Uutiset Tasa-arvo

Päälliköt isyysvalmennuksen asialla Nigerissä

Aviomiesten koululla pyritään vaikuttamaan synkkiin äitiyskuolleisuuslukuihin.
(Kuva: cachew / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Banden kylään on 14 tunnin ajomatka Nigerin pääkaupungista Niameystä. Perillä on mahdollista tutustua aviomiesten kouluun.

YK:n väestörahasto Unfpa on auttanut perustamaan 137 aviomiesten koulua eteläiseen Nigeriin. Mukana on pääosin 25–50-vuotiaita miehiä, mutta nuoria poikiakin on alettu päästää tunneille.

Nigerin liki 18-miljoonaisesta väestöstä 80 prosenttia asuu maalla, missä poliittiset levottomuudet ja toistuvat kuivuudet vaikeuttavat elämää. Terveydenhuollon piirissä on vain puolet asukkaista.

Perinteisillä päälliköillä on Nigerissä tärkeä rooli, ja jopa valtionpäämies turvautuu heidän neuvoihinsa. Päälliköksi kutsutaan kylän ansioitunut poika, joten monilla on takanaan ura vaikkapa lääkärinä, diplomaattina tai professorina.

Ei opettajia eikä oppilaita

Unfpa teki vuonna 2012 päälliköiden kanssa sopimuksen, jossa nämä sitoutuivat edistämään naisten terveyttä.

Banden kylän päällikkö Yahya Louche on mukana aviomiesten koulun toiminnassa. Oppia jaetaan epämuodollisissa keskustelutilaisuuksissa.

"Aviomiesten koulussa ei ole opettajia eikä oppilaita. Kukaan ei saa maksua, vaan kaikki työskentelevät yhteiseksi hyväksi. Tavoitteina on hillitä väestönkasvua, levittää tietoa ja parantaa naisten terveyttä", Lounche listaa.

Muutos on radikaali, sillä Nigerin perinteiden mukaan miehet ovat pysytelleet loitolla vaimoistaan odotuksen ja synnytyksen aikana.

Hiljaista kärsimystä

Lähellä päällikön kotia sijaitsevalle terveysasemalle talutetaan juuri huonokuntoista naista. Hän on saanut kotisynnytyksen jälkeen kovan verenvuodon ja joutunut kävelemään useita kilometrejä terveysasemalle.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin neljännes kehitysmaiden äitiyskuolemista johtuu synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta. Monet naiset eivät käy terveystarkastuksessa ennen synnytystä, ja komplikaatioita ilmaantuu helposti sen jälkeen.

Nigerin naisten ei kuulu paljastaa tuskiaan, vaan synnytyskin tapahtuu yleensä hiljaisuuden vallitessa. Äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia: 630 naista menehtyy 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohden.

Ehkäisy kuntoon

Myös syntyvyys on Nigerissä maailman huippua: lapsia syntyy 7,6 naista kohden.

Kätilö Doudou Aissatoo korostaa, että terveysasemilla on oltava aina valmius hoitaa synnytykset ja opastaa perhesuunnittelussa.

"Tulipa nainen keskukseen rutiinitarkastukseen tai vakavan sairauden takia, ehkäisy on hoidettava saman tien kuntoon oli arki tai pyhä", hän painottaa.

Kyläläinen Fassouma Manzo sanoo olevansa mielissään puolisonsa osallistumisesta aviomiesten kouluun.

"Ennen miehet eivät keskustelleet vaimojensa kanssa, mutta nyt voimme jakaa yhteisiä asioita", nainen kertoo.

Terveys genderterveys Niger Suomen IPS

Lue myös

Tyttö hämärässä rakennuksessa sivuprofiilikuvassa

Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista

Maria Väkiparta haastatteli Somalimaassa nuoria miehiä, jotka vastustivat sukuelinten silpomista, mutta näkivät miesten valta-aseman silti luonnollisena. Jotta ilmiöön voitaisiin puuttua, silpomisen vastaisessa työssä on edistettävä arvoja, jotka ovat yhteisiä sekä paikalliselle kulttuurille että ihmisoikeusperiaatteille, hän sanoo.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat