Pakistan jätti köyhät helteen armoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistan jätti köyhät helteen armoille

Köyhät eivät hyötyneet virallisista ohjeista, joissa kehotettiin ottamaan viileitä suihkuja ja huolehtimaan nestetasapainosta.

(IPS) -- Pakistanin suurin kaupunki, yli 23 miljoonaan asukkaan Karachi, muuttui paistinuuniksi 45 asteen helteissä. Pahimpaan kuritukseen joutuivat miljoonat köyhät, joilta puuttuu sähkö ja vesihuolto.

Juhannuksena alkanut helleaalto oli Pakistanin ankarin sitten 1950-luvun. Karachissa kuoli viikossa yli tuhat ihmistä.

Puolet vainajista kerättiin kaduilta: joukossa oli paljon kerjäläisiä, huumeidenkäyttäjiä ja päivätyöläisiä, jotka eivät voi noudattaa hallituksen kehotusta kotiin jäämisestä, kertoo hyväntekeväisyysjärjestö Edhin tiedottaja Anwar Kazmi.

Pakistanin hallitusta moititaan​ liian myöhään annetusta käskystä sulkea koulut ja toimistot. Maan valmistautuminen sään aiheuttamiin katastrofeihin on todettu huonoksi, kuten aiempien vuosien tuhotulvien aikanakin. ​

Ongelmat kärjistyvät helteessä

Pakistanin ongelmat – energiapula, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja holtiton kaupungistuminen – kärjistyvät ja kietoutuvat yhteen helteessä. Karachin kaltaisessa suurkaupungissa katastrofin vaikutukset moninkertaistuvat.

Kaupungin asukkaista 62 prosenttia asuu slummeissa, joissa neliökilometrille on sulloutunut 6 000 ihmistä. Peruspalvelut, kuten vesi ja sähkö, puuttuvat monilta. Osa yrittää hankkia sähköä laittomilla virityksillä, jollaisia Karachin sähkölaitos purki pelkästään kesäkuussa 1 500.

Koko Pakistanin asukkaista on sähkönjakelun piirissä 46 prosenttia, mutta sekään ei takaa katkeamatonta virtaa. Energiapulan aiheuttamat sähkökatkot voivat kestää jopa 20 tuntia päivässä.

Varakkailla on omat generaattorit katkojen varalle, mutta "suunnitelma B" puuttuu ainakin 91 miljoonalta pakistanilaiselta, jotka elävät alle kahdella eurolla päivässä. He muodostavat puolet maan väestöstä.

Pyyhkeitä valtiolle

Viralliset ohjeet, joissa kehotetaan pysymään sisällä, ottamaan viileitä suihkuja ja huolehtimaan nestetasapainosta, eivät auta köyhimpiä, sanoo Jinnahin opetussairaalan entinen johtaja tohtori Tasneem Ahsan.

"Valtion olisi pitänyt tehdä kouluista ja avioliittopalatseista suojia, joihin ihmiset voivat hakeutua viilentymään sähkön ja veden äärelle", hän sanoo. ​Köyhille alueille olisi myös pitänyt kuljettaa säiliöautoilla vettä ja jakaa lentolehtisiä, joissa opastetaan, miten kuumuutta voi torjua, Ahsan jatkaa.

Lääkäri moittii viestimiä, jotka ovat keskittyneet raportoimaan uhrilukuja kuin urheilukilpailuja sen sijaan, että olisivat antaneet yksinkertaisia neuvoja tyyliin "laita märkä pyyhe otsalle".

Vapaaehtoista apua

Sairaaloiden kamppaillessa potilastulvan kanssa avuksi on saatu vapaaehtoisia. Jinnahin opetussairaalan lääkäri Tasneem Butt jakoi sosiaalisessa mediassa puutelistan – lakanoita, pyyhkeitä, pullovettä, jäätä ja vapaaehtoisia – ja toiveet täyttyivät saman tien.

"Seuraavaksi yritän saada ilmastointilaitteita, sillä ensiapuosastollamme tukehtuu. Viilennystä tarvitsevat potilaiden ohella ylityöllistetyt lääkärit", Butt kertoi, kun helle oli jatkunut useita päiviä.

Karachia ympäröivän Sindhin maakunnan viranomaiset peruuttivat terveydenhuollon henkilökunnan lomat ja haalivat lisää väkeä hoitamaan potilastulvaa, jonka pelättiin jatkuvan, koska muslimien paastokuukausi ramadan osui yksiin helleaallon kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia