Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Osa Välimerellä toimivista järjestöistä kieltäytyy noudattamasta Italian uutta ohjesääntöä

Muun muassa Lääkärit ilman rajoja on ilmoittanut, ettei se suostu sääntöihin, joiden mukaan siirtolaisia mereltä pelastavien järjestöjen on esimerkiksi päästettävä tarvittaessa poliisit aluksille.
Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan
Italiaan on tullut tänä vuonna yli 94 000 siirtolaista. Siirtolaisia saapumassa Sisilian Cataniaan vuonna 2015. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Viisi avustusjärjestöä on kieltäytynyt allekirjoittamasta Italian sisäministeriön laatimia ohjesääntöjä, jotka koskevat siirtolaisten pelastamista Välimerellä. Kolme taas on suostunut allekirjoittamaan säännöt.

Välimerellä toimii useita järjestöjä, jotka pyrkivät auttamaan etenkin Libyasta saapuvien siirtolaisten pelastustöissä. Italia on halunnut laatia niille säännöt, sillä se pelkää, että ne helpottavat salakuljetusta Pohjois-Afrikasta ja rohkaisevat siirtolaisia lähtemään vaaralliselle matkalle.

Säännöissä kielletään muun muassa yhteistyö salakuljettajien kanssa, kielletään pelastettujen siirtolaisten siirtäminen aluksesta toiseen sekä vaaditaan järjestöjä sallimaan poliisin tulo aluksille. Ohjeeseen on saatu hyväksyntä myös EU:lta.

Mikäli sääntöjä ei noudateta, Italia on uhannut evätä järjestöjen pääsyn satamiinsa. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan sen lähteet kuitenkin kertovat, että käytännössä sääntöjen tottelematta jättäminen tarkoittaa, että viranomaiset tekevät järjestöihin enemmän tarkastuksia.

Monia järjestöjä hiertävät etenkin siirtokielto sekä poliisin hyväksyminen. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan siirtämiskielto asettaa sen toiminnalle tarpeettomia esteitä.

Myös saksalaiset Sea-Watch, Sea-Eye ja Jugend Rettet sekä ranskalainen SOS Mediterranee ovat kieltäytyneet allekirjoittamasta ohjeita. Lisäksi esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch kritisoivat ohjeita jo heinäkuussa niiden luonnoksen nähtyään.

”EU -- jättää huomiotta kuolemat ja on jättänyt Italian yksin humanitaarisen kriisin seurausten kanssa. Ohjeisto on laajalti laiton, ja se on epätoivoinen reaktio Italialta. Konkreettisten ratkaisujen kehittämisen sijasta hyökätään niitä tahoja vastaan, jotka toimivat, kun hallituksen rakenteet epäonnistuvat”, sanoo Sea-Watch lausunnossaan.

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö, maltalainen MOAS ja espanjalainen Proactiva Open Arms sen sijaan ovat allekirjoittaneet ohjeiston.

”Missiomme on aina ollut ehkäistä kuolemia merellä, ja tämä dokumentti sallii meidän jatkaa sitä”, sanoo MOAsin perustaja Christopher Catrambone.

Italiaa on saapunut tänä vuonna yli 94 000 siirtolaista. Välimerelle on hukkunut noin 2 300 siirtolaista. Järjestöjen arvellaan olleen mukana yli kolmanneksessa pelastustöistä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Italia

Lue myös

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.
Italian lippu valkoisen rakennuksen edessä

Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä

Italia on jälleen kiristänyt lainsäädäntöään, joka koskee Välimerellä partioivia pelastusaluksia. Päätös tehtiin, vaikka Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on tänä vuonna vähentynyt tuntuvasti.
Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa