Uutiset Syyrian konflikti

Paikalliset ponnistelevat rauhan puolesta Syyriassa

Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhalle ovat jääneet aivan liian pienelle huomiolle, sanoo selvityksen aiheesta teettänyt Kirkon Ulkomaanapu.
Syyrian pakolaisia majoittava Jordanian Azraqin pakolaisleiri. (Kuva: EU/ECHO/Caroline Gluck / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyriassa on monenlaisia paikallisia rauhaan pyrkiviä järjestöjä ja muita toimijoita. Ne tarvitsisivat kuitenkin nykyistä enemmän tukea, jotta niiden ponnisteluilla olisi enemmän merkitystä, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Kirkon Ulkomaanavun teettämässä selvityksessä haastateltiin Syyriassa 143:a rauhantoimijaa. Lisäksi järjestettiin kaksi rauhantoimijoiden ryhmäkeskustelua Libanonissa.

Ulkomaanavun mukaan Syyrian kansalaisyhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet rauhan rakentamiselle ovat toistaiseksi jääneet aivan liian pienelle huomiolle. Tutkimuksesta selviää, että Syyriassa toimii rauhan puolesta muun muassa yhteisöjen johtajia, naisten ja nuorten ryhmiä, kansalaisjärjestöjä, paikallisia neuvostoja ja sovittelukomiteoita. Ne osallistuvat neuvotteluihin vankien vaihdosta ja aselevoista, rauhanvälitykseen, avustustyöhön, rauhanomaisten arvojen levittämiseen sekä ihmisoikeustyöhön.

Syyrian vuonna 2011 alkanut sisällissota on ajanut lähes 4,4 miljoonaa ihmistä pakosalle maan rajojen ulkopuolelle. Ainakin 7,6 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Tutkimukseen haastateltujen mukaan suurimpia esteitä rauhantyölle ovat muun muassa Syyrian väkivaltainen ympäristö, liikkumisvaikeudet sekä humanitaarinen kriisi ja talousvaikeudet. Tutkimuksen mukaan rauhantoimijat ovatkin onnistuneet luomaan vain pieniä tilapäisen vakauden saarekkeita. Siksi kansainvälisten rauhanprosessien pitäisi ottaa paikalliset toimijat huomioon ja tukea näiden yrityksiä, jotta paikallista rauhantyötä voitaisiin tehdä kestävämmin. Rauhantoimijat tarvitsevat muun muassa taloudellista ja logistista tukea sekä parempia yhteyksiä toisiinsa, tutkimuksessa todetaan.

Raportin tutkimustiedot keräsivät rauhantutkimusinstituutti swisspeace, konfliktien ratkomiseen keskittyvä Conflict Dynamics International -järjestö sekä asiantuntijatiimi FarikBeirut.net.

Syyrian konflikti kansalaisyhteiskuntakonfliktirauha Syyria Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Nainen pöydän takana istumassa

Unicef vetoaa ulkomaalaisten lasten kotiuttamiseksi Syyriasta – ”Olosuhteet eivät ole lapsille sopivat”

Turkin operaatio Koillis-Syyriassa on kärjistänyt myös pakolaisleirillä olevien ulkomaalaisten lasten tilannetta. ”Hallituksilla on vastuu ja mahdollisuus tehdä oikein ja tuoda nämä lapset ja heidän vanhempansa kotiin”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.