Palestiinan kuurot taistelevat oikeuksistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiinan kuurot taistelevat oikeuksistaan

Palestiinan kuuroilla ei ole yhteiskunnan tukiverkkoa ja erityisesti aikuisten palvelut ovat heikot, Lähetysseuran selvitys kertoo.

Palestiinan kuurot joutuvat taistelemaan oikeuksistaan ja selviytymään ongelmistaan ilman yhteiskunnan tukiverkkoa, Suomen Lähetysseuran selvityksestä ilmenee. Palestiinan Kuurojen liitolla ei myöskään voimavaroja kuurojen oikeuksien puolustamiseen.

Selvityksen mukaan Palestiinan kuurot tarvitsevat virallisen edustajatahon, joka puolustaisi niin lasten kuin aikuistenkin oikeuksia. Palestiinan opetusministeriön työ kuurojen lasten oikeuksien ja etujen ajamiseksi saa kiitosta, mutta aikuisten palvelut ja viittomakielen opetus tulevat yhä jäljessä.

Selvitys suosittaakin kansalaisjärjestöjen ja rahoittajien tuen suuntaamista aikuisten kuurojen tilanteen parantamiseen sekä viittomakielen kehittämiseen.

Kuurojen tyypillisiä ammatteja ovat muun muassa ompelija, keittäjä tai kadunlakaisija. Arvioiden mukaan noin puolet kuuroista on työttömiä ja myös työssä käyvien kuurojen tulotaso on alhainen.

Lähetysseuran selvitys suosittaa muun muassa tukemaan Palestiinan Kuurojen liittoa sekä paikallisia kuurojen kerhoja, kehittämään kuurojen kouluissa opiskelevien ammatillista koulutusta sekä korkeakoulutason viittomakielistä opetusta ja tukemaan paikallisten tulkkien koulutusta.

Palestiina on allekirjoittanut YK:n yleissopimuksen vammaisten oikeuksista, mutta asenteet vammaisia kohtaan muuttuvat hitaasti. Vuonna 1999 Palestiina hyväksyi vammaislain, mutta sitä ei ole vielä pantu käytäntöön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia