Pakolaisavun lukutaitoryhmä tuottaa tulosta Sierra Leonessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisavun lukutaitoryhmä tuottaa tulosta Sierra Leonessa

Suomen Pakolaisavun lukutaitoryhmissä opitaan lukemisen lisäksi myös elämänhallintaa.

Pakolaisapu on koordinoinut REFLECT-menetelmään pohjautuvaa lukutaitokoulutusta Sierra Leonen paluumuuttoalueilla yhdeksän vuoden ajan. Pakolaisavun Sierra Leonen talousjohtaja Elina Savo kirjoittaa blogissaan REFLECT-menetelmän jatkokoulutuksesta Macan kylässä itäisessä Sierra Leonessa.

Savon mukaan lukutaitoryhmäläiset määrittelivät merkittävimmäksi yhteisössä tapahtuneeksi muutokseksi kylien välisten riitojen vähenemisen ja yhteistyön alkamisen. Samoin lapset viedään nyt perinteisten parantajien sijaan terveyskeskukseen.

"Lukutaitoryhmän ansiosta riitaisat suvut pääsivät sopuun ja rakensivat yhdessä tien ja koulun", Savo kertoo.

"Kolmen päällikkösuvun välillä oli tehty kirjallinen sopimus siitä, miten valta jaettaisiin, jotta vanhat vihollisuudet eivät häiritsisi talkootyötä. Kirjallisessa sopimuksessa päätettiin, että kun päällikkö on yhdestä suvusta, päällikön neuvonantajien on oltava toisista suvuista. Tämä sopimus meille esiteltiin lukutaitoryhmän saavutuksena ja sen kerrottiin vähentäneen jännitteitä kylien ja sukujen välillä", Savo kirjoittaa.

Kylään tehdyn matkan aikana oli parhaillaan käynnissä koulutalon rakentaminen savitiilistä kahden kylän väliin kylien 200:lle koululaiselle.

REFLECT on innovatiivinen aikuisoppimisen ja sosiaalisen muutoksen toimintatapa, joka perustuu Paolo Freiren teoriaan ja osallistaviin menetelmiiin, ja jota käytetään yli 500 järjestössä, yli 70 maassa. Menetelmän  tavoitteena on, että lukutaidon ja kommunikaatiotaitojen kehittyessä aikuiset voimaantuvat ja ovat aktiivisia toimijota yhteisössään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia