Uutiset Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka

Pakolaisapu kritisoi perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaa

Viime viikolla julkaistu ohjelma on täynnä virheitä, järjestö sanoo.
(Kuva: Chris Jones / cc 2.0)

Suomen Pakolaisapu antaa rankkaa kritiikkiä perussuomalaisten viime viikolla julkaisemalle maahanmuuttopoliittiselle ohjelmalle. Järjestön mukaan ohjelma perustuu suoranaisiin virheisiin.

"Keskustelu maahanmuuttopolitiikasta ja on tervetullutta ja tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se pohjautuu faktaan", sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön tiedotteessa.

Perussuomalaisten ohjelman (pdf) mukaan mukaan turvapaikanhausta olisi tullut merkittävin siirtolaisuuden väylä Eurooppaan. Pakolaisapu kuitenkin muistuttaa, että viime vuonna vain noin 13 prosenttia kaikista EU-maihin muuttaneista siirtolaisista oli turvapaikanhakijoita. Suurimmat syyt Suomeen muuttoon ovat edelleen perhesiteet, opiskelu ja työ.

"Maailman pakolaisista 86 prosenttia on kehitysmaissa, heistäkin suurin osa oman kotimaansa rajojen sisäpuolella. Euroopassa pakolaisista on vain 3,6 prosenttia", Lehtinen muistuttaa.

Perussuomalaisten ohjelman mukaan nykyisenkaltainen maahanmuutto heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Siinä ehdotetaan pakolaiskiintiön suhteuttamista Suomen taloustilanteeseen.

"Kiintiön kuhunkin taloudelliseen tai poliittisen tilanteeseen sitomisen sijaan tulisi etsiä pitkäjänteisiä ratkaisuja. Suomen tulisi päättää usean vuoden kiintiö etukäteen, jotta pakolaisten Suomeen pääsy helpottuisi ja tehostuisi. Tämä edesauttaisi myös pakolaisten kotoutumista", Lehtinen sanoo.

Pakolaisapu myös muistuttaa, että OECD:n mukaan Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuutosta enemmän kuin se siitä maksaa.

Perussuomalaiset haluaa kehittää tilastointia niin, että maahanmuuttajille maksettava sosiaaliturva tulisi näkyviin.

"Perussuomalaisten ajatuksen pohjana tuntuu olevan, että kaikki veronmaksajat ovat suomalaisia. Myös maahanmuuttajat osallistuvat veronmaksuun, jolloin heillä on oltava yhtäläinen oikeus myös sosiaaliturvaan",  Lehtinen toteaa.

Pakolaisapu ihmettelee myös perussuomalaisten intoa leikata kehitysapua, vaikka puolue on myös vuosia vaatinut, että ihmisiä autetaan siellä, missä he ovat. Suomeen saapuu eniten turvapaikanhakijoita Irakista, Afganistanista, Somaliasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Näistä yksikään ei ole kehitysyhteistyössä merkittävä kohdemaa, tiedotteessa todetaan.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka pakolaisetsiirtolaisuus Suomi Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Eduskuntatalo

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista helpottaisi perheenyhdistämistä

Suomessa on viime vuosina kiristetty maahanmuuttajien mahdollisuuksia tuoda perheensä Suomeen. Nyt seitsemässä puolueessa yhdeksästä yli puolet kansanedustajaehdokkaista kannattaa perheenyhdistämisen helpottamista, selviää Amnestyn kyselytutkimuksesta.
Ihmisiä metsässä

Luontokotouttaminen tutustuttaa maahanmuuttajanuoret siiliin, suohon ja jokamiehenoikeuksiin – ”Metsä on suomalaisen identiteetin rakentaja”

Luontokotouttaminen on pohjoismaisen kotouttamistyön erikoisuus, jonka tarkoituksena on hälventää maahanmuuttajien luontoon liittyviä pelkoja ja lisätä näiden hyvinvointia. Planin luontokotouttamisretkellä opiskeltiin suomen kielen sanoja, saatiin liikuntaa ja huomattiin, ettei metsä ole pelottava paikka.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.