Oxfam: Kritiikki rikkaiden vaikutusvaltaa kohtaan näkyy jo kyselytutkimuksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oxfam: Kritiikki rikkaiden vaikutusvaltaa kohtaan näkyy jo kyselytutkimuksissa

Kansalaisten mukaan rikkailla on liian paljon valtaa kansallisessa politiikassa, käy ilmi Oxfamin mielipidetutkimuksesta.

Teollisuusmaissa ja BRICS-maissa tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan valtaosa ihmisistä katsoo rikkailla olevan liikaa vaikutusvaltaa politiikassa. Kehitysjärjestö Oxfam Internationalin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastanneista enemmistö piti myös maansa lainsäädäntöä rikkaita suosivana.

Kysely suoritettiin Brasiliassa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Intiassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Espanjassa poliittisen vallan ja vaurauden kytköksiä koskevien väittämien kanssa oli yhtä mieltä jopa 80 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimuksen havainnot ovat järjestön mukaan linjassa aiempien tutkimusten kanssa ja vahvistavat ajatusta siitä, että lisääntynyt tietoisuus taloudellisesta epätasa-arvosta vaikuttaa mielipiteisiin jo maailmanlaajuisesti.

Oxfamin mukaan pitkäjänteisesti toteutettu luokkatietoinen politiikka, johon on kuulunut sääntelyn purkaminen, veronalennukset ja julkisen sektorin heikentäminen, on jo nyt johtanut tilanteeseen, jossa lähes puolet maailman vauraudesta on yhden prosentin käsissä ja jossa vain 85 rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman köyhimmistä ihmisistä.

"Elämme pian maailmassa, jossa mahdollisuuksien tasa-arvo on pelkkä unelma. Jo nyt liian useissa valtioissa talouskasvu merkitsee pelkästään 'voittaja vie kaiken' -tyylistä lisätuloa kaikkein rikkaimmille", Oxfamin toiminnanjohtaja Winnie Byanyima toteaa.

Järjestön mukaan köyhyyden poistamisen tuleekin kulkea rinta rinnan tuloerojen oikeudenmukaisemman jakautumisen kanssa. Erityisen huolestuttavana Oxfam näkee niin rikkaissa kuin köyhissäkin maissa kiihtyvän kehityksen, jossa matalimmat verot, parhaat terveydenhuolto- ja koulutuspalvelut sekä vaikutusvalta periytyvät.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia