Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Pakolaisia nyt yhtä paljon kuin maailmansodan jälkeen

Joka toinen pakolainen on alaikäinen, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
(Kuva: Zoriah Miller / cc 2.0)

Pakolaisten määrä ylitti viime vuonna 50 miljoonaa henkeä ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan päättymisen, paljastuu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n julkaisemista tilastoista.

Kotinsa jättäneiden määrä on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti tällä vuosikymmenellä ja ajanut samalla avustusjärjestöjen resurssit äärimmilleen. UNHCR:n mukaan maailmassa oli viime vuonna yhteensä 51,2 miljoonaa pakolaista, joista joka toinen on alaikäinen, järjestö sanoo.

"Pakolaisten määrä on ottanut jättiloikan eteenpäin silmiemme edessä", UNHCR:n johtaja António Guterres.

Nopeaa kasvua selittää erityisesti Syyrian sisällissota, jota pakeni yli 2,5 miljoonaa ihmistä viime vuonna. Muihin akuutteihin pakolaisuutta aiheuttaviin kriiseihin kuuluvat konflikti Keski-Afrikassa ja Etelä-Sudanissa. Pakolaisista 33,3 miljoonaa on paossa kotimaansa rajojen sisäpuolella.

Suomessa pakolaisten määrän kasvu ei ole näkynyt, arvioi Suomen Pakolaisapu.

Vaikka kiintiöpakolaisten määrää korotettiin 300 henkilöllä tälle vuodelle, Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole juuri lisääntynyt. Lähes yhdeksän kymmenestä maailman pakolaisesta on kehitysmaissa, järjestö sanoo.

Koko EU:n alueella Ruotsi, Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia kantavat leijonanosan myönnetyistä turvapaikoista, sillä näiden viiden valtion alueelle sijoittuu jopa 70 prosentista kaikista myönnetyistä turvapaikoista.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaiset Suomen Pakolaisapu

Lue myös

YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
Nainen pehmoleluja kädessä, taustalla mies lapsi sylissä

Yhdysvaltain siirtolaispolitiikka käytännössä: Katy Rodriguez oli neljä kuukautta erossa pojastaan

Elsalvadorilainen Katy Rodriguez valitsi mieluummin karkotuksen kuin pidemmän eron pojastaan jäätyään kiinni luvattomasta maahantulosta Teksasissa. ”Kun he viimein antoivat minulle lapseni takaisin, tunsin suunnatonta iloa”, hän kertoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.