Pakolaisapu: Keskustalla ongelmalliset ehdot pakolaiskiintiön nostolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisapu: Keskustalla ongelmalliset ehdot pakolaiskiintiön nostolle

Keskustan mukaan Suomen pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta Pakolaisavun mukaan puolueen ehdoilla siihen voi mennä vuosia.

Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa

Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0.

Suomen Pakolaisapu kritisoi keskustapuolueen tänään julkaisemaa linjausta turvapaikkapolitiikasta. Järjestön mielestä pakolaiskiintiön pitäisi perustua pakolaisten suojelun tarpeeseen, ei EU:n ulkorajojen pitävyyteen, kuten keskusta ehdottaa.

Keskustan linjauksen mukaan pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta vasta, kun EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi, hakijat saadaan rekisteröityä ja jokainen EU-maa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

”Keskustan kannanotto pakolaiskiintiön korottamisen puolesta on ilahduttava. Kiintiön sitominen EU:n rajavalvontaan ja sisäiseen vastuunjakoon on kuitenkin ongelmallinen lähestymistapa. Pakolaisten vastaanoton pitää vastata suojelun tarpeeseen”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön kannanotossa.

Pakolaisavun pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan keskustan esittämät ehdot eivät lähitulevaisuudessa myöskään luultavasti toteudu.

”Etenkin EU:n sisäinen vastuunjako on ollut keskustelunaiheena jo pitkään. Kiintiön sitominen siihen voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että menee vuosia ennen kuin Suomen kiintiö nousee. Maailmassa on miljoonia pakolaisia jotka tarvitsevat suojaa. He eivät pysty odottamaan, että EU saa sisäpolitiikkansa kuntoon”, Schauman sanoo.

Suomi päätti hiljattain pitää pakolaiskiintiönsä nykyisessä 750:ssä per vuosi. Keväällä kiintiön uumoiltiin nousevan, mutta lopulta sisäministeriön ehdotus ei mennyt läpi budjettiriihessä.

Lisää uusi kommentti