Osuuskunnat luovat voittoa ja parantavat elämänlaatua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osuuskunnat luovat voittoa ja parantavat elämänlaatua

Osuuskunnissa viljelijät hyötyvät yhteisistä työkaluista ja koneista ja voivat hyödyntää kollektiivista voimaansa taistellakseen työajoista ja palkoista.

Osuuskuntatoiminta parantaa elämänlaatua maissa, joissa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia ei valvota, todetaan Worldwatch Instituutin uudessa tutkimuksesa.

Demokraattiseen omistajuuteen ja johtamiseen perustuva osuustoiminta on huimassa kasvussa maailmanlaajuisesti ja osuuskuntien jäsenien määrä on tutkimuksen mukaan kasvanut yli miljardiin 96 maassa.

Länsimaissa kuluttajaosuuskunnat ovat suurin yksittäinen osuuskuntien muoto. Sen sijaan maailmanlaajuisesti lähes joka kolmas isoimmista osuuskunnista perustuu maatalouteen. Näissä osuuskunnissa viljelijät hyötyvät yhteisistä työkaluista ja koneista, mutta voivat käyttävät myös kollektiivista voimaansa hyväkseen taistellakseen työajoista ja palkoista sekä neuvotellakseen korkeampia hintoja tuotteilleen markkinoilla.

Worldwatch Instituutin mukaan osuuskunnat myös tarjoavat esimerkin demokraattisesta hallinnosta lukuisissa epäoikeudenmukaisissa yhteiskunnissa ja levittävät ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksen mukaan demokraattisen johtamisen ansiosta osuuskunnat myös pärjäävät taloudellisesti paremmin kuin monet tavalliset yritykset, kestävät yhteiskunnallisia muutoksia ja menestyvät maailmanlaajuisen talouskriisin keskelläkin.

YK on julistanut vuoden 2012 historian ensimmäiseksi osuustoiminnan vuodeksi.

"Osuuskunnat muistuttavat kansainväliselle yhteisölle, että taloudellisen kannattavuuden ja sosiaalisen vastuun yhdistäminen on mahdollista", sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia