Uutiset

Pakolaisten virta Liberiasta takaisin Sierra Leoneen

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. Monet pakenivat Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten, mutta Liberian oman kärjistyneen tilanteen vuoksi yhä useammat ovat joutuneet palaamaan.
Displaced children at a school in Liberia

"Luojan kiitos pääsimme turvallisesti kotiin", toteaa 20-vuotias Emerson Fowai. Hän oli niiden 360 sierraleonelaisen joukossa, joka evakuoitiin sodan runtelemasta Liberiasta muutama viikko sitten.

"Asuin Liberiassa kymmenen vuotta ja pidin sitä kotinani, mutta maan epävakaa tilanne sai lähtemään", Monroviassa opiskellut Fowai sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. "Kaikkiaan heitä on noin 36 000. Tähän mennessä noin 5000 on rekisteröitynyt toimistossamme kotiutumista varten", sanoo pakolaisjärjestön logistiikasta vastaava Maggie Heraty.

Useat kansalaisjärjestöt pyrkivät avustamaan Sierra Leoneen palaavia pakolaisia. Ne kuljettavat paluumuuttajia kotiseuduilleen ja antavat ruokaa sekä tavaroita uuden elämän aloittamiseen.

Monet pakolaisista ovat paenneet Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten. Monroviassa on neljä pakolaisleiriä, joissa ennen Liberian omia selkkauksia eli noin 15 000 Sierra Leonen pakolaista.

UNHCR:n työntekijöiden mukaan yksi leiri amerikkalaisradio Voice of American lähetysaseman läheisyydessä on lähes hylätty. Monet leiriläiset lymyilevät vielä kodittomien liberialaisten tavoin piiritetyn pääkaupungin eri suurlähetystöissä, YK:n suljetuilla alueilla, kouluissa ja kirkoissa.

YK:n ja avustusjärjestöjen vetäytyminen sekasortoisesta Monroviasta kesäkuussa oli omiaan kasvattamaan pakolaisten lähtöhaluja. "Elimme erittäin vaikeissa olosuhteissa emmekä saaneet käytännössä mitään apua avustusjärjestöiltä. Meidän oli pakko lähteä," vaikeroi kuuden lapsen isä Momoh Kawa.

Sierra Leone ottaa kansalaisensa innostuneesti takaisin. Hallitus pyrkii osaltaan auttamaan palaajien uutta elämää kotimaassa.

Sierra Leonessa valmistaudutaankin nyt niin omien kansalaisten paluuseen kuin maansa jättävien liberialaisten pakolaisten saapumiseen.

(Inter Press Service)

pakolaisetihmisoikeudet Sierra Leone

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.