Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaiskriisi innosti suomalaiset lahjoittamaan

Kirkon Ulkomaanapu on saanut pakolaisten auttamiseksi enemmän lahjoituksia kuin Nepalin maanjäristyksen uhreille. Lähellä oleva kriisi vetoaa lahjoittajiin enemmän kuin kaukaisemmat, järjestöistä kerrotaan.
Turvapaikanhakijoita Makedoniassa. (Kuva: Caroline Haga / IFRC / cc 2.0)

Loppukesän ja syksyn aikana kärjistynyt pakolaiskriisi on saanut suomalaisten kukkaronnyörit aukeamaan. Järjestöjen avaamat keräykset ovat vetäneet hyvin lahjoituksia, ja myös pidempään auki olleisiin pakolaiskeräyksiin on lahjoitettu aiempaa enemmän rahaa.

Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Euroopan pakolaiskriisi -keräys on saanut kasaan syyskuun alun jälkeen lähes 850 000 euroa ja seurakuntien lahjoitukset mukaan lukien yli miljoona euroa, kertoo järjestön varainhankintayksikön päällikkö Johanna Karjalainen.

Miljoona euroa on enemmän kuin järjestö on saanut kerättyä puoli vuotta sitten tapahtuneen Nepalin maanjäristyksen uhreille tai pari vuotta sitten iskeneen Filippiinien taifuunin uhreille.

Keräyksen tuotto suunnataan järjestön kumppaneille, jotka jakavat hätäapua Unkariin, Kreikkaan ja Serbiaan paenneille sekä pakolaisten lähtömaihin.

Myös Suomen Unicefilla on havaittu piikki lahjoituksissa. Järjestön hätäapurahastoon on lahjoitettu verkon kautta syksyn aikana 100 000 euroa – viime vuonna summa oli samassa ajassa 30 000 euroa. Yhteensä järjestö on kerännyt syyskuun alusta alkaen pakenevien lasten auttamiseksi 145 000 euroa yksityis- ja yrityslahjoituksina. Lisäksi Eva Ahlströmin säätiö lahjoitti järjestölle 100 000 euroa.

"Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut ihmisten auttamishaluun. Kriisi on kuitenkin mittava – kansainvälisen Unicefin vaje Syyriassa ja sen naapurimaissa on 132 miljoonaa euroa", järjestön varainhankinnnan johtaja Jussi Ojutkangas muistuttaa.

Myös Suomen Pakolaisavun keräys YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaisleireillä tekemän työn tukemiseksi on tuottanut järjestön varainhankinnan päällikön Konsta Erolan mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Lisää vapaaehtoisia

Monilla järjestöillä on ollut keräyksiä konfliktien uhrien auttamiseksi jo ennen syksyn tilanteen kärjistymistä ja turvapaikkahakemusten lisääntymistä Suomessa. Esimerkiksi Pakolaisapu kerää rahaa jatkuvasti pitkäkestoisten konfliktien uhreille.

"Myös muihin keräyksiin on tullut selvästi enemmän lahjoituksia. Tilanne on aivan poikkeuksellinen", toteaa Erola.

Sama on havaittu Unicefissa, Kirkon Ulkomaanavussa ja Suomen World Visionissa, joissa kaikissa pitkään käynnissä olleet Syyria-keräykset ovat keränneet ainakin jonkin verran enemmän rahaa kuin aiemmin. Punainen Risti puolestaan ylsi ennätystulokseen Nälkäpäivä-keräyksellään, joka tuotti yli 3,8 miljoonaa euroa.

Järjestöjen mukaan suomalaiset ovat aktivoituneet muutenkin. Esimerkiksi Pakolaisapu on saanut lisää vapaaehtoisia, Unicefin Facebook-tykkääjien määrä on kasvanut syyskuun alun jälkeen noin 10 000:lla ja World Visionissa on huomattu, että moni kertalahjoittaja ryhtyy nyt myös kummiksi.

Maailman epätasa-arvo herättää

Ulkomaanapu avasi muutama viikko sitten myös keräyksen, jonka tuotto aiotaan ohjata ympäri maailman pitkäkestoisten konfliktien uhrien auttamiseksi ja pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Se kantaa kongolaisen Josefina-tytön nimeä.

"Se ei ole kiinnostanut lahjoittajia ollenkaan samalla tavalla", Karjalainen kertoo.

Se ei ole hänelle yllätys.

"Näin se aina on. Ihmiset lahjoittavat dramaattisten luonnonkatastrofien uhreille tai jos asia tulee vähän lähemmäs suomalaisia, kuten Euroopan pakolaiskriisi", hän toteaa.

Jussi Ojutkankaan mukaan asiaan vaikuttaa myös medianäkyvyys – se auttaa kriisejä pysymään ihmisten mielessä pidempään, hiljaisiin kriiseihin taas on vaikeampi kerätä rahaa.

Konsta Erola uskoo, että suomalaiset kyllä välittävät kriisien uhreista muutenkin. Pakolaiskriisissä hätä on kuitenkin tullut poikkeuksellisen lähelle, ja sen seurauksena ihmiset ymmärtävät aiempaa paremmin, miten hyvässä asemassa he itse ovat ja miten epätasa-arvoinen paikka maailma on, hän sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuuskansalaisyhteiskunta Suomi Kirkon UlkomaanapuPunainen RistiSuomen PakolaisapuSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.
EU-lippuja Euroopan komission rakennuksen edessä

EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös”

EU-maat ovat sopineet jatkavansa siirtolaisten salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa, mutta jatkossa Välimerellä ei enää partioi laivoja, jotka voisivat pelastaa siirtolaisia. Järjestöt syyttävät unionia ihmisten hylkäämisestä merelle, sillä myöskään kansalaisjärjestöjen laivoja ei enää partioi Välimerellä.
Refugees welcome -kyltti rakennuksen seinässä

Uusi tutkimus: Suomen politiikka heikentänyt pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa, kotoutumiseen kiinnitetty liian vähän huomiota

Siirtolaisuusinstituutin julkaiseman kokoomateoksen mukaan nykyinen turvapaikkapolitiikka vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden elämää monin tavoin. Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen peräänkuuluttaa enemmän laillisia väyliä tulla hakemaan turvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla