Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Palkittu hondurasilainen alkuperäiskansa-aktivisti murhattu

Muun muassa suomalaisen Finnfundin rahoittamaa patoprojektia vastustanut Berta Cáceres ammuttiin kotiinsa eilen.
(Kuva: Shawn Nystrand / CC BY-SA 2.0)

Alkuperäiskansojen oikeuksia puolustanut tunnettu hondurasilainen aktivisti Berta Cáceres on murhattu. Cáceres ammuttiin eilen kuoliaaksi kotonaan La Esperanzan kaupungissa, kertovat kansainväliset mediat ja kansalaisjärjestöt.

Cáceres oli yksi maan alkuperäiskansajärjestön Copinhin perustajista sekä sen johtaja. Hänet palkittiin viime vuonna "vihreäksi Nobeliksi" kutsutulla Goldmanin ympäristöpalkinnolla.

Cáceres järjestöineen on kampanjoinut viime vuodet Hondurasin Gualcarque-jokeen rakennettavaa Agua Zarcan vesivoimalahanketta vastaan. Copinhin mukaan hanke on ajettu läpi ilman lenca-kansan suostumusta, ja se tuhoaa luontoa ja samalla muun muassa maanviljelys- ja luonnonlääkemahdollisuuksia.

Patohankkeessa on mukana kansainvälisiä rahoittajia, muun muassa pääosin Suomen valtion omistama kehitysrahoitusyhtiö Finnfund, jota Copinh on vaatinut vetäytymään hankkeesta.

Cáceresin murha on otettu maailmalla vastaan järkytyksellä.

"Bertan pelkurimainen tappaminen oli tragedia, joka odotti tapahtumistaan. Häntä oli häiritty ja uhkailtu vuosia tavoitteena lopettaa hänen työnsä alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajana", kommentoi Amnestyn Amerikan alueen johtaja Erika Guevara-Rosas.

Uutistoimisto Reutersin siteeraaman Hondurasin turvallisuusministerin Julian Pachecon mukaan Cáceresin talon turvamies on pidätetty yhteydestä murhaan. Hänen mukaansa tapausta tutkii erityistutkijoiden tiimi.

Reutersin mukaan Cáceres oli saanut Väli-Amerikan ihmisoikeuskomissiolta oikeuden suojeluun uhkausten takia, mutta ilmeisesti häntä ei suojeltu tapahtumahetkellä.

Hondurasissa on viime vuosina aloitettu paljon erilaisia pato-, kaivos- ja plantaasihankkeita. Kampanjajärjestö Global Witnessin viimevuotisen raportin mukaan se on maailman vaarallisin maa ympäristöaktivisteille asukaslukuun suhteutettuna. Maassa tapettiin ainakin 101 aktivistia vuosina 2010–2014.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansataktivismiyhtiöt Honduras Amnesty International

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta