Pakolaisia taas ennätyspaljon: joka minuutti 24 pakenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisia taas ennätyspaljon: joka minuutti 24 pakenee

"Rajojen sulkeminen ei ratkaise ongelmaa", sanoo YK:n pakolaisvaltuutettu.

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrä on noussut jälleen kerran ennätyslukemiin. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tänään julkaistemien tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli pakolaisia ja turvapaikanhakijoita 65,3 miljoonaa – järjestön tilastohistorian aikana ensimmäistä kertaa yli 60 miljoonaa.

Käytännössä tilasto tarkoittaa, että joka 113. ihminen on pakolainen, ja joka minuutti 24 ihmistä joutuu pakenemaan.

Vain vuoden aikana pakolaisten määrä kasvoi melkein kuudella miljoonalla, mutta trendi on ollut kasvusuuntainen jo 1990-luvun puolivälistä alkaen, ja erityisesti se on pahentunut viimeisten viiden vuoden aikana. UNHCR:n mukaan suurimpia syitä pakolaisuuden yleistymiseen ovat konfliktien pitkittyminen ja uusien konfliktien syttyminen tai vanhojen leimahtaminen uudelleen. Esimerkiksi Syyrian, Etelä-Sudanin, Jemenin, Burundin, Ukrainan ja Keski-Afrikan tasavallan konfliktit ovat kaikki puhjenneet viimeisen viiden vuoden aikana.

Järjestön mukaan myös ratkaisujen löytäminen ongelmiin on hidastunut. Tekijät, jotka vaarantavat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden elämän, ovat nekin lisääntyneet, ja politiikka asettuu turvapaikanhakijoiden tielle joissakin maissa, sanoo YK:n pakolaisvaltuutettu Filippo Grandi.

"Merellä pelottava määrä pakolaisia ja siirtolaisia kuolee joka vuosi. Maalla sotaa pakenevat ihmiset törmäävät suljettuihin rajoihin. Rajojen sulkeminen ei ratkaise ongelmaa", hän sanoo.

Suurin osa 65,3 miljoonasta tilastoidusta ihmisestä, noin 62 prosenttia, on maan sisäisiä pakolaisia. Kansainvälisiä pakolaisia on määrästä noin kolmannes, ja loput 3,2 miljoonaa odottavat turvapaikkapäätöstä jossakin teollisuusmaassa.

Suurin osa pakolaisista, 86 prosenttia, elää kehitysmaissa. Absoluuttisesti suurin määrä on Turkissa, väestöön suhteutettuna taas Libanonissa, jossa lähes yksi viidestä on pakolainen. Yli puolet pakolaisista on kotoisin Syyriasta, Afganistanista tai Somaliasta.

Tänään vietetään maailman pakolaispäivää. Sen kunniaksi Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiset ja vuoden 2016 pakolaisnainen Rita Kostama keräävät yhdessä nimiä YK:n pakolaisjärjestön vetoomukseen Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaalla klo 15–16. #WithRefugees-vetoomus luovutetaan maailman päättäjille YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia