Uutiset Lasten oikeudet

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef. (Kuva: artjouer street art / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lasten oikeuksien järjestö Suomen Unicef on myöntänyt tämänvuotisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksensa Närpiön kunnalle. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota pakolaislasten oikeuksiin, joita Närpiö on edistänyt erityisen hyvin.

Närpiö oli ensimmäinen kiintiöpakolaisia vastaanottanut pieni kaupunki Suomessa. Se otti jo vuonna 1988 vastaan Vietnamin pakolaisia. Kiintiöjärjestelmä on tärkeä lasten kannalta, sillä kiintiöpakolaisista yli puolet on yleensä lapsia, Unicef muistuttaa.

Järjestön mukaan Närpiö on onnistunut tukemaan maahanmuuttajaperheitä kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-aluilla päiväkodeista työpaikoille. Kunnassa on koulutettu esimerkiksi maahanmuuttotyöntekijöitä, opettajia ja lastentarhanopettajia. Työnantajat ovat olleet erityisesti työperäisten maahanmuuttajien tukena esimerkiksi päivähoitopaikkojen löytämisessä. Kuntalaisille on tiedotettu aktiivisesti vastaanottoasioista.

”Närpiössä on onnistuttu siinä, että pakolaisista on tullut osa yhteisöä, jossa heillä on asema, töitä ja ystäviä. Tämä on modernia lastensuojelua, sillä lasten onnellisuus on pitkälti vanhempien taskussa”, toteaa Unicefin hallituksen jäsen Seppo Sauro tiedotteessa.

Pakolaisista on myös ollut kunnalle hyötyä, sillä se on saanut pienen paikkakunnan pysymään elinvoimaisena, Unicef toteaa.

Suomen Unicef myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Saajasta päättää Unicefin hallitus. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.