Pakolaisapu kritisoi perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisapu kritisoi perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaa

Viime viikolla julkaistu ohjelma on täynnä virheitä, järjestö sanoo.

Suomen Pakolaisapu antaa rankkaa kritiikkiä perussuomalaisten viime viikolla julkaisemalle maahanmuuttopoliittiselle ohjelmalle. Järjestön mukaan ohjelma perustuu suoranaisiin virheisiin.

"Keskustelu maahanmuuttopolitiikasta ja on tervetullutta ja tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se pohjautuu faktaan", sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön tiedotteessa.

Perussuomalaisten ohjelman (pdf) mukaan mukaan turvapaikanhausta olisi tullut merkittävin siirtolaisuuden väylä Eurooppaan. Pakolaisapu kuitenkin muistuttaa, että viime vuonna vain noin 13 prosenttia kaikista EU-maihin muuttaneista siirtolaisista oli turvapaikanhakijoita. Suurimmat syyt Suomeen muuttoon ovat edelleen perhesiteet, opiskelu ja työ.

"Maailman pakolaisista 86 prosenttia on kehitysmaissa, heistäkin suurin osa oman kotimaansa rajojen sisäpuolella. Euroopassa pakolaisista on vain 3,6 prosenttia", Lehtinen muistuttaa.

Perussuomalaisten ohjelman mukaan nykyisenkaltainen maahanmuutto heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa. Siinä ehdotetaan pakolaiskiintiön suhteuttamista Suomen taloustilanteeseen.

"Kiintiön kuhunkin taloudelliseen tai poliittisen tilanteeseen sitomisen sijaan tulisi etsiä pitkäjänteisiä ratkaisuja. Suomen tulisi päättää usean vuoden kiintiö etukäteen, jotta pakolaisten Suomeen pääsy helpottuisi ja tehostuisi. Tämä edesauttaisi myös pakolaisten kotoutumista", Lehtinen sanoo.

Pakolaisapu myös muistuttaa, että OECD:n mukaan Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuutosta enemmän kuin se siitä maksaa.

Perussuomalaiset haluaa kehittää tilastointia niin, että maahanmuuttajille maksettava sosiaaliturva tulisi näkyviin.

"Perussuomalaisten ajatuksen pohjana tuntuu olevan, että kaikki veronmaksajat ovat suomalaisia. Myös maahanmuuttajat osallistuvat veronmaksuun, jolloin heillä on oltava yhtäläinen oikeus myös sosiaaliturvaan",  Lehtinen toteaa.

Pakolaisapu ihmettelee myös perussuomalaisten intoa leikata kehitysapua, vaikka puolue on myös vuosia vaatinut, että ihmisiä autetaan siellä, missä he ovat. Suomeen saapuu eniten turvapaikanhakijoita Irakista, Afganistanista, Somaliasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Näistä yksikään ei ole kehitysyhteistyössä merkittävä kohdemaa, tiedotteessa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia