Uutiset

Pakistanin terveystyöntekijät ilman äitiyslomaa ja muita etuja

Terveyshuollossa työskentelevät pakistanilaisnaiset vaativat kohtuullisia työehtoja.
Naislääkäri pakistanilaisella liikkuvalla klinikalla. (Kuva: DFID - UK Department for International Development/cc 2.0)

Shazia Kiran on seitsemännellä kuulla raskaana, mutta äitiyslomaa tai muita etuja terveydenhuollossa työskentelevälle kahden lapsen äidille ei ole luvassa.

"Voimme saada enintään kymmenen päivää vapaata", kertoo Kiran, joka valistaa naisia terveyteen liittyvistä asioista Korangin asuinalueella Karachissa.

Kiranin kaltaisia naispuolisia terveystyöntekijöitä toimii eri puolilla Pakistania noin 130 000. Valittavien tulee olla täysi-ikäisiä, peruskoulun suorittaneita ja mielellään naimisissa. He käyvät kolmen kuukauden kurssin terveydenhuollon perusteista ja ovat sen jälkeen vuoden työharjoittelussa.

Paikallisiin voimiin nojaava terveysvalistus alkoi 1994 pääministeri Benazir Bhutton aloitteesta. Ohjelma tavoittaa nyt yli 65 prosenttia kohdeväestöstä.

Vastuu kasvaa, palkka ei

"Ilman näiden naisten työtä lapsikuolleisuus ja äitiysterveys olisivat paljon heikommissa kantimissa", arvioi Bushra Arain työntekijöiden ammattijärjestöstä.

Naisten rooli korostui vuoden 2010 suurtulvien ja 2005 maanjäristyksen aikaan, kun he jatkoivat työtään katastrofien koettelemissa yhteisöissään.

Kirania huolettaa kolme kuukautta myöhässä oleva palkanmaksu, sillä perhe joutuu kituuttamaan toimistotyötä tekevän aviomiehen tuloilla.

"Viime vuosina meille on siirretty yhä enemmän vastuuta. Alussa emme osallistuneet polio-, tuberkuloosi- ja tuhkarokkokampanjoihin. Nyt varmistamme, että sairastuneet saavat lääkeannoksensa joka aamu", Kiran kertoo.

Vaikka naisten työnkuva on laajentunut, korvaus ei ole noussut samaa tahtia. Vasta syksyllä 2010 he pääsivät 58 euron kuukausittaisen minimipalkan piiriin.

Vakinaistaminen viipyy

Maaliskuussa yli 2 500 terveystyöntekijää kokoontui Sidhin ja Punjabin maakuntien väliselle moottoritielle osoittamaan mieltään kohtuullisempien työehtojen puolesta.

Poliisi hajotti liikenteen tukkeena olleen joukon pampuilla ja kyynelkaasulla. Satoja mielenosoittajia pidätettiin ja vangittiin.

Kuudentoista vuoden työpanos ei ole riittänyt Kiranin ja muiden naisten vakinaistamiseen. Heille tehdään vastoin lakia määräaikaiset sopimukset ilman työsuhde-etuja, Farhat Parveen alan ammattijärjestöstä huomauttaa.

Terveystyöntekijät vaativat, että heitä kohdeltaisiin tavallisina työntekijöinä, joille kuuluu vaatimustasoa vastaava palkka, vakituinen työsuhde ja muut edut.

Sindhin maakunnan johto on lupaillut, että tilanne korjataan heti, kun vastuu terveydenhuollosta hajautetaan maakunnille, mutta siihen voi mennä kuukausia.

Pakistan

* Valtio Etelä-Aasiassa

* Asukkaita 185 miljoonaa

* Alle 1,25 dollarilla 22,59 %

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 45,8 %

*Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 125/169

Lähde: YK)

genderterveyslapsikuolleisuus Pakistan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti