Uutiset Tasa-arvo

Päälliköt isyysvalmennuksen asialla Nigerissä

Aviomiesten koululla pyritään vaikuttamaan synkkiin äitiyskuolleisuuslukuihin.
(Kuva: cachew / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Banden kylään on 14 tunnin ajomatka Nigerin pääkaupungista Niameystä. Perillä on mahdollista tutustua aviomiesten kouluun.

YK:n väestörahasto Unfpa on auttanut perustamaan 137 aviomiesten koulua eteläiseen Nigeriin. Mukana on pääosin 25–50-vuotiaita miehiä, mutta nuoria poikiakin on alettu päästää tunneille.

Nigerin liki 18-miljoonaisesta väestöstä 80 prosenttia asuu maalla, missä poliittiset levottomuudet ja toistuvat kuivuudet vaikeuttavat elämää. Terveydenhuollon piirissä on vain puolet asukkaista.

Perinteisillä päälliköillä on Nigerissä tärkeä rooli, ja jopa valtionpäämies turvautuu heidän neuvoihinsa. Päälliköksi kutsutaan kylän ansioitunut poika, joten monilla on takanaan ura vaikkapa lääkärinä, diplomaattina tai professorina.

Ei opettajia eikä oppilaita

Unfpa teki vuonna 2012 päälliköiden kanssa sopimuksen, jossa nämä sitoutuivat edistämään naisten terveyttä.

Banden kylän päällikkö Yahya Louche on mukana aviomiesten koulun toiminnassa. Oppia jaetaan epämuodollisissa keskustelutilaisuuksissa.

"Aviomiesten koulussa ei ole opettajia eikä oppilaita. Kukaan ei saa maksua, vaan kaikki työskentelevät yhteiseksi hyväksi. Tavoitteina on hillitä väestönkasvua, levittää tietoa ja parantaa naisten terveyttä", Lounche listaa.

Muutos on radikaali, sillä Nigerin perinteiden mukaan miehet ovat pysytelleet loitolla vaimoistaan odotuksen ja synnytyksen aikana.

Hiljaista kärsimystä

Lähellä päällikön kotia sijaitsevalle terveysasemalle talutetaan juuri huonokuntoista naista. Hän on saanut kotisynnytyksen jälkeen kovan verenvuodon ja joutunut kävelemään useita kilometrejä terveysasemalle.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin neljännes kehitysmaiden äitiyskuolemista johtuu synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta. Monet naiset eivät käy terveystarkastuksessa ennen synnytystä, ja komplikaatioita ilmaantuu helposti sen jälkeen.

Nigerin naisten ei kuulu paljastaa tuskiaan, vaan synnytyskin tapahtuu yleensä hiljaisuuden vallitessa. Äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia: 630 naista menehtyy 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohden.

Ehkäisy kuntoon

Myös syntyvyys on Nigerissä maailman huippua: lapsia syntyy 7,6 naista kohden.

Kätilö Doudou Aissatoo korostaa, että terveysasemilla on oltava aina valmius hoitaa synnytykset ja opastaa perhesuunnittelussa.

"Tulipa nainen keskukseen rutiinitarkastukseen tai vakavan sairauden takia, ehkäisy on hoidettava saman tien kuntoon oli arki tai pyhä", hän painottaa.

Kyläläinen Fassouma Manzo sanoo olevansa mielissään puolisonsa osallistumisesta aviomiesten kouluun.

"Ennen miehet eivät keskustelleet vaimojensa kanssa, mutta nyt voimme jakaa yhteisiä asioita", nainen kertoo.

Terveys genderterveys Niger Suomen IPS

Lue myös

Yliopisto-opiskelijoita luentosalissa

Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”

Maailmanlaajuisesti vain 30 prosenttia luonnontieteitä, teknologiaa, insinööritieteitä ja matematiikkaa yliopistossa opiskelevista on naisia. Ongelma on erityisen suuri globaalissa etelässä, jossa monissa maissa lisähaasteena ovat vielä infrastruktuurin ja oppimateriaalien puute.
Neljä nauravaa naista muovituoleilla

Afrikka on yrittäjämyönteisin maanosa – Naisjohtoisten yritysten kasvua haittaa pääoman puute

Yrittäjiksi ryhtyvien naisten määrä on viime vuosina Afrikassa kasvanut, mutta he lopettavat herkemmin kuin miehet. ”Kamppailen edelleen samojen taloudellisten vaikeuksien kanssa kuin aloittaessani. Monesti olen ollut vähällä hylätä unelmani ja etsiä työpaikan”, kertoo puuseppä Soi Cate Chelang.
Ryhmä ihmisiä istumassa kivirakenteiden alla

Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua

Osissa Nepalia eristetään naiset omaan majaansa kuukautisten ajaksi. Nyt perinnettä kitketään muun muassa yhteisöterveystyöläisten avulla, ja siinä on myös onnistuttu. ”Kuukautisten ymmärtäminen kaikille naisille yhteisenä biologisena ilmiönä antaa mahdollisuuden muutokseen”, sanoo Bayalpatan sairaalan kehitysjohtaja Aradhana Thapa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä