Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Osa Välimerellä toimivista järjestöistä kieltäytyy noudattamasta Italian uutta ohjesääntöä

Muun muassa Lääkärit ilman rajoja on ilmoittanut, ettei se suostu sääntöihin, joiden mukaan siirtolaisia mereltä pelastavien järjestöjen on esimerkiksi päästettävä tarvittaessa poliisit aluksille.
Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan
Italiaan on tullut tänä vuonna yli 94 000 siirtolaista. Siirtolaisia saapumassa Sisilian Cataniaan vuonna 2015. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Viisi avustusjärjestöä on kieltäytynyt allekirjoittamasta Italian sisäministeriön laatimia ohjesääntöjä, jotka koskevat siirtolaisten pelastamista Välimerellä. Kolme taas on suostunut allekirjoittamaan säännöt.

Välimerellä toimii useita järjestöjä, jotka pyrkivät auttamaan etenkin Libyasta saapuvien siirtolaisten pelastustöissä. Italia on halunnut laatia niille säännöt, sillä se pelkää, että ne helpottavat salakuljetusta Pohjois-Afrikasta ja rohkaisevat siirtolaisia lähtemään vaaralliselle matkalle.

Säännöissä kielletään muun muassa yhteistyö salakuljettajien kanssa, kielletään pelastettujen siirtolaisten siirtäminen aluksesta toiseen sekä vaaditaan järjestöjä sallimaan poliisin tulo aluksille. Ohjeeseen on saatu hyväksyntä myös EU:lta.

Mikäli sääntöjä ei noudateta, Italia on uhannut evätä järjestöjen pääsyn satamiinsa. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan sen lähteet kuitenkin kertovat, että käytännössä sääntöjen tottelematta jättäminen tarkoittaa, että viranomaiset tekevät järjestöihin enemmän tarkastuksia.

Monia järjestöjä hiertävät etenkin siirtokielto sekä poliisin hyväksyminen. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan siirtämiskielto asettaa sen toiminnalle tarpeettomia esteitä.

Myös saksalaiset Sea-Watch, Sea-Eye ja Jugend Rettet sekä ranskalainen SOS Mediterranee ovat kieltäytyneet allekirjoittamasta ohjeita. Lisäksi esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch kritisoivat ohjeita jo heinäkuussa niiden luonnoksen nähtyään.

”EU -- jättää huomiotta kuolemat ja on jättänyt Italian yksin humanitaarisen kriisin seurausten kanssa. Ohjeisto on laajalti laiton, ja se on epätoivoinen reaktio Italialta. Konkreettisten ratkaisujen kehittämisen sijasta hyökätään niitä tahoja vastaan, jotka toimivat, kun hallituksen rakenteet epäonnistuvat”, sanoo Sea-Watch lausunnossaan.

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö, maltalainen MOAS ja espanjalainen Proactiva Open Arms sen sijaan ovat allekirjoittaneet ohjeiston.

”Missiomme on aina ollut ehkäistä kuolemia merellä, ja tämä dokumentti sallii meidän jatkaa sitä”, sanoo MOAsin perustaja Christopher Catrambone.

Italiaa on saapunut tänä vuonna yli 94 000 siirtolaista. Välimerelle on hukkunut noin 2 300 siirtolaista. Järjestöjen arvellaan olleen mukana yli kolmanneksessa pelastustöistä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Italia

Lue myös

Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä