Uutiset Tasa-arvo

Päälliköt isyysvalmennuksen asialla Nigerissä

Aviomiesten koululla pyritään vaikuttamaan synkkiin äitiyskuolleisuuslukuihin.
(Kuva: cachew / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Banden kylään on 14 tunnin ajomatka Nigerin pääkaupungista Niameystä. Perillä on mahdollista tutustua aviomiesten kouluun.

YK:n väestörahasto Unfpa on auttanut perustamaan 137 aviomiesten koulua eteläiseen Nigeriin. Mukana on pääosin 25–50-vuotiaita miehiä, mutta nuoria poikiakin on alettu päästää tunneille.

Nigerin liki 18-miljoonaisesta väestöstä 80 prosenttia asuu maalla, missä poliittiset levottomuudet ja toistuvat kuivuudet vaikeuttavat elämää. Terveydenhuollon piirissä on vain puolet asukkaista.

Perinteisillä päälliköillä on Nigerissä tärkeä rooli, ja jopa valtionpäämies turvautuu heidän neuvoihinsa. Päälliköksi kutsutaan kylän ansioitunut poika, joten monilla on takanaan ura vaikkapa lääkärinä, diplomaattina tai professorina.

Ei opettajia eikä oppilaita

Unfpa teki vuonna 2012 päälliköiden kanssa sopimuksen, jossa nämä sitoutuivat edistämään naisten terveyttä.

Banden kylän päällikkö Yahya Louche on mukana aviomiesten koulun toiminnassa. Oppia jaetaan epämuodollisissa keskustelutilaisuuksissa.

"Aviomiesten koulussa ei ole opettajia eikä oppilaita. Kukaan ei saa maksua, vaan kaikki työskentelevät yhteiseksi hyväksi. Tavoitteina on hillitä väestönkasvua, levittää tietoa ja parantaa naisten terveyttä", Lounche listaa.

Muutos on radikaali, sillä Nigerin perinteiden mukaan miehet ovat pysytelleet loitolla vaimoistaan odotuksen ja synnytyksen aikana.

Hiljaista kärsimystä

Lähellä päällikön kotia sijaitsevalle terveysasemalle talutetaan juuri huonokuntoista naista. Hän on saanut kotisynnytyksen jälkeen kovan verenvuodon ja joutunut kävelemään useita kilometrejä terveysasemalle.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin neljännes kehitysmaiden äitiyskuolemista johtuu synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta. Monet naiset eivät käy terveystarkastuksessa ennen synnytystä, ja komplikaatioita ilmaantuu helposti sen jälkeen.

Nigerin naisten ei kuulu paljastaa tuskiaan, vaan synnytyskin tapahtuu yleensä hiljaisuuden vallitessa. Äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia: 630 naista menehtyy 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohden.

Ehkäisy kuntoon

Myös syntyvyys on Nigerissä maailman huippua: lapsia syntyy 7,6 naista kohden.

Kätilö Doudou Aissatoo korostaa, että terveysasemilla on oltava aina valmius hoitaa synnytykset ja opastaa perhesuunnittelussa.

"Tulipa nainen keskukseen rutiinitarkastukseen tai vakavan sairauden takia, ehkäisy on hoidettava saman tien kuntoon oli arki tai pyhä", hän painottaa.

Kyläläinen Fassouma Manzo sanoo olevansa mielissään puolisonsa osallistumisesta aviomiesten kouluun.

"Ennen miehet eivät keskustelleet vaimojensa kanssa, mutta nyt voimme jakaa yhteisiä asioita", nainen kertoo.

Terveys genderterveys Niger Suomen IPS

Lue myös

Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät