Uutiset

Pakistanin kalakannat hupenevat

Pakistanin pienkalastajat valittavat, että heidän elinkeinostaan on tullut ahneiden yritysten temmellyskenttä.
(Kuva: Wajahat Mahmood / cc 2.0)

(IPS) -- Kauppiaiden mekastus ja sakea kalanlemu tervehtivät kävijää Pakistanin suurimman kaupungin Karachin kalasatamassa. Venepaikkoja on parisen tuhatta, ja satamassa työskentelee yli 100 000 henkeä. Kalatalous tuottaa kuitenkin vain prosentin Pakistanin kansantuotteesta.

Satamassa käy jatkuva vilske, kun aluksia valmistellaan lähtöön ja toisten lastia puretaan. Alueen laidalla lepää suuria puukehikkoja, joista syntyy uusia veneitä. Lähistöllä kudotaan ja korjataan kalaverkkoja.

Keskikokoisen veneen pituus on noin 15 metriä ja miehistönä 20–25 kalastajaa. Pyyntireissu saattaa kestää kuukauden. Palkka maksetaan saaliin mukaan ja voi parhaimmillaan ylittää sata euroa kuussa.

Kalastus työllistää Pakistanissa suoraan 400 000 henkeä ja välillisesti 600 000. Karachissa kaavaillaan maan nostamista merkittäväksi kalatuotteiden viejäksi. Sataman kautta kulkeva vuotuinen saalis on nyt lähes 600 000 tonnia ja sisältää yli 200 kaupallisesti noteerattua kala- ja äyriäislajia, kertoo kalasataman tiedottaja Sagheer Ahmed.

Tuhoisa liikakalastus

Pienkalastajat valittavat, että heidän elinkeinostaan on tullut ahneiden yritysten temmellyskenttä.

Kalatalouden roolin kasvattaminen vaatii liikakalastuksen lopettamista, huomauttaa merikalastushallinnon entinen pääjohtaja Muhammad Moazzam Khan. Hän toimii Maailman luonnon säätiön (WWF) neuvonantajana Pakistanissa.

Khanin mukaan moni merenelävä on sukupuuton partaalla ja esimerkiksi katkarapujen, hummerien ja haiden kannat ovat heikentyneet liiallisen pyynnin takia.

"Kannat elpyvät hyvin hitaasti. Vaikka kalastus lopetettaisiin kokonaan, palautuminen veisi vuosikymmeniä", Khan ennustaa.

Pienkalastajien etuja ajavan foorumin tiedottaja Kamal Shah syyttää ongelmista luvattoman pienisilmäisiä verkkoja, joihin tarttuu alamittaista kalaa. Toinen ongelma ovat käsittelemättöminä mereen laskettavat teollisuuden ja karjatalouden jätevedet.

EU availee oviaan

Kalantuonti Pakistanista Euroopan unioniin oli kielletty kuusi vuotta, mutta viime vuonna EU avasi ovensa kahden yrityksen tuotteille. Tänä vuonna odotetaan viiden yrityksen kaikkiaan yli 50:stä pääsevän pannasta.

Ahmedin mukaan yli viidennes Pakistanin kalanviennistä meni aiemmin EU:hun. Kiellon pääsyitä olivat kylmäketjun heikkoudet sekä tuotanto- ja kuljetusketjun kehno jäljitettävyys.

"Veneiden puiset lattiat ja säiliöt olivat epähygienisiä, verkkojen nostossa käytetyistä koneista vuoti öljyä ja koukut olivat ruosteessa", Ahmed listaa.

Yli tuhat venettä on jo korjattu. Lasikuitu ja muovi ovat korvanneet puun, ja välittäjät ovat parantaneet ketjun jäljitettävyyttä.

Saasteiden, kiihtyvän maankäytön ja tuhoutuvan mangroven rannikolla aiheuttamat ongelmat odottavat kuitenkin yhä ratkaisuja.

kalastus Pakistan Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.