Pakistanin terveystyöntekijät ilman äitiyslomaa ja muita etuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanin terveystyöntekijät ilman äitiyslomaa ja muita etuja

Terveyshuollossa työskentelevät pakistanilaisnaiset vaativat kohtuullisia työehtoja.

Shazia Kiran on seitsemännellä kuulla raskaana, mutta äitiyslomaa tai muita etuja terveydenhuollossa työskentelevälle kahden lapsen äidille ei ole luvassa.

"Voimme saada enintään kymmenen päivää vapaata", kertoo Kiran, joka valistaa naisia terveyteen liittyvistä asioista Korangin asuinalueella Karachissa.

Kiranin kaltaisia naispuolisia terveystyöntekijöitä toimii eri puolilla Pakistania noin 130 000. Valittavien tulee olla täysi-ikäisiä, peruskoulun suorittaneita ja mielellään naimisissa. He käyvät kolmen kuukauden kurssin terveydenhuollon perusteista ja ovat sen jälkeen vuoden työharjoittelussa.

Paikallisiin voimiin nojaava terveysvalistus alkoi 1994 pääministeri Benazir Bhutton aloitteesta. Ohjelma tavoittaa nyt yli 65 prosenttia kohdeväestöstä.

Vastuu kasvaa, palkka ei

"Ilman näiden naisten työtä lapsikuolleisuus ja äitiysterveys olisivat paljon heikommissa kantimissa", arvioi Bushra Arain työntekijöiden ammattijärjestöstä.

Naisten rooli korostui vuoden 2010 suurtulvien ja 2005 maanjäristyksen aikaan, kun he jatkoivat työtään katastrofien koettelemissa yhteisöissään.

Kirania huolettaa kolme kuukautta myöhässä oleva palkanmaksu, sillä perhe joutuu kituuttamaan toimistotyötä tekevän aviomiehen tuloilla.

"Viime vuosina meille on siirretty yhä enemmän vastuuta. Alussa emme osallistuneet polio-, tuberkuloosi- ja tuhkarokkokampanjoihin. Nyt varmistamme, että sairastuneet saavat lääkeannoksensa joka aamu", Kiran kertoo.

Vaikka naisten työnkuva on laajentunut, korvaus ei ole noussut samaa tahtia. Vasta syksyllä 2010 he pääsivät 58 euron kuukausittaisen minimipalkan piiriin.

Vakinaistaminen viipyy

Maaliskuussa yli 2 500 terveystyöntekijää kokoontui Sidhin ja Punjabin maakuntien väliselle moottoritielle osoittamaan mieltään kohtuullisempien työehtojen puolesta.

Poliisi hajotti liikenteen tukkeena olleen joukon pampuilla ja kyynelkaasulla. Satoja mielenosoittajia pidätettiin ja vangittiin.

Kuudentoista vuoden työpanos ei ole riittänyt Kiranin ja muiden naisten vakinaistamiseen. Heille tehdään vastoin lakia määräaikaiset sopimukset ilman työsuhde-etuja, Farhat Parveen alan ammattijärjestöstä huomauttaa.

Terveystyöntekijät vaativat, että heitä kohdeltaisiin tavallisina työntekijöinä, joille kuuluu vaatimustasoa vastaava palkka, vakituinen työsuhde ja muut edut.

Sindhin maakunnan johto on lupaillut, että tilanne korjataan heti, kun vastuu terveydenhuollosta hajautetaan maakunnille, mutta siihen voi mennä kuukausia.

Pakistan

* Valtio Etelä-Aasiassa

* Asukkaita 185 miljoonaa

* Alle 1,25 dollarilla 22,59 %

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 45,8 %

*Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 125/169

Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia