Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Teddykarhu

Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef. Kuva: artjouer street art / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Lasten oikeuksien järjestö Suomen Unicef on myöntänyt tämänvuotisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksensa Närpiön kunnalle. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota pakolaislasten oikeuksiin, joita Närpiö on edistänyt erityisen hyvin.

Närpiö oli ensimmäinen kiintiöpakolaisia vastaanottanut pieni kaupunki Suomessa. Se otti jo vuonna 1988 vastaan Vietnamin pakolaisia. Kiintiöjärjestelmä on tärkeä lasten kannalta, sillä kiintiöpakolaisista yli puolet on yleensä lapsia, Unicef muistuttaa.

Järjestön mukaan Närpiö on onnistunut tukemaan maahanmuuttajaperheitä kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-aluilla päiväkodeista työpaikoille. Kunnassa on koulutettu esimerkiksi maahanmuuttotyöntekijöitä, opettajia ja lastentarhanopettajia. Työnantajat ovat olleet erityisesti työperäisten maahanmuuttajien tukena esimerkiksi päivähoitopaikkojen löytämisessä. Kuntalaisille on tiedotettu aktiivisesti vastaanottoasioista.

”Närpiössä on onnistuttu siinä, että pakolaisista on tullut osa yhteisöä, jossa heillä on asema, töitä ja ystäviä. Tämä on modernia lastensuojelua, sillä lasten onnellisuus on pitkälti vanhempien taskussa”, toteaa Unicefin hallituksen jäsen Seppo Sauro tiedotteessa.

Pakolaisista on myös ollut kunnalle hyötyä, sillä se on saanut pienen paikkakunnan pysymään elinvoimaisena, Unicef toteaa.

Suomen Unicef myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Saajasta päättää Unicefin hallitus. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia