Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaiskriisi innosti suomalaiset lahjoittamaan

Kirkon Ulkomaanapu on saanut pakolaisten auttamiseksi enemmän lahjoituksia kuin Nepalin maanjäristyksen uhreille. Lähellä oleva kriisi vetoaa lahjoittajiin enemmän kuin kaukaisemmat, järjestöistä kerrotaan.
Turvapaikanhakijoita Makedoniassa. (Kuva: Caroline Haga / IFRC / cc 2.0)

Loppukesän ja syksyn aikana kärjistynyt pakolaiskriisi on saanut suomalaisten kukkaronnyörit aukeamaan. Järjestöjen avaamat keräykset ovat vetäneet hyvin lahjoituksia, ja myös pidempään auki olleisiin pakolaiskeräyksiin on lahjoitettu aiempaa enemmän rahaa.

Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Euroopan pakolaiskriisi -keräys on saanut kasaan syyskuun alun jälkeen lähes 850 000 euroa ja seurakuntien lahjoitukset mukaan lukien yli miljoona euroa, kertoo järjestön varainhankintayksikön päällikkö Johanna Karjalainen.

Miljoona euroa on enemmän kuin järjestö on saanut kerättyä puoli vuotta sitten tapahtuneen Nepalin maanjäristyksen uhreille tai pari vuotta sitten iskeneen Filippiinien taifuunin uhreille.

Keräyksen tuotto suunnataan järjestön kumppaneille, jotka jakavat hätäapua Unkariin, Kreikkaan ja Serbiaan paenneille sekä pakolaisten lähtömaihin.

Myös Suomen Unicefilla on havaittu piikki lahjoituksissa. Järjestön hätäapurahastoon on lahjoitettu verkon kautta syksyn aikana 100 000 euroa – viime vuonna summa oli samassa ajassa 30 000 euroa. Yhteensä järjestö on kerännyt syyskuun alusta alkaen pakenevien lasten auttamiseksi 145 000 euroa yksityis- ja yrityslahjoituksina. Lisäksi Eva Ahlströmin säätiö lahjoitti järjestölle 100 000 euroa.

"Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut ihmisten auttamishaluun. Kriisi on kuitenkin mittava – kansainvälisen Unicefin vaje Syyriassa ja sen naapurimaissa on 132 miljoonaa euroa", järjestön varainhankinnnan johtaja Jussi Ojutkangas muistuttaa.

Myös Suomen Pakolaisavun keräys YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaisleireillä tekemän työn tukemiseksi on tuottanut järjestön varainhankinnan päällikön Konsta Erolan mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Lisää vapaaehtoisia

Monilla järjestöillä on ollut keräyksiä konfliktien uhrien auttamiseksi jo ennen syksyn tilanteen kärjistymistä ja turvapaikkahakemusten lisääntymistä Suomessa. Esimerkiksi Pakolaisapu kerää rahaa jatkuvasti pitkäkestoisten konfliktien uhreille.

"Myös muihin keräyksiin on tullut selvästi enemmän lahjoituksia. Tilanne on aivan poikkeuksellinen", toteaa Erola.

Sama on havaittu Unicefissa, Kirkon Ulkomaanavussa ja Suomen World Visionissa, joissa kaikissa pitkään käynnissä olleet Syyria-keräykset ovat keränneet ainakin jonkin verran enemmän rahaa kuin aiemmin. Punainen Risti puolestaan ylsi ennätystulokseen Nälkäpäivä-keräyksellään, joka tuotti yli 3,8 miljoonaa euroa.

Järjestöjen mukaan suomalaiset ovat aktivoituneet muutenkin. Esimerkiksi Pakolaisapu on saanut lisää vapaaehtoisia, Unicefin Facebook-tykkääjien määrä on kasvanut syyskuun alun jälkeen noin 10 000:lla ja World Visionissa on huomattu, että moni kertalahjoittaja ryhtyy nyt myös kummiksi.

Maailman epätasa-arvo herättää

Ulkomaanapu avasi muutama viikko sitten myös keräyksen, jonka tuotto aiotaan ohjata ympäri maailman pitkäkestoisten konfliktien uhrien auttamiseksi ja pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Se kantaa kongolaisen Josefina-tytön nimeä.

"Se ei ole kiinnostanut lahjoittajia ollenkaan samalla tavalla", Karjalainen kertoo.

Se ei ole hänelle yllätys.

"Näin se aina on. Ihmiset lahjoittavat dramaattisten luonnonkatastrofien uhreille tai jos asia tulee vähän lähemmäs suomalaisia, kuten Euroopan pakolaiskriisi", hän toteaa.

Jussi Ojutkankaan mukaan asiaan vaikuttaa myös medianäkyvyys – se auttaa kriisejä pysymään ihmisten mielessä pidempään, hiljaisiin kriiseihin taas on vaikeampi kerätä rahaa.

Konsta Erola uskoo, että suomalaiset kyllä välittävät kriisien uhreista muutenkin. Pakolaiskriisissä hätä on kuitenkin tullut poikkeuksellisen lähelle, ja sen seurauksena ihmiset ymmärtävät aiempaa paremmin, miten hyvässä asemassa he itse ovat ja miten epätasa-arvoinen paikka maailma on, hän sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuuskansalaisyhteiskunta Suomi Kirkon UlkomaanapuPunainen RistiSuomen PakolaisapuSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

EU-lippuja Euroopan komission rakennuksen edessä

EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös”

EU-maat ovat sopineet jatkavansa siirtolaisten salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa, mutta jatkossa Välimerellä ei enää partioi laivoja, jotka voisivat pelastaa siirtolaisia. Järjestöt syyttävät unionia ihmisten hylkäämisestä merelle, sillä myöskään kansalaisjärjestöjen laivoja ei enää partioi Välimerellä.
Refugees welcome -kyltti rakennuksen seinässä

Uusi tutkimus: Suomen politiikka heikentänyt pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa, kotoutumiseen kiinnitetty liian vähän huomiota

Siirtolaisuusinstituutin julkaiseman kokoomateoksen mukaan nykyinen turvapaikkapolitiikka vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden elämää monin tavoin. Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen peräänkuuluttaa enemmän laillisia väyliä tulla hakemaan turvaa.
Puhujan nuija

Järjestöt pelkäävät, että uusi ulkomaalaislain muutos heikentäisi turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa entisestään

Hallitus aikoo vaikeuttaa kansainvälistä suojelua hakevien mahdollisuuksia tehdä uusintahakemuksia. Se heikentäisi turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja saattaisi johtaa palautuskiellon rikkomiseen, sanovat pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista