Pako Mosulista kiihtyy – paenneet kertovat lasten aivopesusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pako Mosulista kiihtyy – paenneet kertovat lasten aivopesusta

Lähes 34 000 ihmistä on paennut Irakin Mosulin alueelta sotilasoperaation seurauksena. Avustusjärjestön mukaan kyseessä saattaa olla alku ennustetulle massapaolle.

Lähes 34 000 ihmistä on paennut Irakin Mosulin alueelta sen jälkeen, kun maan armeija aloitti hyökkäyksen kaupunkiin lokakuun 17. päivänä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestön eilen antaman lausunnon mukaan määrä on kasvanut yli 50 prosentilla edeltävien 48 tunnin aikana.

Norjan pakolaisneuvosto on arvioinut, että kyseessä saattaa olla alku järjestöjen aiemmin ennustamalle massapaolle Mosulista. Mosulissa elää jopa 1,5 miljoonaa ihmistä ja jopa miljoonan on ennustettu yrittävän pois kaupungista Irakin armeijan ja sen liittolaisten yrittäessä ajaa Isisiä kaupungista.

Paenneiden määrä on tähän mennessä kuitenkin ollut vähäisempi kuin alun perin ennustettiin. Jopa 200 000:n arveltiin lähtevän kaupungista ensimmäisten viikkojen aikana. Sen on kuitenkin vaikeaa, sillä lähtö on hengenvaarallista. Avustusjärjestöt ovatkin vaatineet pakolaisille turvallisia reittejä kaupungista ulos.

Mosul on ollut ääriliike Isisin vallassa yli kaksi vuotta. Pakenemaan ja avustusjärjestöjen ylläpitämille leireille päässeet ovat kertoneet ääriolosuhteista. Rahaa tai työtä ei ole, ja lisäksi uhkana on Isisin väkivalta.

Esimerkiksi naisia on eristetty täydellisesti, kertoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.

"Meille kerrottiin, että puhelimen käytöstä kiinni jääneet teloitettaisiin välittömästi katkaisemalla heidän päänsä yleisön edessä. Minun täytyy peittää kaikki ruumiinosani, paitsi silmäni", kertoo 19-vuotias Sabeen (nimi muutettu) järjestön verkkosivuilla.

Pelastakaa Lapset -järjestö puolestaan kertoo, että kaupungin lapset ovat joutuneet aivopesun kohteeksi, sillä heitä on pakotettu käymään koulua, jossa sovelletaan Isisin opetussuunnitelmaa. Osa on rekrytoitu kouluista Isisin riveihin.

"He kertoivat lapsille, miten tehdä pommeja. Kun lapset tulivat koulusta, puutarhassa oli iso tv, jolta näytettiin propagandaa: miten tappaa, tehdä itsemurhapommeja ja leikata päitä pois", kertoo taisteluita paennut viiden lapsen isä Hamid (nimi muutettu).

Yhteensä Irakissa on miljoona lasta, jotka eivät käy koulua tai jotka joutuvat opiskelemaan Isisin johdolla, järjestö arvioi.

Suomalaisjärjestöistä apua Mosuliin tai sieltä pakeneville keräävät ainakin Punainen Risti, Suomen UN Women ja Pelastakaa Lapset ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia