Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaisapu: Keskustalla ongelmalliset ehdot pakolaiskiintiön nostolle

Keskustan mukaan Suomen pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta Pakolaisavun mukaan puolueen ehdoilla siihen voi mennä vuosia.
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Suomen Pakolaisapu kritisoi keskustapuolueen tänään julkaisemaa linjausta turvapaikkapolitiikasta. Järjestön mielestä pakolaiskiintiön pitäisi perustua pakolaisten suojelun tarpeeseen, ei EU:n ulkorajojen pitävyyteen, kuten keskusta ehdottaa.

Keskustan linjauksen mukaan pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta vasta, kun EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi, hakijat saadaan rekisteröityä ja jokainen EU-maa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

”Keskustan kannanotto pakolaiskiintiön korottamisen puolesta on ilahduttava. Kiintiön sitominen EU:n rajavalvontaan ja sisäiseen vastuunjakoon on kuitenkin ongelmallinen lähestymistapa. Pakolaisten vastaanoton pitää vastata suojelun tarpeeseen”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön kannanotossa.

Pakolaisavun pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan keskustan esittämät ehdot eivät lähitulevaisuudessa myöskään luultavasti toteudu.

”Etenkin EU:n sisäinen vastuunjako on ollut keskustelunaiheena jo pitkään. Kiintiön sitominen siihen voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että menee vuosia ennen kuin Suomen kiintiö nousee. Maailmassa on miljoonia pakolaisia jotka tarvitsevat suojaa. He eivät pysty odottamaan, että EU saa sisäpolitiikkansa kuntoon”, Schauman sanoo.

Suomi päätti hiljattain pitää pakolaiskiintiönsä nykyisessä 750:ssä per vuosi. Keväällä kiintiön uumoiltiin nousevan, mutta lopulta sisäministeriön ehdotus ei mennyt läpi budjettiriihessä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.