Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Palkittu hondurasilainen alkuperäiskansa-aktivisti murhattu

Muun muassa suomalaisen Finnfundin rahoittamaa patoprojektia vastustanut Berta Cáceres ammuttiin kotiinsa eilen.
(Kuva: Shawn Nystrand / CC BY-SA 2.0)

Alkuperäiskansojen oikeuksia puolustanut tunnettu hondurasilainen aktivisti Berta Cáceres on murhattu. Cáceres ammuttiin eilen kuoliaaksi kotonaan La Esperanzan kaupungissa, kertovat kansainväliset mediat ja kansalaisjärjestöt.

Cáceres oli yksi maan alkuperäiskansajärjestön Copinhin perustajista sekä sen johtaja. Hänet palkittiin viime vuonna "vihreäksi Nobeliksi" kutsutulla Goldmanin ympäristöpalkinnolla.

Cáceres järjestöineen on kampanjoinut viime vuodet Hondurasin Gualcarque-jokeen rakennettavaa Agua Zarcan vesivoimalahanketta vastaan. Copinhin mukaan hanke on ajettu läpi ilman lenca-kansan suostumusta, ja se tuhoaa luontoa ja samalla muun muassa maanviljelys- ja luonnonlääkemahdollisuuksia.

Patohankkeessa on mukana kansainvälisiä rahoittajia, muun muassa pääosin Suomen valtion omistama kehitysrahoitusyhtiö Finnfund, jota Copinh on vaatinut vetäytymään hankkeesta.

Cáceresin murha on otettu maailmalla vastaan järkytyksellä.

"Bertan pelkurimainen tappaminen oli tragedia, joka odotti tapahtumistaan. Häntä oli häiritty ja uhkailtu vuosia tavoitteena lopettaa hänen työnsä alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajana", kommentoi Amnestyn Amerikan alueen johtaja Erika Guevara-Rosas.

Uutistoimisto Reutersin siteeraaman Hondurasin turvallisuusministerin Julian Pachecon mukaan Cáceresin talon turvamies on pidätetty yhteydestä murhaan. Hänen mukaansa tapausta tutkii erityistutkijoiden tiimi.

Reutersin mukaan Cáceres oli saanut Väli-Amerikan ihmisoikeuskomissiolta oikeuden suojeluun uhkausten takia, mutta ilmeisesti häntä ei suojeltu tapahtumahetkellä.

Hondurasissa on viime vuosina aloitettu paljon erilaisia pato-, kaivos- ja plantaasihankkeita. Kampanjajärjestö Global Witnessin viimevuotisen raportin mukaan se on maailman vaarallisin maa ympäristöaktivisteille asukaslukuun suhteutettuna. Maassa tapettiin ainakin 101 aktivistia vuosina 2010–2014.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansataktivismiyhtiöt Honduras Amnesty International

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista