Otsonitasot ylittivät jälleen suositukset ympäri Eurooppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Otsonitasot ylittivät jälleen suositukset ympäri Eurooppaa

Otsonin pitoisuudet ovat kuitenkin laskeneet viime vuosikymmenien aikana, ja nyt mitatut arvot olivat matalimmat sitten mittauksen aloittamisen vuonna 1997, sanoo EEA.

Alailmakehän otsonin tavoiterajat ylittyivät viime kesänä kaikissa EU-maissa, raportoi Euroopan ympäristövirasto EEA. Viraston tuoreen raportin mukaan joissain maissa jopa kaksi viidesosaa väestöstä altistui liian korkeille otsonipitoisuuksille.

EU:n lainsäädännössä määritetty pitkän ajan tavoite terveyshaittojen ehkäisemiseksi ylitettiin kaikkiaan 83 prosentissa mittausasemista. Suomessa pitkän ajan tavoite ylittyi kahdeksalla maan 20 mittausasemasta ja ylitys kesti 19 päivän ajan. Merkittävässä osaa Eurooppaa ylitys kesti yli 25 päivää.

Lisäksi otsonin tiedotuskynnys ylitettiin kesän aikana Euroopassa joka neljännellä mittausasemalla ja varoituskynnys yhteensä 27 kertaa. Otsoniongelma oli pahin Välimerellä ja Alpeilla, ja Pohjois-Euroopassa tiedotuskynnyksen ylittäviä pitoisuuksia ei mitattu lainkaan.

EEA toteaa, että vaikka tavoitearvot ylitettiinkin ympäri Eurooppaa, otsonin pitoisuudet ovat laskeneet viime vuosikymmenten aikana, ja nyt mitatut arvot olivat matalimmat sitten mittauksen aloittamisen vuonna 1997.

Otsonin aiheuttamiin terveyshaittoihin sisältyy muun muassa hengitysteiden sairauksia ja sydänsairauksia. Alailmakehässä otsonia muodostuu, kun ilmassa luonnostaan löytyvät, mutta ihmisen toiminnan kuten teollisuuden ja liikenteen lisäämät yhdisteet reagoivat auringonvalon vaikutuksesta.

Lisää uusi kommentti