Osa avustusjärjestöistä käynnistää työnsä Afganistanissa uudelleen – Taliban on sallinut naisten palaavan terveys- ja ravitsemusalan töihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osa avustusjärjestöistä käynnistää työnsä Afganistanissa uudelleen – Taliban on sallinut naisten palaavan terveys- ja ravitsemusalan töihin

Talibanin terveysministeriö on antanut takeet siitä, että osa järjestöjen naistyöntekijöistä voi palata töihin jouluaattona voimaan astuneesta kiellosta huolimatta. Iso osa järjestöjen ohjelmista on kuitenkin edelleen pysähdyksissä.

Kaupungin rakennuksia, taustalla vuoria.

Afganistan on ajautunut ihmisoikeus- ja talouskriisiin, jota Talibanin naispuolisille järjestötyöntekijöille asettama kielto uhkaa pahentaa. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Jordan Siegel / iStock.

Osa Afganistanissa työnsä jäädyttäneistä avustusjärjestöissä on jatkamassa toimintaansa, sillä ne ovat saaneet terveysministeriöltä vakuutuksen siitä, että naispuoliset työntekijät voivat työskennellä rauhassa. Lupa ei koske kuitenkaan kaikkia avustustyön sektoreita.

Afganistanin Taliban-hallinto ilmoitti jouluaattona, että naiset eivät saa enää työskennellä järjestösektorilla, koska he eivät ole mukautuneet naisia koskeviin pukeutumissääntöihin. Monet järjestöt keskeyttivät maassa työnsä, sillä monien työntekijöistä vähintään puolet on naisia.

Nyt ainakin International Rescue Committee (IRC), Pelastakaa Lapset sekä Care International ovat käynnistämässä osaa toiminnoistaan uudelleen.

”Aloitamme joitakin toimia, kuten terveys-, ravitsemus- ja koulutuspalveluita, joissa olemme saaneet selvät ja luotettavat takeet olennaisilta viranomaisilta että naispuolinen henkilökuntamme on turvassa ja voi työskennellä esteettä”, kertoi Pelastakaa Lasten operatiivinen johtaja David Wright tiedotteessa.

Monilla muilla sektoreilla takeita ei ole saatu eikä työ voi jatkua. Suurin osa ohjelmista on edelleen pysähdyksissä, järjestö kertoo.

Sama tilanne on myös IRC:llä ja Carella. IRC kertoo saaneensa takeet siitä, että naispuolinen terveyshenkilöstö sekä toimistojen avustavat työntekijät voivat jatkaa työssään. Siksi neljässä maakunnassa on aloitettu terveys- ja ravitsemusohjelmat. Keskusteluja jatketaan, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa useammassa maakunnassa sekä muilla sektoreilla, se kertoo.

Myös Care jatkaa terveys- ja ravitsemuspalveluita saatuaan luvan terveysministeriöltä. Järjestöllä on 30 mobiiliterveystiimiä seitsemässä maakunnassa.

Avustusjärjestöillä on Afganistanissa valtava merkitys, sillä monet peruspalvelut, etenkin terveyssektori, ovat suurelta osin avustustyöntekijöiden varassa ja yli puolet väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Järjestöt ylläpitävät terveysklinikoita, jakavat käteisapua ja avustustarvikkeita, tukevat elinkeinojen kehittämistä ja tarjoavat koulutusta sekä turvallisia oppimistiloja. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset kertoo toimittaneensa elintärkeää tukea syksystä 2021 lähtien lähes neljälle miljoonalle afganistanilaiselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia