Palkitun aktivistin oikeudenkäynti alkanut Valko-Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palkitun aktivistin oikeudenkäynti alkanut Valko-Venäjällä

Human Rights Watch uskoo, että oikeudenkäynnin poliittisena tavoitteena on estää ihmisoikeustyö Valko-Venäjällä.

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Oikeudenkäynti valkovenäläisen Viasna Human Rights Centerin johtajaa ja Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen liiton varapuheenjohtajaa Aliaksandr Bialiatskia vastaan käynnistyi viime viikon keskiviikkona Minskissä.

Lukuisia kansainvälisiä ihmisoikeuspalkintoja saanutta Bialiatskia syytetään laajamittaisesta veronkierrosta. Vastaavanlaisen syytteen on saanut myös Valentin Stefanovitš, Viasnan varajohtaja.

Muun muassa Human Right Watch vaatii, että Bialiatski olisi vapautettava ja häntä vastaan nostetut syytteet olisi kumottava.

Bialiatskia syytetään ulkomaisissa pankeissa olevien henkilökohtaisten pankkitilien käyttämisestä avustusten vastaanottamiseen Valko-Venäjällä tehtävään ihmisoikeustyöhön. Tukirahoja on käytetty erityisesti poliittisten vankien ja heidän perheidensä taloudelliseen ja oikeudelliseen tukeen viime vuoden joulukuun demokratiamielenotoituksien jälkeen.

Human Rights Watchin mukaan Valko-Venäjä kuitenkin pakottaa järjestöt käyttämään ulkomaisia pankkitilejä. Maan viranomaiset ovat erilaisiin tekosyihin vedoten estäneet kansallisten ihmisoikeusjärjestöjen rekisteröitymisen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tästä syystä Viasna Human Rights Centerin kaltaiset ryhmät eivät voi avata järjestön nimiin pankkitiliä Valko-Venäjällä, Human Right Watch huomauttaa.

Järjestön Euroopan ja Keski-Aasian johtajan Hugh Williamsonin mukaan Valko-Venäjä yrittää Bialiatskia vastaan nostetuilla syytteillä lopullisesti estää maassa tehtävän ihmisoikeustyön.

Liettua ja Puola ottavat etäisyyttä Valko-Venäjään

FIDH:n puolesta oikeudenkäyntiä seuraava Alexandra Kulajevan mukaan oikeudenkäynti ja sitä edeltäneet tapahtumat vain vahvistavat hänen näkemystään siitä, että kyse on poliittisesta oikeudenkäynnistä, jonka tavoitteena on estää Bialiatskin toiminta.

Kulajevan mukaan sekä syytettyjä että todistajia on painostettu. Hänen mukaansa todistajien vastaukset oikeudessa osoittivat vakavia puutteita tutkinnassa, samoin asiakirjoissa ilmeni virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia.

Oikeudenkäyntiä seuraavan norjalaisen Human Rights House Foundationin mukaan Liettua oikeusministeriö on kieltänyt aikaisemmin lähettämiensä Bialiatskin liettualaispankkien tiliotteiden käytön oikeudessa todisteina.

Puolan Valko-Venäjän suurlähettiläs Leszek Szerepka, joka myös seuraa oikeudenkäntiä, on pahoitellut hallituksensa yhteistyötä Valko-Venäjän kanssa. "Valko-Venäjä käytti väärin luottamustamme", Szerepka totesi täsmentäen, että tietojen luovutuksen perustana oleva laki on tarkoitettu torjumaan kovaa rikollisuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia