Oxfam: Tuloerot ja köyhyys kasvavat Euroopassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oxfam: Tuloerot ja köyhyys kasvavat Euroopassa

Syynä ovat talouskriisin jälkeiset säästötoimet sekä epäreilu verojärjestelmä, järjestö sanoo.

EU:n tuloerot ovat kasvussa hallitusten politiikan takia, suomii köyhyyden vastainen järjestö Oxfam tuoreessa raportissaan (pdf).

Sen mukaan esimerkiksi sellaisten ihmisten määrä, joilla ei ole riittävästi rahaa lämmittää asuntoaan tai selvitä odottamattomista kuluista, nousi 7,5 miljoonalla ihmisellä 48 miljoonaan vuosina 2009–2013. Sen sijaan vuosina 2009–2015 miljardöörien määrä EU:ssa lähes kaksinkertaistui 342:een.

Raportissa tarkastellaan EU-maiden tuloeroja seitsemän eri indikaattorin avulla. Jos verotusta ja etuuksia ei oteta huomioon, suurimmat tuloerot ovat raportin mukaan Saksassa, Kreikassa ja Portugalissa. Mikäli tarkastellaan käytettävissä olevia tuloja, suurimmat erot ovat Bulgariassa, Latviassa ja Liettuassa.

Työssä käyviä köyhiä taas on eniten Romaniassa ja Kreikassa, mutta määrä nousee myös esimerkiksi Saksassa ja Sloveniassa, raportissa kerrotaan.

Erityisen suuri köyhyysriski on siirtolaisilla. EU:n ulkopuolella syntyneiden köyhyysriski on yli 40 prosenttia Belgiassa, Espanjassa, Kyproksella, Kreikassa ja Suomessa.

Oxfamin mukaan syynä tuloeroihin ovat vuosien 2007–2008 talouskriisin jälkeiset säästötoimet sekä epäreilu verojärjestelmä. Varakkaiden yksilöiden ja yritysten valta vaikuttaa päätöksentekoon pahentaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta entisestään. Esimerkiksi Euroopan komissiota verouudistuksessa neuvovista 82 prosenttia edustaa kaupallisia ja yksityisiä intressejä, järjestö kritisoi.

"Elämme rikkaassa maanosassa, jossa köyhyys ja epätasa-arvo lisääntyvät ja ovat poliittisten valintojen, eivät kohtalon, tuotosta. Jotta epätasa-arvoa ja köyhyyttä voitaisiin kitkeä, meidän on vähennettävä rikkaiden ja voimakkaiden valtaa muotoilla hallitusten politiikkaa oman etunsa mukaiseksi Euroopan enemmistön kustannuksella. Suurempi läpinäkyvyys päätöksenteossa olisi tärkeä alku", sanoo Oxfamin Euroopan kampanjoiden apulaisjohtaja Natalia Alonso.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia