Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaiskriisi innosti suomalaiset lahjoittamaan

Kirkon Ulkomaanapu on saanut pakolaisten auttamiseksi enemmän lahjoituksia kuin Nepalin maanjäristyksen uhreille. Lähellä oleva kriisi vetoaa lahjoittajiin enemmän kuin kaukaisemmat, järjestöistä kerrotaan.
Turvapaikanhakijoita Makedoniassa. (Kuva: Caroline Haga / IFRC / cc 2.0)

Loppukesän ja syksyn aikana kärjistynyt pakolaiskriisi on saanut suomalaisten kukkaronnyörit aukeamaan. Järjestöjen avaamat keräykset ovat vetäneet hyvin lahjoituksia, ja myös pidempään auki olleisiin pakolaiskeräyksiin on lahjoitettu aiempaa enemmän rahaa.

Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Euroopan pakolaiskriisi -keräys on saanut kasaan syyskuun alun jälkeen lähes 850 000 euroa ja seurakuntien lahjoitukset mukaan lukien yli miljoona euroa, kertoo järjestön varainhankintayksikön päällikkö Johanna Karjalainen.

Miljoona euroa on enemmän kuin järjestö on saanut kerättyä puoli vuotta sitten tapahtuneen Nepalin maanjäristyksen uhreille tai pari vuotta sitten iskeneen Filippiinien taifuunin uhreille.

Keräyksen tuotto suunnataan järjestön kumppaneille, jotka jakavat hätäapua Unkariin, Kreikkaan ja Serbiaan paenneille sekä pakolaisten lähtömaihin.

Myös Suomen Unicefilla on havaittu piikki lahjoituksissa. Järjestön hätäapurahastoon on lahjoitettu verkon kautta syksyn aikana 100 000 euroa – viime vuonna summa oli samassa ajassa 30 000 euroa. Yhteensä järjestö on kerännyt syyskuun alusta alkaen pakenevien lasten auttamiseksi 145 000 euroa yksityis- ja yrityslahjoituksina. Lisäksi Eva Ahlströmin säätiö lahjoitti järjestölle 100 000 euroa.

"Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut ihmisten auttamishaluun. Kriisi on kuitenkin mittava – kansainvälisen Unicefin vaje Syyriassa ja sen naapurimaissa on 132 miljoonaa euroa", järjestön varainhankinnnan johtaja Jussi Ojutkangas muistuttaa.

Myös Suomen Pakolaisavun keräys YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaisleireillä tekemän työn tukemiseksi on tuottanut järjestön varainhankinnan päällikön Konsta Erolan mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Lisää vapaaehtoisia

Monilla järjestöillä on ollut keräyksiä konfliktien uhrien auttamiseksi jo ennen syksyn tilanteen kärjistymistä ja turvapaikkahakemusten lisääntymistä Suomessa. Esimerkiksi Pakolaisapu kerää rahaa jatkuvasti pitkäkestoisten konfliktien uhreille.

"Myös muihin keräyksiin on tullut selvästi enemmän lahjoituksia. Tilanne on aivan poikkeuksellinen", toteaa Erola.

Sama on havaittu Unicefissa, Kirkon Ulkomaanavussa ja Suomen World Visionissa, joissa kaikissa pitkään käynnissä olleet Syyria-keräykset ovat keränneet ainakin jonkin verran enemmän rahaa kuin aiemmin. Punainen Risti puolestaan ylsi ennätystulokseen Nälkäpäivä-keräyksellään, joka tuotti yli 3,8 miljoonaa euroa.

Järjestöjen mukaan suomalaiset ovat aktivoituneet muutenkin. Esimerkiksi Pakolaisapu on saanut lisää vapaaehtoisia, Unicefin Facebook-tykkääjien määrä on kasvanut syyskuun alun jälkeen noin 10 000:lla ja World Visionissa on huomattu, että moni kertalahjoittaja ryhtyy nyt myös kummiksi.

Maailman epätasa-arvo herättää

Ulkomaanapu avasi muutama viikko sitten myös keräyksen, jonka tuotto aiotaan ohjata ympäri maailman pitkäkestoisten konfliktien uhrien auttamiseksi ja pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Se kantaa kongolaisen Josefina-tytön nimeä.

"Se ei ole kiinnostanut lahjoittajia ollenkaan samalla tavalla", Karjalainen kertoo.

Se ei ole hänelle yllätys.

"Näin se aina on. Ihmiset lahjoittavat dramaattisten luonnonkatastrofien uhreille tai jos asia tulee vähän lähemmäs suomalaisia, kuten Euroopan pakolaiskriisi", hän toteaa.

Jussi Ojutkankaan mukaan asiaan vaikuttaa myös medianäkyvyys – se auttaa kriisejä pysymään ihmisten mielessä pidempään, hiljaisiin kriiseihin taas on vaikeampi kerätä rahaa.

Konsta Erola uskoo, että suomalaiset kyllä välittävät kriisien uhreista muutenkin. Pakolaiskriisissä hätä on kuitenkin tullut poikkeuksellisen lähelle, ja sen seurauksena ihmiset ymmärtävät aiempaa paremmin, miten hyvässä asemassa he itse ovat ja miten epätasa-arvoinen paikka maailma on, hän sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyöpakolaisetsiirtolaisuuskansalaisyhteiskunta Suomi Kirkon UlkomaanapuPunainen RistiSuomen PakolaisapuSuomen UNICEFSuomen World Vision

Lue myös

Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi

Kreikan saarilla on nyt 30 000 turvapaikanhakijaa ja vastaanottokeskuksissa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin niihin mahtuisi. YK:n pakolaisjärjestö vaatii tuhansien siirtämistä mantereelle jatkamaan turvapaikkaprosessiaan.
Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä