Pakistanissa pelätään ruokatilanteen aiheuttamia väkivaltaisuuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanissa pelätään ruokatilanteen aiheuttamia väkivaltaisuuksia

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n arvion mukaan jo puolet Pakistanin 168 miljoonasta asukkaasta kärsii nälänhädästä. Riittämättömän ravinnon pelätään nyt aiheuttavan "verisen vallankumouksen". 

Ilmaisen aterian jonottaminen soppakeittiöllä käy pakistanilaisen Mohammed Bashirin luonnolle. Hän menetti neljä kuukautta sitten työnsä ravintolapäällikkönä satutettuaan sormensa liikenneturmassa.

"Voitko kuvitella, miten nöyryyttävää tämä on ihmiselle, joka ei ole ikinä pyytänyt keneltäkään almuja?"
kysyy Bashir, joka on joutunut kadulle asunnostaan, kun uutta työpaikkaa ei ole löytynyt.

Kotiseudulleen läntisessä Pakistanissa sijaitsevaan Quettaan hän ei halua lähteä. "Perheeni on jo muuttanut vaimon veljen luokse. En voi palata tyhjin käsin", hän sanoo.

Eniten Bashiria suututtaa se, ettei hän saanut apua pahoin vaurioituneen sormen hoidossa. Valtion sairaalan lääkärit kehottivat häntä tulemaan kalliiseen leikkaukseen yksityispotilaana

Hän on kuitenkin kiitollinen Edhi-säätiölle, jonka soppakeittiöillä Karachin satamakaupungissa ruokitaan 15 000 ihmistä päivässä. Avuntarvitsijoiden määrä kasvaa yhtä jalkaa ruoan hinnan nousun kanssa.

Ahdingossa ketään ei torjuta

Edhillä on Pakistanissa kaikkiaan 325 toimintakeskusta, mikä lienee Etelä-Aasian laajin yksityinen sosiaaliverkosto.

"Kahden kuukauden aikana olemme onnistuneet pystyttämään vasta 70 keittiötä, joissa syö noin 300 000 ihmistä", säätiön johtaja ja Pakistanin tunnetuin hyväntekijä Abdul Sattar Edhi kertoo.

"Ketään ei torjuta", sanoo jakelupistettä pyörittävä Mohammad Bilal. Hänen mukaansa syömään tulee kurjaliston ohella vartijoita, päivätyöläisiä ja jopa toimistoväkeä. "Talousahdinko koettelee kaikkia, joten ilmainen ateria on tervetullut helpotus", hän pohtii.

Karachin osakepörssikin on alkanut tarjota köyhille 3 000 ilmaista ateriaa päivässä.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) on ottanut Pakistanin hätäapuohjelmansa piiriin. Se arvioi, että riittämättömällä ravinnolla kituuttavien määrä on 168 miljoonan asukkaan Pakistanissa noussut vuodessa 60 miljoonasta 77 miljoonaan.

Verisen vallankumouksen uhka

Edhi kiertää parhaillaan maata keräten varoja uusien soppakeittiöiden avaamiseen.

"En halua ihmisten tekevän itsemurhaa sai surmaavan lapsiaan nälän vuoksi. Tarkoituksena on herättää kansamme auttamishalu henkiin", hän selittää. 

Edhi varoittaa verisestä vallankumouksesta: "Merkit ovat näkyvissä. Köyhyyden, työttömyyden ja epätoivon vuoksi tehtyjen itsemurhien määrä kasvaa ja laittomuus lisääntyy. Ihmiset surmaavat lapsiaan, koska eivät pysty ruokkimaan heitä."

Politiikan tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Najma Sadeque vahvistaa arvion: "Nälkä on hyvin todellinen ja kiduttava väkivallan muoto. Ennen pitkää ihmiset reagoivat. Toivon, ettei niin kävisi, mutta monien päättäjiemme ahneus ja kylmäverisyys hämmentää mieltä."

Taloustutkija Haris Gazdar pelkää myös epätoivoisia tekoja ja rikollista väkivaltaa. Hän epäilee
kuitenkin vallankumouksen todennäköisyyttä, "paitsi jos tiedustelupalvelut yllyttävät islamistit tekemään jotain todella typerää".

Pakistanin inflaatio loikkasi heinäkuussa 24 prosenttiin, ruoan osalta luku oli 32 prosenttia. Öljyn hintaa on korotettu tänä vuonna seitsemän kertaa.

Pakistanin hallitus aikoo syyskuussa nostaa alimman kuukausipalkan 58 euroon. Samalla viisi miljoonaa köyhää perhettä saa noin kymmenen euron kuukausiavustuksen.

Sadequen mukaan hintojen nousu ei ole ainoa syy Pakistanin ahdinkoon.

"Köyhyyden laajeneminen alkoi kauan sitten, kun maan uusjako talonpojille torjuttiin ja maat annettiin kiinteistö- ja agrobisnesyrityksille. Siitä seurasi laajaa työttömyyttä", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia