Pääministeri lipsautti Israelin ydinaseet julki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pääministeri lipsautti Israelin ydinaseet julki

Israel pitää tiukasti kiinni Negevin autiomaan salaisuudesta, joka oikeastaan ei ole mikään salaisuus.

Israelin pääministeri Ehud Olmert näytti maanantai-iltana Saksassa näytetyssä tv-haastattelussa myöntävän, että Israelilla on ydinaseita. Asiantuntijat ovat jo vuosikymmeniä pitäneet tätä selvänä, mutta Israel ei julkisesti puhu asiasta.

Olmertin saksalaiselle N24-kanavalle antama haastattelu oli nauhoitettu perjantaina, mutta se esitettiin vasta maanantaina Olmertin Saksan-vierailun alkamisen merkeissä.

Olmertilta kysyttiin Iranin ydinohjelmasta. Hän sanoi, että ydinaseilla varustautuneet Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Venäjä ovat "sivistysmaita, jotka eivät uhkaa muuta maailmaa".

Olmert jatkoi: "Iran sen sijaan uhkaa avoimesti ja julkisesti pyyhkäistä Israelin pois kartalta...()...se haluaa ydinaseita kuten Amerikka, Ranska, Israel ja Venäjä."

Tämä lause aiheutti sellaisen kohun, että jotkut Israelin kansanedustajat vaativat Olmertia eroamaan tehtävästään.

Gates mainitsi
tsestäänselvyytenä


Olmertin lehdistöedustaja Miri Eisin kiirehti lausunnon jälkeen paikkaamaan sanoen, että "Israelin politiikka ei ole muuttunut". Israel ei hänen mukaansa tule ensimmäisenä "ottamaan käyttöön" ydinaseita Lähi-idässä.

Israel kutsuu politiikkaansa "strategiseksi monimielisyydeksi". Se tarkoittaa sitä, etteivät Israelin viralliset edustajat sen enempää myönnä kuin kielläkään Israelin ydinaseen olemassaoloa.

Israel ei ole koskaan allekirjoittanut ydinsulkusopimusta (NPT). Niinpä Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei voi vaatia tarkastuksia Israelin ydinlaitoksiin toisin kuin esim. Iranin tai Pohjois-Korean laitoksiin. Se ei myöskään voi vaatia pakotteita Israelia kohtaan.

1970-luvulla Israelin silloiselta presidentiltä Ephraim Katzirilta pääsi samanlainen lipsahdus kuin nyt Olmertilta.

Tosin voi olla, ettei Olmertin lipsahdus ollut lipsahdus. Yhtä hyvin Olmert saattoi peitellysti muistuttaa Irania Israelin ydinpelotteesta. Der Spiegel -lehden nettisivuilla maanantaina julkaistussa haastattelussa Olmert muistutti Irania siitä, ettei Israel ole sulkenut pois sotilaallista iskua Irania vastaan.

Yhdysvaltain tuleva puolustusministeri Robert Gates mainitsi virkaanastujaiskuulustelussaan senaatissa viime viikolla Israelin ydinaseen kuin itsestäänselvyytenä. Hänen mukaansa "Irania ympäröivät ydinasevaltiot: Pakistan idässä, Venäjä pohjoisessa, Israel lännessä ja me itse Persianlahdella".

Valeseiniä
imonassa


Israelin uskotaan suuntautuneen ydinaseiden hankkimiseen pian valtion perustamisen 1948 jälkeen. 1952 perustettu maan atomienergiakomissio toimi alusta saakka läheisessä yhteydessä armeijan kanssa.

Israel sai omasta takaa uraania Negevin autiomaasta. Ranska avusti salaisen sopimuksen perusteella ydinreaktorin suunnittelussa ja 1950-luvun lopulla aloitetussa rakentamisessa Negevissä sijaitsevaan Dimonaan.

Toissa kesänä tuli brittiläisen asiakirjojen julkisuuslain perusteella ilmi, että Britannian ulkoministeriön erikoisosasto ja Britannian atomienergiakomissio toimittivat Israeliin 20 tonnia raskasta vettä vuosina 1959 ja 1960.

Kaupan motiivina oli silkka raha. Norjasta hankittu raskas vesi oli käynyt briteille tarpeettomaksi, kun maan omissa ydinvoimaloissa pystyttiin rikastamaan uraania. Kauppa tiettävästi pimitettiin silloiselta pääministeriltä Harold MacMillanilta.

Yhdysvallat ei aina ole suhtautunut Israelin kaikkeen varustautumiseen myönteisesti. Dwight Eisenhowerin hallinto halusi rajoittaa ydinaseiden leviämistä ja kieltäytyi myymästä raskasta vettä Israelille.

Yhdysvaltain U2-vakoilukoneet seurasivat Dimonan rakentamista. Yhdysvaltain tarkastajat kävivät 1960-luvulla laitoksessa useita kertoja, mutta eivät löytäneet todisteita ydinaseisiin liittyvistä toimista. Tosin he myös totesivat, ettei Dimonan kokoiseen reaktoriin ollut nähtävissä mitään järkevää tieteellistä tai rauhanomaiseen ydinvoimaan liittyvää syytä.

Israelin väitetään huijanneen mm. valeseinillä tarkastajia pääsemästä kaikkiin osiin Dimonassa.

Jopa satoja
dinkärkiä


Alkuvaiheessa israelilaiset väittivät Dimonan laitosta milloin tekstiilitehtaaksi, milloin metallitehtaaksi. 1960 pääministeri David Ben-Gurion myönsi sen olevan ydintutkimuslaitos, mutta tietysti "rauhanomaisiin tarkoituksiin".

1968 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA arvioi raportissaan, että Israel oli aloittanut ydinaseiden valmistamisen. Joidenkin arvioiden mukaan Israelilla olisi ollut ydinaseita jo ennen kuuden päivän sotaa 1967.

Israelin ydinase rävähti julkisuuteen 1986, kun Dimonassa työskennellyt teknikko Mordechai Vanunu toimitti asiakirjoja ja valokuvia brittiläiselle Sunday Times -lehdelle.

Israel tuomitsi Vanunun vankeuteen, josta hän vapautui 2004 kotiarestiin.

Vanunun paljastusten myötä asiantuntijat nostivat rajusti arviotaan Israelin ydinkärkien määrästä 100-200:aan. Nykyään niitä saattaa suurimpien arvioiden mukaan olla 400. Vertailun vuoksi: 1998 ydinkokeensa tehneillä Intialla ja Pakistanilla on kärkiä joitakin kymmeniä.

Israelin ydinkärkiä voidaan asentaa lentokoneisiin, ballistisiin ohjuksiin, risteilyohjuksiin sekä sukellusveneistä ammuttaviin ohjuksiin.

Israelin mahdollisesta ydinkokeesta ei ole todisteita. Sen epäillään kuitenkin tehneen 1979 Intian valtamerellä yhteisen ydinkokeen Etelä-Afrikan kanssa.

Etelä-Afrikka ilmoitti 1991 luopuneensa ydinaseista. Israelin lähialueilla Libya lopetti joukkotuhoaseohjelmat joitakin vuosia sitten. Myöskään Irakilla ei niitä sattuneesta syystä enää ole.

"Epäselvyys
ahvistaa pelotetta"


Arabimaat syyttävät Israelia ja sen suojelijaa Yhdysvaltoja kaksinaismoraalista, kun Israelia ei kovistella ydinaseista.

IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei sanoi muutamia vuosia sitten järjestön toimivan sen oletuksen mukaisesti, että Israelilla on ydinaseita. Hän kehotti Israelia allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen.

Persianlahden yhteistyöneuvoston kuusi jäsenmaata - Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Arabiemiirikuntien liitto - ilmoittivat viime viikonloppuna käynnistävänsä yhteisen "rauhanomaisen ydinohjelman".

Maat ilmoittivat tarkoituksena olevan energian saaminen meriveden puhdistamiseksi juomakelpoiseksi - sama perustelu kuin Ben-Gurionilla oli 1960 Dimonasta.

Hankkeen taustalla lienee kuitenkin sunnijohtoisten Persianlahden maiden pelko shiialaisen Iranin vahvistuvaa asemaa ja ydinohjelmaa kohtaan. Jo aiemmin Saudi-Arabia, Egypti, Marokko ja Algeria ovat ilmoittaneet tavoittelevansa "rauhanomaista ydinvoimaa".

Israelin entinen pääministeri Shimon Peres oli aikoinaan pitkään puolustusministerinä vastuussa Israelin ydinaseohjelmasta. Peres on perustellut maansa politiikkaa näin: "Tätä asiaa ympäröivät epäilykset ja epäselvyys ovat rakentavia, koska ne vahvistavat peloitettamme".

Julkaisija: Kansan Uutiset

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia