Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.

Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonnan toiminta yritetään turvata hätäkeräyksellä. Kuva: Niko Hörkkö / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on järjestänyt hätäkeräyksen suomalaisen Pakolaisneuvonta ry:n toiminnan turvaamiseksi.

Muutama päivä sitten avatun keräyksen tavoitteena on saada kasaan 50 000 euroa marraskuun loppuun mennessä. Eilen torstaina koossa oli runsaat 29 000 euroa.

Pakolaisneuvonta tarjoaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Sillä on myös maksuton neuvontapalvelu. Amnesty kuuluu sen perustajajäseniin.

Pakolaisneuvonta on joutunut supistamaan rajusti toimintaansa viimeisten kolmen vuoden aikana. Tärkein syy on vuonna 2016 voimaan tullut lakimuutos, jonka seurauksena turvapaikanhakijoiden on käytettävä ensisijaisesti julkisia oikeusavustajia.

Samalla säädettiin, että oikeusavustaja saa palkkion läsnäolosta turvapaikkapuhuttelussa vain, jos katsotaan, että siihen on ollut erityinen tarve. Valtion maksamat oikeusavun korvausperusteet muutettiin tuntiperustaisista asiakohtaisiksi, mikä tarkoitti käytännössä, ettei korvaus kattanut enää työmäärää.

Pakolaisneuvonnan toiminta rahoitettiin lakimuutokseen asti pääosin valtion maksamilla oikeusapukorvauksilla, ja lakimuutos vähensi sen palveluiden käyttöä. Seurauksena sen toimintaa jouduttiin supistamaan ja henkilökuntaa irtisanottiin.

”Olemme viimeiset kolme vuotta joutuneet supistamaan toimintamme minimiin, ja tästä huolimatta joudumme miettimään jatkuvasti, miten ja minkälaisena toimintaa on mahdollista jatkaa”, kertoo Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors tiedotteessa.

Hätäkeräyksen tarkoituksena on vakauttaa toiminta loppuvuoden ajaksi sekä käynnistää oma varainhankinta.

Uuden hallitusohjelman mukaan tällä hallituskaudella turvapaikanhakijoille mahdollistetaan jälleen avustajan käyttö turvapaikkapuhuttelussa ja käyttöön otetaan tuntiperusteiset palkkiot. Oikeusapuun on tulossa myös lisärahaa.

Lindforsin mukaan muutokset näkyvät Pakolaisneuvonnan taloudessa kuitenkin aikaisintaan vuoden kuluttua.

”Sinne asti on selvittävä avustusten, lahjoitusten ja keräysten avulla.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia