Uutiset Syyrian konflikti

Paikalliset ponnistelevat rauhan puolesta Syyriassa

Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhalle ovat jääneet aivan liian pienelle huomiolle, sanoo selvityksen aiheesta teettänyt Kirkon Ulkomaanapu.
Syyrian pakolaisia majoittava Jordanian Azraqin pakolaisleiri. (Kuva: EU/ECHO/Caroline Gluck / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyriassa on monenlaisia paikallisia rauhaan pyrkiviä järjestöjä ja muita toimijoita. Ne tarvitsisivat kuitenkin nykyistä enemmän tukea, jotta niiden ponnisteluilla olisi enemmän merkitystä, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Kirkon Ulkomaanavun teettämässä selvityksessä haastateltiin Syyriassa 143:a rauhantoimijaa. Lisäksi järjestettiin kaksi rauhantoimijoiden ryhmäkeskustelua Libanonissa.

Ulkomaanavun mukaan Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhan rakentamiselle ovat toistaiseksi jääneet aivan liian pienelle huomiolle. Tutkimuksesta selviää, että Syyriassa toimii rauhan puolesta muun muassa yhteisöjen johtajia, naisten ja nuorten ryhmiä, kansalaisjärjestöjä, paikallisia neuvostoja ja sovittelukomiteoita. Ne osallistuvat neuvotteluihin vankien vaihdosta ja aselevoista, rauhanvälitykseen, avustustyöhön, rauhanomaisten arvojen levittämiseen sekä ihmisoikeustyöhön.

Syyrian vuonna 2011 alkanut sisällissota on ajanut lähes 4,4 miljoonaa ihmistä pakosalle maan rajojen ulkopuolelle. Ainakin 7,6 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Tutkimukseen haastateltujen mukaan suurimpia esteitä rauhantyölle ovat muun muassa Syyrian väkivaltainen ympäristö, liikkumisvaikeudet sekä humanitaarinen kriisi ja talousvaikeudet. Tutkimuksen mukaan rauhantoimijat ovatkin onnistuneet luomaan vain pieniä tilapäisen vakauden saarekkeita. Siksi kansainvälisten rauhanprosessien pitäisi ottaa paikalliset toimijat huomioon ja tukea näiden yrityksiä, jotta paikallista rauhantyötä voitaisiin tehdä kestävämmin. Rauhantoimijat tarvitsevat muun muassa taloudellista ja logistista tukea sekä parempia yhteyksiä toisiinsa, tutkimuksessa todetaan.

Raportin tutkimustiedot keräsivät rauhantutkimusinstituutti swisspeace, konfliktien ratkomiseen keskittyvä Conflict Dynamics International -järjestö sekä asiantuntijatiimi FarikBeirut.net.

Syyrian konflikti kansalaisyhteiskuntakonfliktirauha Syyria Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Mies kävelee Syyrian Raqqassa

Amnesty: Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuissa Syyrian Raqqassa kuoli yli 1 600 siviiliä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on julkistanut tähän mennessä kattavimman tutkimuksen siviilien kuolemista modernin sodankäynnin historiassa. Sen mukaan Yhdysvaltain pommituskampanja Isisiä vastaan aiheutti valtavat tuhot myös siviileille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.