Oxfam: Kansainvälinen ruokakriisi häämöttää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oxfam: Kansainvälinen ruokakriisi häämöttää

Elintarvikkeiden hinnannousu ja ilmastonmuutos ovat johtamassa ruokakriisiin, avustusjärjestö varoittaa.

Mikäli kansainvälisen ruokajärjestelmän muuttamiseksi ei tehdä nopeita toimenpiteitä, kaksinkertaistuu viljan hinta kahdessakymmenessä vuodessa, varoittaa avustusjärjestö Oxfam. Jopa puolet tästä lisäyksestä johtuu ilmastonmuutoksesta.

Rajuimmin ruoan hintojen noususta kärsisivät köyhimmät ihmiset, joiden tuloista menee jo nyt jopa 80 prosenttia ruokaan.

Yksi seitsemästä ihmisestä näkee nälkää päivittäin siitäkin huolimatta, että maapallon kapasiteetti vielä riittäisi ruokkimaan kaikki. Esimerkiksi Intiassa taloudellinen kehitys jätti ulkopuolelleen maaseudun köyhät ja hyvinvointia edistävät ohjelmat, minkä seurauksena vuosina 1990 - 2005 nälkää näkevien määrä kasvoi 65 miljoonalla maan talouden kaksinkertaistumisesta huolimatta.

Vuosikymmeniä nälänhätää vastaan taistellut Oxfam arvioi, että vuoteen 2050 mennessä ruoan kysyntä kasvaa 70 prosenttia samalla, kun mahdollisuudet ruoan lisätuotantoon vähenevät. Keskimääräinen sadon kasvu on järjestön mukaan lähes puolittunut sitten vuoden 1990. Ruokajärjestelmä vaatii uudistamista, jotta ilmastonmuutoksen, elintarvikkeiden rajun hinnannousun ja ruoan tuotantoon tarvittavien luonnonvarojen ehtymisen mukana tuleviin haasteisiin pystyttäisiin tulevaisuudessa vastaamaan.

Oxfam vaatii G20-maiden johtajia sopimaan säännöistä, joilla elintarvikemarkkinoita voitaisiin säännellä niin, että syötävää riittäisi tasaisesti kaikille. Järjestö toivoo läpinäkyvyyttä hyödykemarkkinoille, toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä panostamista naisten työllistämiseen.

FAO: Ruuan hinta pysyy korkealla

Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan ruuan hinta on nousussa. Järjestön tuoreen raportin mukaan ruuan hinta pysyy luultavasti korkealla tämän ja ensi vuoden, koska varastot hupenevat ja tuotanto on lisääntynyt vain vähän.

Puolivuosittain julkaistavan Food Outlook -katsauksen mukaan seuraavat kuukaudet tulevat olemaan kriittisiä hintojen kannalta.

FAO:n kuukausittaisen ruuanhintaindeksin mukaan ruuan hinta nousi aiemmin tänä vuonna samalle tasolle kuin se oli vuosien 2007 ja 2008 ruokakriisin aikana. Toukokuussa hinnat putosivat prosentilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia