Tänä vuonna vähensin maissinviljelyä ja kasvatin paremmin kuivuutta kestävää auringonkukkaa. Riskinotto kannatti, sillä odotan ansaitsevani 12 000 kwachaa 5 000 kwachan sijoituksella", Mudenda iloitsee.

Maatalous ja kehitysmaat kehitysyhteistyömaatalousluotto/investointi Sambia Suomen IPS

Lue myös

Mies kulkee pellolla syvää vakoa pitkin.

Elvyttävä maatalous pelastaa viljasatoja Keniassa – Luomuviljelyn perusperiaatteita toteuttavan tekniikan toivotaan johtavan eroon ruoka-avusta

Kenian Makuenin maakunnassa on aloitettu elvyttävän maatalouden kokeilu, jossa viljelijät kokeilevat esimerkkipalstojen avulla esimerkiksi pengertämistä ja viljelylajikkeiden vaihtelua. ”Olen ollut maanviljelijä monta vuotta, mutta milloinkaan en ole nähnyt yhtä tervettä satoa yhtä kuivana kasvukautena”, kertoo viljelijä Justus Kimeu.
Maissipeltoa Zimbabwessa

Maanviljelijä voisi olla tulevaisuuden ammatti Zimbabwessa, mutta nuorten on vaikea päästä alalle

Zimbabwen epäonnistuneen maatalousreformin jälkeen lainansaanti maanviljelyä varten on vaikeutunut. Etenkin nuorten on vaikea päästä alalle. ”Eivät kaikki nuoret viljelijät halua kasvattaa maissia. Me haluamme kokeilla jotain muutakin”, sanoo 27-vuotias viljelijä Lihle Moyo.
Naiset kuokkivat maata maissipellolla.

Ikuisuusongelma: miten saada kaikille riittävästi ruokaa? Uusi afrikkalais-eurooppalainen tutkimushanke etsii ratkaisua kaupunkien ”ruokalaboratorioiden” avulla

Suomen Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa uudessa tutkimushankkeessa etsitään ratkaisuja ruokajärjestelmien ongelmiin kuudessa Afrikan maassa. Esimerkiksi Ugandassa muodostetaan viljelijöiden tuottajayhdistyksiä ja perustetaan maissin prosessointilaitos. Tutkijat uskovat, että ratkaisuja voidaan soveltaa laajemminkin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia