Uutiset

Pakolaisten virta Liberiasta takaisin Sierra Leoneen

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. Monet pakenivat Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten, mutta Liberian oman kärjistyneen tilanteen vuoksi yhä useammat ovat joutuneet palaamaan.
Displaced children at a school in Liberia

"Luojan kiitos pääsimme turvallisesti kotiin", toteaa 20-vuotias Emerson Fowai. Hän oli niiden 360 sierraleonelaisen joukossa, joka evakuoitiin sodan runtelemasta Liberiasta muutama viikko sitten.

"Asuin Liberiassa kymmenen vuotta ja pidin sitä kotinani, mutta maan epävakaa tilanne sai lähtemään", Monroviassa opiskellut Fowai sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. "Kaikkiaan heitä on noin 36 000. Tähän mennessä noin 5000 on rekisteröitynyt toimistossamme kotiutumista varten", sanoo pakolaisjärjestön logistiikasta vastaava Maggie Heraty.

Useat kansalaisjärjestöt pyrkivät avustamaan Sierra Leoneen palaavia pakolaisia. Ne kuljettavat paluumuuttajia kotiseuduilleen ja antavat ruokaa sekä tavaroita uuden elämän aloittamiseen.

Monet pakolaisista ovat paenneet Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten. Monroviassa on neljä pakolaisleiriä, joissa ennen Liberian omia selkkauksia eli noin 15 000 Sierra Leonen pakolaista.

UNHCR:n työntekijöiden mukaan yksi leiri amerikkalaisradio Voice of American lähetysaseman läheisyydessä on lähes hylätty. Monet leiriläiset lymyilevät vielä kodittomien liberialaisten tavoin piiritetyn pääkaupungin eri suurlähetystöissä, YK:n suljetuilla alueilla, kouluissa ja kirkoissa.

YK:n ja avustusjärjestöjen vetäytyminen sekasortoisesta Monroviasta kesäkuussa oli omiaan kasvattamaan pakolaisten lähtöhaluja. "Elimme erittäin vaikeissa olosuhteissa emmekä saaneet käytännössä mitään apua avustusjärjestöiltä. Meidän oli pakko lähteä," vaikeroi kuuden lapsen isä Momoh Kawa.

Sierra Leone ottaa kansalaisensa innostuneesti takaisin. Hallitus pyrkii osaltaan auttamaan palaajien uutta elämää kotimaassa.

Sierra Leonessa valmistaudutaankin nyt niin omien kansalaisten paluuseen kuin maansa jättävien liberialaisten pakolaisten saapumiseen.

(Inter Press Service)

pakolaisetihmisoikeudet Sierra Leone

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset