Uutiset

Pakistanissa dialyysipotilaita asuu kadulla

Elinten testamenttaus yhä harvinaista ja takavuosien laiton kauppa pelottaa, kirjoittaa Zofeen Ebrahim.

(IPS) -- Pakistanilainen Sajja Bibi, 40, tarvitsee dialyysin joka toinen päivä. Hän on majaillut jalkakäytävällä maksutonta hoitoa tarjoavan sairaalan ulkopuolella yli kaksi vuotta. Naapureina on liuta kohtalotovereita ja näiden omaisia.

Bibin koti on Sukkurissa 470 kilometrin päässä Karachin satamakaupungista, jossa Sindhin urologian ja elinsiirtojen klinikka toimii. Arvostettu sairaala antaa vuosittain 160 000 dialyysihoitoa, mikä kattaa 27 prosenttia koko maan tarpeesta, kertoo laitosta johtava tohtori Adibul Hasan Rizvi.

Siirrettäviä munuaisia ei riitä Pakistanissa läheskään kaikille tarvitseville. Munuaisten toimintaa heikentävä diabetes sen sijaan yleistyy nopeasti.

"Ihmiset yksinkertaisesti pelkäävät luovuttaa mitään ruumistaan. He eivät luovuta edes verta, saati munuaisia", valittaa Sabiha Mohammad Saleh. Hän on 36-vuotias ja käynyt puolet elämästään dialyysissa.

Testamenttia ei toteuteta

Rizvin karkean arvion mukaan Pakistanissa menehtyy vuosittain 50 000 ihmistä jonkin sisäelimen pettäessä. Tapauksista 20 000 liittyy munuaisiin, 15 000 maksaan, 8 000 sydämeen ja loput keuhkoihin tai haimaan.

Sindhin klinikka on suorittanut vain 4 000 munuaissiirtoa niiden alettua vuonna 1971.

Vuonna 2010 säädetty laki kelpuuttaa elinluovuttajaksi muutkin kuin sukulaiset ja mahdollistaa elinten testamenttaamisen. Rizvin mukaan elimiä on toistaiseksi saatu vain kahdelta vainajalta.

Monet nuoret ja koulutetut ihmiset tekevät luovutustestamentin, mutta sukulaiset eivät noudata sitä. Elinten poistaminen vainajalta rikkoo heidän mielestään islamia vastaan, Rizvi kertoo.

Esimerkiksi Iranissa ja Saudi-Arabiassa on kuitenkin toimiva elinluovutusjärjestelmä. Myös Pakistanissa islamin lain noudattamista valvova oikeusistuin hyväksyi uuden elinsiirtolain.

Elinsiirtoturismia

Rizvin mukaan pakistanilaisten vastahanka juontuu laittomaan elinkauppaan, jota vaikutusvaltaiset piirit pyörittivät liki 20 vuotta.

Pakistanista oli 2000-luvun puolivälissä kehittynyt Kiinan jälkeen suurin elinsiirtoturismin keskus. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että noin 1 500 ulkomaalaista kävi vuosittain Pakistanissa elinsiirrossa. He maksoivat jopa 30 000 euroa munuaisesta, jonka luovuttajalle herui 750–1 500 euroa.

Uusi laki uhkaa laittomaan elinkauppaan ryhtyviä kymmenen vuoden vankeudella ja isoilla sakoilla.

Pula luovutetuista elimistä kuitenkin jatkuu, koska kansalaisille ei ole tiedotettu elinluovutustestamentista, harmittelee klinikan eettisistä asioista vastaava tohtori Farhat Moazam.

Teollista toimintaa

Rizvin mukaan monilta valtion sairaaloilta puuttuu valmius ottaa talteen vainajien elimiä eivätkä hyvin varustetut yksityissairaalat halua mainostaa elinluovutusohjelmaa.

"Lääketiede on muutettu teollisuudeksi, ja teollisuudessa työskennellään voiton eikä pyyteettömän auttamisen vuoksi", Rizvi pohtii.

Hän perää julkisen terveydenhuollon väelle lisää koulutusta ja parempia laitteita, jotta elinsiirrot mahdollistuvat. "Yksi vainaja voi antaa elämän 17 ihmiselle."

sairaus/lääkintä Pakistan Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti