Uutiset Ympäristö

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Norsun veden äärellä.
Botswanassa on maailman suurin norsupopulaatio, mutta luonnonsuojelijat ovat huolissaan, ettei valtio enää haluakaan varjella niitä. Presidentti on jälleen sallinut norsunmetsästyksen. (Kuva: Michael Levine-Clark / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Luonnonsuojelijat järkyttyivät aiemmin tänä vuonna, kun muutaman kuukauden sisällä sadat Botswanan norsut kuolivat. Nyt järkytys on vaihtunut tuskastuneisuuteen, sillä Botswanan tutkimusta tapauksesta kuvataan hitaaksi, huolimattomaksi ja läpinäkymättömäksi.

Viranomaisten mukaan norsut kuolivat juomaveden sinilevään. Jotkut luonnonsuojelijat kyseenalaistavat väitteen ja koko tutkimuksen.

Viranomaisia moititaan muun muassa reagoinnin hitaudesta. Luonnonsuojelijat kertoivat norsujen kuolemista Okavangon suistoalueella jo maaliskuussa, mutta viranomaiset alkoivat tutkia asiaa vasta kesäkuussa. Siihen mennessä kuolleita norsuja oli viranomaisten mukaan 350, mutta luonnonsuojelijoiden mielestä jopa 700.

Hitaasta reagoinnin vuoksi norsujen raadot eli elintärkeät todisteet olivat tutkinnan alkaessa jo mädäntyneitä tai syötyjä. Viranomaistoiminnan läpinäkyvyyden puute on synnyttänyt spekulointia, että hallitus haluaa peittää jotain kuolemiin liittyvää.

Yksi vastausta vaille oleva kysymys on, miksi vain norsut kuolivat. Jos tappaja löytyy juomapaikkojen vedestä, miksi muut eläimet eivät kärsineet? Monia askarruttaa myös se, miksi vain yhden alueen norsut kuolivat.

Luonnonsuojelijat uskovat, että korruptoitunut hallinto toimii yhteistyössä salametsästäjien ja villieläinkauppiaiden kanssa. Uskomus ei ole täysin perusteeton: syyskuussa 27 Botswanan armeijan sotilasta pidätettiin villieläinkaupasta.

Nousevat lämpötilat kärjistävät uhkia

Luonnonsuojelijat ovat muutenkin huolissaan hallituksen asenteesta maailman suurimpaan norsupopulaatioon.

Presidentti Mokgweetsi Masisi salli viime vuonna norsunmetsästyksen, jonka hänen edeltäjänsä Ian Khama oli kieltänyt viisi vuotta aiemmin. Tultuaan presidentiksi kaksi vuotta sitten Masisi antoi Namibian, Sambian ja Zimbabwen johtajille lahjaksi norsunjaloista tehdyt pallit – kaikki nämä maat ovat vaatineet norsunluukaupan sallimista.

African Wildlife Foundationin suojeluasiantuntija Philip Muruthi kuitenkin pitää virallista selitystä mahdollisena. ”Vaikka se ei olekaan yleistä, tällaista on ennenkin tapahtunut Afrikassa”, Muruthi sanoo.

Joka tapauksessa nousevat lämpötilat ja ilmastonmuutos kärjistävät luonnollisten biologisten ilmiöiden muodostamaa uhkaa villieläimille. Vuonna 2015 Kazakstanissa 200 000 uhanalaista saiga-antilooppia kuoli, kun antilooppien nenäonteloissa luonnostaan asustava bakteeri muuttui kuolettavaksi korkeiden lämpötilojen ja kosteuden ansiosta.

Kohonneet lämpötilat myös lisäävät haitallisten leväkukintojen kokoa ja esiintymistiheyttä koko maailmassa. Eteläisessä Afrikassa lämpötilat nousevat kaksi kertaa globaalia keskiarvoa nopeammin.

Ympäristö ympäristöeläimetilmastonmuutossuojelu Botswana Suomen IPS

Lue myös

Gorilla makuuasennossa lähikuvassa.

Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin

Luonnonsuojelujärjestö IUCN:n selvityksen mukaan maat, joissa maatalousmaata on vähän, väestö on riippuvaista luonnonvaroista ja kuivuuskausia on usein, ovat muita konfliktiherkempiä.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Kaksi naista pitelee välissään pahvilaatikkoa.

Puunpoltosta nestekaasuun siirtyminen pelastaa tiikereitä, norsuja ja puhveleita Intiassa

Karnatakan osavaltiossa tuhannet perheet ovat ryhtyneet käyttämään energianlähteenään nestekaasua polttopuun sijasta. Seurauksena metsät kukoistavat, villieläimet ovat palanneet ja ihmisten terveys paranee.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”