Uutiset

Pakistanissa pelätään ruokatilanteen aiheuttamia väkivaltaisuuksia

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n arvion mukaan jo puolet Pakistanin 168 miljoonasta asukkaasta kärsii nälänhädästä. Riittämättömän ravinnon pelätään nyt aiheuttavan "verisen vallankumouksen". 
"Nälkä on hyvin todellinen ja kiduttava väkivallan muoto."

Ilmaisen aterian jonottaminen soppakeittiöllä käy pakistanilaisen Mohammed Bashirin luonnolle. Hän menetti neljä kuukautta sitten työnsä ravintolapäällikkönä satutettuaan sormensa liikenneturmassa.

"Voitko kuvitella, miten nöyryyttävää tämä on ihmiselle, joka ei ole ikinä pyytänyt keneltäkään almuja?"
kysyy Bashir, joka on joutunut kadulle asunnostaan, kun uutta työpaikkaa ei ole löytynyt.

Kotiseudulleen läntisessä Pakistanissa sijaitsevaan Quettaan hän ei halua lähteä. "Perheeni on jo muuttanut vaimon veljen luokse. En voi palata tyhjin käsin", hän sanoo.

Eniten Bashiria suututtaa se, ettei hän saanut apua pahoin vaurioituneen sormen hoidossa. Valtion sairaalan lääkärit kehottivat häntä tulemaan kalliiseen leikkaukseen yksityispotilaana

Hän on kuitenkin kiitollinen Edhi-säätiölle, jonka soppakeittiöillä Karachin satamakaupungissa ruokitaan 15 000 ihmistä päivässä. Avuntarvitsijoiden määrä kasvaa yhtä jalkaa ruoan hinnan nousun kanssa.

Ahdingossa ketään ei torjuta

Edhillä on Pakistanissa kaikkiaan 325 toimintakeskusta, mikä lienee Etelä-Aasian laajin yksityinen sosiaaliverkosto.

"Kahden kuukauden aikana olemme onnistuneet pystyttämään vasta 70 keittiötä, joissa syö noin 300 000 ihmistä", säätiön johtaja ja Pakistanin tunnetuin hyväntekijä Abdul Sattar Edhi kertoo.

"Ketään ei torjuta", sanoo jakelupistettä pyörittävä Mohammad Bilal. Hänen mukaansa syömään tulee kurjaliston ohella vartijoita, päivätyöläisiä ja jopa toimistoväkeä. "Talousahdinko koettelee kaikkia, joten ilmainen ateria on tervetullut helpotus", hän pohtii.

Karachin osakepörssikin on alkanut tarjota köyhille 3 000 ilmaista ateriaa päivässä.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) on ottanut Pakistanin hätäapuohjelmansa piiriin. Se arvioi, että riittämättömällä ravinnolla kituuttavien määrä on 168 miljoonan asukkaan Pakistanissa noussut vuodessa 60 miljoonasta 77 miljoonaan.

Verisen vallankumouksen uhka

Edhi kiertää parhaillaan maata keräten varoja uusien soppakeittiöiden avaamiseen.

"En halua ihmisten tekevän itsemurhaa sai surmaavan lapsiaan nälän vuoksi. Tarkoituksena on herättää kansamme auttamishalu henkiin", hän selittää. 

Edhi varoittaa verisestä vallankumouksesta: "Merkit ovat näkyvissä. Köyhyyden, työttömyyden ja epätoivon vuoksi tehtyjen itsemurhien määrä kasvaa ja laittomuus lisääntyy. Ihmiset surmaavat lapsiaan, koska eivät pysty ruokkimaan heitä."

Politiikan tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Najma Sadeque vahvistaa arvion: "Nälkä on hyvin todellinen ja kiduttava väkivallan muoto. Ennen pitkää ihmiset reagoivat. Toivon, ettei niin kävisi, mutta monien päättäjiemme ahneus ja kylmäverisyys hämmentää mieltä."

Taloustutkija Haris Gazdar pelkää myös epätoivoisia tekoja ja rikollista väkivaltaa. Hän epäilee
kuitenkin vallankumouksen todennäköisyyttä, "paitsi jos tiedustelupalvelut yllyttävät islamistit tekemään jotain todella typerää".

Pakistanin inflaatio loikkasi heinäkuussa 24 prosenttiin, ruoan osalta luku oli 32 prosenttia. Öljyn hintaa on korotettu tänä vuonna seitsemän kertaa.

Pakistanin hallitus aikoo syyskuussa nostaa alimman kuukausipalkan 58 euroon. Samalla viisi miljoonaa köyhää perhettä saa noin kymmenen euron kuukausiavustuksen.

Sadequen mukaan hintojen nousu ei ole ainoa syy Pakistanin ahdinkoon.

"Köyhyyden laajeneminen alkoi kauan sitten, kun maan uusjako talonpojille torjuttiin ja maat annettiin kiinteistö- ja agrobisnesyrityksille. Siitä seurasi laajaa työttömyyttä", hän sanoo.

ruokaköyhyysravinto/aliravitsemus PakistanEtelä-Aasia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.