Pandemian alkuaika pudotti rajusti elintasoa kehittyvissä maissa, paljastaa 30 000 ihmiselle tehty puhelinkysely | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pandemian alkuaika pudotti rajusti elintasoa kehittyvissä maissa, paljastaa 30 000 ihmiselle tehty puhelinkysely

Vastaajat kertoivat yhdeksän maan kyselytutkimuksessa työllisyyden, tulojen ja ruokaturvan kutistumisesta koronapandemian seurauksena. Tutkijat ehdottavat ratkaisuksi käteisapua.

Kaksi maskein suojautunutta naista antaa pussia kolmannelle.

Avustustyöntekijät toimittivat hätäapua Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa toukokuussa 2020. Kuva: UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronaviruspandemian ja siihen liittyvien rajoitustoimien on ennustettu lisäävän köyhyyttä merkittävästi ympäri maailman.

Uusi kyselytutkimus paljastaa, että näin on käymässä: yhdeksässä kehittyvässä maassa tehdyn puhelinkyselytutkimuksen (pdf) mukaan ympäri maailman ihmisten elintaso on heikentynyt, tulot ja työllisyysmahdollisuudet kutistuneet ja ruokaturva heikentynyt.

Useiden eri yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistutkimuksessa haastateltiin puhelimitse noin 30 000:ta ihmistä Bangladeshissa, Burkina Fasossa, Kolumbiassa, Ghanassa, Keniassa, Nepalissa, Filippiineillä, Ruandassa ja Sierra Leonessa. Tutkimus tehtiin huhti- ja heinäkuun välillä vuonna 2020, jolloin monissa maissa oli voimassa rajuja rajoitustoimenpiteitä.

Osassa maista käytettiin kansallista otosta, osassa keskityttiin haavoittuviin ryhmiin, esimerkiksi Bangladeshissa muun muassa maattomiin maataloustyöläisiin ja rohingyapakolaisiin.

Tuloja menettäneiden mediaani oli peräti 70 prosenttia ja työllisyyden menettäneiden mediaani 29 prosenttia. Kolumbiassa peräti 86 prosenttia vastanneista kertoi menettäneensä tulojaan.

Monet kertoivat, että heidän on vaikeampi päästä markkinoille ja saada terveyspalveluita, kuten vaikkapa perusrokotteita.

Ruokaturvan heikkenemisen kokeneiden mediaani oli 45 prosenttia. Esimerkiksi Sierra Leonessa maaseudun väestöstä 87 prosenttia ja Bangladeshin maattomien keskuudessa 69 prosenttia kertoi joutuneensa jättämään aterioita väliin tai pienentämään annoskokoja.

Mahdollisuudet saada sosiaalitukea vaihtelivat, mutta ruokapulan yleisyys viittaa siihen, ettei sitä ole saatu riittävästi, tutkijat toteavat.

”Pandemian talousvaikutukset näissä maissa, joissa niin monet ovat riippuvaisia tilapäistöistä ruokkiakseen perheensä, aiheuttaa puutetta ja haitallisia seurauksia pitkällä aikavälillä, myös kuolleisuutta. Tuloksemme osoittavat, miten tärkeää on kerätä dataa kriisin vaikutusten ymmärtämiseksi ja poliittisten toimien suunnittelemiseksi”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Ashish Shenoy Kalifornian yliopistosta tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan ennen ongelmien juurisyihin puuttumista saatetaan tarvita sosiaaliturvaa, joka keskittyy etenkin köyhyyden ja ruokapulan taltuttamiseen. He ehdottavat, että päättäjät tunnistaisivat köyhät kotitaloudet mobiilipalveluiden ja satelliittidatan avulla ja hyödyntäisivät mobiilimaksuja käteisavun välittämisessä.

Se voisi hyödyttää myös koronan vastaisessa taistelussa, sillä köyhyydestä kärsivät eivät välttämättä noudata esimerkiksi turvavälejä yrittäessään etsiä elantoa, he muistuttavat.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia