Pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt: Esitys EU:n turvapaikkadirektiivistä hylättävä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt: Esitys EU:n turvapaikkadirektiivistä hylättävä

Pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat yhteiseen eurooppalaiseen turvapaikkajärjestelmään kuuluvan direktiiviesityksen hylkäämistä. Direktiivin tulisi olla valmis toukokuun alkuun mennessä, mutta järjestöjen mukaan sen tämänhetkinen versio on käyttökelvoton ja ristiriidassa EU:n perusoikeuskirjan sekä YK:n pakolaissopimuksen kanssa. Direktiivistä neuvotellaan Brysselissä jälleen tiistaina.

Eurooppalaiset pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat keskeisen, yhteiseen eurooppalaiseen turvapaikkajärjestelmään kuuluvan direktiiviesityksen hylkäämistä. Direktiivin turvapaikkamenettelystä tulisi olla valmis toukokuun alkuun mennessä, mutta järjestöjen mukaan tämänhetkinen versio siitä on käyttökelvoton ja EU:n komission tulisi vetää esitys pois käsittelystä.

Amnesty Internationalin Suomen osasto, Pakolaisneuvonta ry ja Suomen Punainen Risti ovat mukana kritiikissä. Järjestöt ovat tyytymättömiä esityksen kohtiin turvallisista alkuperämaista ja turvallisista kolmansista maista. Järjestöjen mukaan esitys ei takaa turvapaikanhakijoille riittävää oikeusturvaa, mikä rikkoisi EU-maiden kansainvälisiä sitoumuksia.

Esitys estäisi joidenkin turvapaikanhakijoiden pääsyn oikeudenmukaiseen turvapaikkamenettelyyn ja siirtäisi heidät EU:n ulkopuolisiin maihin. Järjestöjen mielestä EU pyrkii näin siirtämään vastuuta turvapaikanhakijoista muiden maiden harteille. Järjestöjen mukaan on myös valitettavaa, että YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja kansalaisjärjestöjen suosituksia ei ole otettu huomioon esitystä laadittaessa.

Pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöt (mm. pakolaistyön kattojärjestö ECRE, Amnesty International, Human Rights Watch, Save the Children) ovat lähettäneet asiasta kirjeen Euroopan oikeus- ja sisäasiainkomissaarille Antonio Vitorinolle. Kirjeessä pyydetään komissiota vetämään pois esityksensä turvapaikkamenettelydirektiivistä, jonka muokkaamiseen neuvostossa ovat vaikuttaneet populistiset paineet ja perusteettomat pelot pakolaistulvista EU:n alueelle. Lisäksi esitys on ristiriidassa EU:n perusoikeuskirjan, YK:n pakolaissopimuksen ja useiden muiden ihmisoikeussopimusten kanssa.

Direktiivistä neuvotellaan Brysselissä jälleen tiistaina 30.3., EU:n oikeus- ja sisäministerien kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuvat ministerit Kari Rajamäki ja Johannes Koskinen.

Järjestöjen päähuolenaiheita ovat: a) "turvallisen alkuperämaan" käsite, koska mitään maata ei voida pitää turvallisena kaikille kansalaisille kaikissa olosuhteissa, b) "turvallisen kolmannen maan" käsite, joka siirtää vastuun pakolaisista EU:n ulkopuolisille maille ja estää yksilöllisen turvapaikkatutkinnan, c) ongelmat valitusmenettelyssä; esityksen mukaan päätöksestä valittaminen ei lykkäisi käännytystä eli turvapaikanhakija ei saisi jäädä maahan valituksensa käsittelyn ajaksi tai edes hakea käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämistä. Näin hakija saatettaisiin palauttaa maahan, jossa häntä voi kohdata kidutus ja muut ihmisoikeusloukkaukset.

Järjestöt kritisoivat myös sitä, että direktiivi ei aseta riittäviä pelisääntöjä säilöönotolle tai oikeudelliselle avulle, vaan toimintatavat jäisivät kokonaan jäsenmaan oman harkinnan varaan.

Eurooppalaisten pakolaistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö ECRE edustaa 78 järjestöä 31 Euroopan maassa. ECRE:n jäsenjärjestöt Suomessa ovat Pakolaisneuvonta ry ja Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja: Reetta Helander, tiedottaja, Pakolaisneuvonta ry, (09) 2519 0014, 050 4129 413, Leena-Kaisa Åberg, pakolaistyön vetäjä, Suomen Punainen Risti, (09) 1293 369, 040 504 2463 Outi Lepola, pakolaiskoordinaattori, Amnesty Internationalin Suomen osasto, 045 636 2157

Järjestöjen kirje komissaari Antonio Vitorinolle: http://www.pakolaisneuvonta.fi http://www.ecre.org

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia