Pakolaisille aletaan tarjota omakielistä opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisille aletaan tarjota omakielistä opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta

Suomen Pakolaisavun mukaan omakielisestä yhteiskuntaopetuksesta pitäisi tehdä lakisääteistä, kuten Ruotsissa.

Maailmanpyörä Helsingissä

Suomessa aloitetaan kokeilu, jossa pakolaisille annetaan opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta näiden omalla kielellä. Kuva: Miquel Frontera / CC BY-SA 2.0.

Suomessa aloitetaan kokeilu, jossa pakolaisille annetaan opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta näiden omalla kielellä. Yhteiskuntaorientaatio-nimistä kurssia testataan loka–marraskuussa Forssassa ja ensi vuoden alussa Espoossa.

Kurssin on kehittänyt Suomen Pakolaisapu. Opetusta on tarkoitus antaa pakolaisille heti Suomeen saapumisen alussa. Ajatuksena on, että kun opetus on omakielistä ja sitä saa alkuvaiheessa, myös kotoutuminen on nopeampaa.

”Kurssin kautta vasta Suomeen saapuneet pakolaiset ja muut maahanmuuttajat saavat yhdenmukaista opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta ja pääsevät keskustelemaan erilaisista kysymyksistä yhdessä muiden kanssa”, sanoo Pakolaisavun yhteisötyön yksikön päällikkö Milla Mäkinen järjestön tiedotteessa.

Kurssilla käydään läpi muun muassa suomalaisen yhteiskunnan rakentuminen ja toiminta, arvot, lait, demokraattiset periaatteet sekä yksilön oikeudet ja velvollisuudet Suomessa. Pituus on 70 tuntia.

”Toimiakseen uudessa yhteiskunnassa kotoutujan tulee saada tietoa niistä periaatteista ja arvoista, joihin suomalainen yhteiskunta nojaa. Emme voi vain pyytää kotoutujaa hylkäämään hänen kotimaassaan omaksumia toimintatapoja, vaan meidän tulee tarjota tilalle uusia toimintatapoja ja keinoja arkipäivän elämään. Esimerkiksi tasavertaisuus sekä roolit perheessä ovat asioita, joiden merkitys ihmisen täytyy ymmärtää, ennen kuin hän voi toimia arjessaan periaatteiden mukaisesti”, sanoo Espoon maahanmuuttajapalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Jenni Lemercier.

Maahanmuuttajien työvoimapoliittinen kotoutumiskoulutus sisältää jo nyt opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta, mutta opetus on yleensä suomenkielistä, mikä voi olla maahanmuuttajille liian vaikeaa. Omakielisessä opetuksessa taas opettajana on samantaustainen ihminen, joka pystyy tekemään aiheista ymmärrettäviä, Mäkinen sanoo.

Pakolaisavun mielestä yhteiskuntatietoa pitäisikin opettaa maahanmuuttajille erillään suomen kielen opetuksesta näiden omalla kielellä, ja se pitäisi tehdä lakisääteiseksi. Esimerkiksi Ruotsissa kunnilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota vasta maahan muuttaneille pakolaisille ja muille kansanvälistä suojelua saaville kansallisesti yhdenmukainen Samhällsorientering-kurssi, josta on saatu hyviä kokemuksia, se muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia