Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Pakolaiskriisille löytyi huomiota mutta ei juuri ratkaisuja New Yorkissa

YK:n pakolaiskokous päättyi löyhään julistukseen, josta maat poistivat konkretian jo etukäteen. "Ratkaisut olisi jo löydetty, jos ne haluttaisiin löytää", sanoo Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.
(Kuva: UN Photo / Loey Felipe)

Ennätysmäiseksi paisunut pakolaiskriisi sai tällä viikolla viimein maailman johtajien jakamattoman huomion, ainakin hetkeksi. New Yorkissa pidettiin YK:n yleiskokouksen alla kaksi pakolaiskokousta, joista toista isännöi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja toista Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ylisti maanantaina pidettyä Ban Ki-moonin kokousta ja jäsenmaiden siinä antamaa julistusta historialliseksi, mutta monen muun asiantuntijan ja etenkin kansalaisjärjestöjen mielestä tulos on laiha, sillä julistus ei käytännössä sido valtioita mitenkään.

Kokousta paikan päällä seuranneen Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikön Kaisa Väkiparran mukaan julistus on merkittävä sikäli, ettei sellaista ole aiemmin koskaan annettu. Hän kuitenkin muistuttaa, että julistus vesittyi jo neuvotteluvaiheessa ennen kokousta. Esimerkiksi Banin esittelemä idea siitä, että jäsenmaat ottaisivat vuosittain vastaan kymmenen prosenttia maailman pakolaisista, torpattiin.

"Julistuksessa on muutenkin hyvin vähän konkretiaa tai aikatauluja – kerrotaan kyllä, että halutaan tehdä asioita pakolaisten hyväksi, mutta varsinaista sitoumusta ei anneta", hän kritisoi.

Julistuksessa (pdf) luvataan muun muassa kunnioittaa pakolaisten ihmisoikeuksia ja kitkeä muukalaisvihamielisyyttä. Konkreettisin lupaus on järjestää vuonna 2018 toinen korkean profiilin kokous sekä solmia kansainvälinen siirtolaissopimus.

Poliittisen tahdon kriisi

Väkiparran mukaan Suomen ja monien muidenkin EU-maiden toimet sotivat julistuksen henkeä vastaan. Esimerkiksi perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa lähes mahdotonta uudella lailla.

"Tämä on myös ristiriidassa Suomen pitämien virallisten puheenvuorojen kanssa, jossa presidentti, ulkoministeri ja kehitysministeri painottivat naisten ja tyttöjen aseman parantamisen tärkeyttä. Perheenyhdistämisen olisi konkreettinen keino siihen", Väkiparta huomauttaa.

Kokousten järjestämisen syynä on viime vuosina ennätysmäiseksi noussut maailman pakolais- ja turvapaikanhakijamäärä – 65,3 miljoonaa. Viime vuonna kriisi alkoi kolkutella myös Euroopan ovia, kun alueelle saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Pakolaisavun Väkiparran mukaan kriisi ei silti ole saanut rikkaita maita vieläkään toimimaan riittävän ponnekkaasti.

"Niin kuin Martti Ahtisaari hyvin kokouksessa sanoi, kyseessä ei ole pakolaiskriisi, vaan poliittisen tahdon kriisi. Ratkaisut olisi jo löydetty, jos ne haluttaisiin löytää", hän toteaa.

Rahalla tie ulos

Hieman YK-kokousta parempaan lopputulokseen pääsi Barack Obaman tiistaina järjestämä kokous, johon otti osaa 52 maata. Sen tarkoituksena oli saada maat lupaamaan lisää rahaa humanitaariseen apuun, lisätä pakolaisten uudelleensijoituspaikkoja sekä pakolaislasten koulutusta.

Pyrkimys onnistui: rahaa on tulossa 4,5 miljardia dollaria eli noin neljä miljardia euroa lisää, pakolaisten uudelleensijoituspaikat tuplattiin ja miljoona pakolaislasta lisää aiotaan kouluttaa.

Lupauksia on kiitelty, joskin varauksella. Yksityiskohdista ei ole vielä tarkkaa tietoa, ja esimerkiksi The Guardian -lehden mukaan osa lupauksista on tehty jo aiemmin tänä vuonna, eikä kaikkia ole vieläkään pidetty.

Rikkaita maita on myös kritisoitu siitä, että ne ikään kuin ostavat tiensä ulos kriisistä.

"Lupaukset osoittavat, että samalla kun osa rikkaista maista haluaa tehdä puhtaasti rahallisia lupauksia, ne välttelevät yhä vastuutaan tarjota turvallisia ja laillisia reittejä turvaan", kritisoi brittiläisen kehitystutkimusinstituutti ODI:n johtaja Sara Pantuliano tiedotteessa.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuusYK Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.