Pakolaisapu 50 vuotta: Ihmisoikeudet unohtuneet politiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisapu 50 vuotta: Ihmisoikeudet unohtuneet politiikasta

Järjestö kritisoi hallituksen uutta turvapaikkapolitiikkaa.

Kun Helvi Sipilä vuonna 1965 perusti Suomen Pakolaisavun keräämään varoja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle, ei Suomessa juuri ulkomailta saapuneita pakolaisia ollut. Kokemus pakolaisista perustui lähinnä maansisäisiin pakolaisiin, Karjalan evakkoihin. Nyt maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan.

Pakolaisavun 50-vuotispäivän aikaan Suomen hallitus julkisti turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman – jo kolmannen maahanmuuttoa ja pakolaisuutta linjaavan ohjelmapaperin tänä vuonna. Hallitusohjelman kirjauksia tarkennettiin maahanmuuttopoliittisessa toimenpideohjelmassa syyskuussa, ja tiistaina julkistettiin turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma. Nyt konkreettiseksi tavoitteeksi on kirjattu, että "turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta" Suomeen halutaan katkaista.

"Tavoite sanotaan hyvin selvästi ääneen: kansainvälistä suojelua Suomesta hakevien määrää halutaan rajoittaa. Hätiköinnin sijaan tämän tason linjauksia tulisi tehdä kansainvälisten sopimusten pohjalta. Päätösten vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen", Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo.

Hallituksen ohjelmassa on 80 toimenpidettä, joista suuri osa on jo käytössä olevia menettelyjä. Uusien linjausten vaikuttavuutta tai käytännön toteuttamismahdollisuuksia ei ole kaikilta osin selvitetty. Esimerkiksi perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään ilman, että edellisten kiristysten vaikutuksia on selvitetty. Kiristykset ulotetaan toimeentuloedellytysten osalta koskemaan myös Suomen kansalaisia.

"Perheenyhdistäminen on jo edellisten kiristysten seurauksena tehty erittäin vaikeaksi, ja perheen erillään eläminen on suurimpia onnistuneen kotoutumisen esteitä. Jos laillinen ja turvallinen tapa saada perhe yhteen suljetaan käytännössä kokonaan, loputkin perheenjäsenet ajetaan salakuljettajien käsiin yrittämään matkaa itsenäisesti", Lehtinen kertoo.

UNHCR ja Euroopan Neuvosto vetosivat ihmisoikeuspäivän alla Eurooppaan pakolaisten suojelun ja ihmisoikeuksien takaamiseksi. UNHCR peräänkuuluttaa yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.

"Erityisesti tällaisina hetkinä on hyvä pysähtyä katsomaan taaksepäin ja huomata, että olemme selättäneet haasteet jo 50 vuoden ajan. Myös näistä ajoista selviämme lopulta entistä vahvempina", Lehtinen uskoo.

Suomen Pakolaisapu täyttää 50 vuotta tänään 10.12.2015. Järjestöä voi muistaa lahjoituksella: www.pakolaisapu.fi/50v.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia