Paheneva koronakriisi uhkaa romahduttaa perusterveydenhuollon monissa Etelä-Aasian maissa – ”Terveydenhuolto on pidettävä toiminnassa hinnalla millä hyvänsä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paheneva koronakriisi uhkaa romahduttaa perusterveydenhuollon monissa Etelä-Aasian maissa – ”Terveydenhuolto on pidettävä toiminnassa hinnalla millä hyvänsä”

Etelä-Aasian maissa vasta 2,6 prosenttia väestöstä on saatu rokotettua. Nyt tartuntamäärät hipovat ennätyksiä, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Maskein suojautuneita ihmisiä ojentelemassa paketteja.

Avustusten jakoa Sri Lankassa koronapandemian alkuvaiheessa toukokuussa 2020. Kuva: SDG Action Campaign / CC BY-ND 2.0.

Nopeasti paheneva koronakriisi uhkaa romahduttaa perusterveydenhuollon monessa Etelä-Aasian maassa, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Etelä-Aasian maissa elää lähes kaksi miljardia ihmistä. Jo puolet maailman uusista koronatartunnoista todetaan niissä. Tartuntoja havaitaan yli kolme sekunnissa, ja 17 sekunnin välein tilastoidaan yksi kuolema.

Samaan aikaan vasta 2,6 prosenttia väestöstä on saatu rokotettua.

Sairaalat ovat ylikuormitettuja, hapesta ja muista elintärkeistä tarvikkeista on pulaa ja terveydenhuoltojärjestelmät voivat romahtaa. Pahimmissa maissa kokonaisia perheitä kuolee, Unicef kertoi eilen.

Erityistä huolta herättävät Intia, Nepal, Sri Lanka ja Malediivit, joiden järjestelmä on jo kuilun partaalla.

Tartuntamäärät hipovat uusia ennätyksiä Sri Lankassa, jossa on käytössä jo 88 prosenttia sairaalapaikoista. Jo aiemmin huomion kohteena ollut Intia saavutti viime viikolla ennätyksen päiväkohtaisissa koronakuolemissa, 4 529 kuolemaa.

Nepalissa jopa 47 prosenttia koronatesteistä on positiivisia. Suomi ilmoitti eilen lähettävänsä Nepaliin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta kasvomaskeja ja -visiireitä, suojakäsineitä sekä suojatakkeja. 

Korona vaikeuttaa myös muiden tautien hoitoa, sillä maiden terveydenhuoltojärjestelmät olivat jo valmiiksi puutteelliset. Alustavien arvioiden mukaan Etelä-Aasian kuudessa väkirikkaimmassa maassa jo ensimmäinen korona-aalto johti 228 000 lapsen ja 11 000 äidin kuolemaan, kun muun muassa rutiinirokotuksia, raskauteen ja synnytykseen liittyviä tarkastuksia ja aliravitsemuksen hoitoa karsittiin.

Toinen aalto on osoittautunut etenkin ensimmäistä pahempi, ja esimerkiksi Intiassa on jo nähty merkkejä esimerkiksi siitä, että naisten täytyy synnyttää kotona. Unicef varoittaa, että uusi tartunta-aalto voi johtaa äiti- ja lapsikuolleisuuden jyrkkään nousuun, ellei tilanteeseen puututa ajoissa.

”Terveydenhuolto on pidettävä toiminnassa hinnalla millä hyvänsä, mutta myös rokotenationalismin on loputtava, jotta virus saadaan aisoihin”, järjestön Etelä-Aasian edustaja Georges Laryea-Adjei sanoo tiedotteessa.

Unicef järjestää Etelä-Aasiassa etäopetusta koululaisille ja psykososiaalista tukea perheille. Lisäksi se jakaa koronatietoutta, auttaa perheitä saamaan puhdasta vettä ja järjestää yhteistyössä hallitusten kanssa käteisapua toimeentulonsa menettäneille. 

Lisää uusi kommentti