OneWorld-käyttäjäkyselyn tulokset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

OneWorld-käyttäjäkyselyn tulokset

Tammikuussa 2004 maailma.net/OneWorld toteutti verkossa kansainvälisen käyttäjäkyselyn, jonka tulokset on nyt koottu yhteen. Kaikkiaan vastauksia kertyi yli 2 700. Niiden perusteella lukijat niin ulkomailla kuin Suomessakin arvostavat erityisesti portaalin uutisellista sisältöä. Rohkaiseva OneWorldin kannalta on tulos, jonka mukaan lähes puolet vastanneista kertoo aktivoituneensa itse vaikuttamaan asioihin.

Viime tammikuussa maailma.net yhdessä muiden OneWorld-keskusten kanssa toteutti käyttäjäkyselyn, joka oli esillä verkoston kaikkien portaalien sivustoilla ympäri maailmaa kuukauden ajan. Verkkolomakkeen avulla selvitettiin mm. millaisiin tarkoituksiin sivustoa käytetään, kuinka usein siellä käydään, millaisia lisäpalveluita OneWorldiltä toivotaan ja mitkä sivuston osiot lukijoita kiinnostavat eniten.

Kyselyyn saatiin yhteensä yli 2 700 vastausta, ja tulokset ovat OneWorldin toiminta-ajatuksen kannalta rohkaisevia: valtaosa lukijoista arvostaa verkoston uutistarjontaa valtavirrasta poikkeavana, vaihtoehtoisia näkökulmia tarjoavana tiedonlähteenä. Yksi merkittävimmistä tuloksista oli se, että lähes puolet kaikista vastanneista on OneWorldin aineiston innoittamana pyrkinyt itse vaikuttamaan tärkeinä pitämiinsä asioihin jollakin käytännön toimenpiteellä.

Ylivoimainen valtaosa vastauksista kertyi verkoston kattoportaalin, OneWorld Internationalin, kautta. Maakohtaiset kyselyt jäivät selvästi sen varjoon; Suomen maailma.netin kyselyyn vastanneita oli vain 39. Sen osalta otosta ei voi pitää kovinkaan edustavana, sillä maailma.netin kuukausittainen kävijämäärä samaan aikaan oli lähes 14 000. Suomalaisvastausten perusteella voi siis vetää vain suuntaa antavia johtopäätöksiä.

Uutiset tärkeintä antia

Sekä kansainvälisen otoksen että suomalaisvastausten perusteella näyttäisi siltä, että OneWorldistä ollaan kiinnostuneita ennen kaikkea uutislähteenä: kansainvälisesti uutisosiota piti tärkeimpänä 78% vastanneista, maailma.netin kyselyyn vastanneista lähes 83%. Seuraavaksi eniten arvostettiin työpaikkaosiota ja tiedonhakuosiota: maailma.netin vastauksissa tiedonhakuosiota piti tärkeänä 60%, kun vastaava luku kansainvälisesti oli 42%. Työpaikat kiinnostivat kansainvälisesti 54% vastanneista, maailma.netin vastaava luku oli 40%.

OneWorldia arvostettiin myös kansalaisjärjestöjen globaalina verkostona, “vahvana siltana erilaisten ryhmien välillä”, kuten eräs vastaaja toimintaa luonnehti. Ensisijaiset motiivit OneWorldin sivujen käyttöön liittyivät tasapuolisesti sekä työhön että henkilökohtaiseen kiinnostukseen; joskin Suomessa työhön liittyvät syyt mainitsi hieman harvempi kuin kansainvälisessä vertailussa.

Hieman yli puolet kyselyyn osallistuneista sekä kansainvälisesti että Suomessa ilmoitti käyvänsä jollakin OneWorld-sivustolla kerran tai kaksi viikossa. Valtaosa vastanneista piti OneWorldin uutisartikkeleita luotettavina ja selkeinä, mutta interaktiivisuutta toivottiin sivustolle enemmän. Kaikista vastanneista 48% vastanneista oli ryhtynyt OneWorldin aineiston innoittamana johonkin käytännön toimenpiteeseen, kuten käyttänyt artikkelia lähdeaineistona, allekirjoittanut vetoomuksen, osallistunut tapahtumaan tai liittynyt jonkin järjestön jäseneksi. Maailma.netin osalta vastaava luku oli 57%.

Verkoston suosituimmaksi sivustoksi nousi OneWorld International, jota hyödynsi 62% vastanneista. Seuraavina tulivat Afrikka 26%, Britannia 19%, Italia 16%, Yhdysvallat 15% sekä Latinalaisen Amerikan ja Etelä-Aasian sivustot 13%. Erikoissivustoista suosituin oli AIDSChannel, 13%. Suomalaislukijoiden kiinnostuksen kohteista erottui maailma.netin sekä OW Internationalin ohella erityisesti Afrikan portaali, 24%.

Suomalaisvastaajissa enemmän naisia kuin kansainvälisesti

Kaikista vastanneista lähes kolmannes oli työssä kansalaisjärjestössä, ja toinen kolmannes koostui opiskelijoista tai opetustyössä olevista. Liike-elämässä toimi 14% ja median palveluksessa 7%. Suomalaisvastaajista reilu kolmannes oli opiskelijoita, kansalaisjärjestöissä töissä 28% ja median palveluksessa 17%.

Suurin osa OneWorldin kyselyyn vastanneista asui Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Kanadassa; kuitenkin vastauksista 13% tuli Aasiasta, 7% Afrikasta ja 3% Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueelta. Maantieteellisen hajonnan osalta tulos siten tukee verkoston tavoitetta “lähentää kestävän kehityksen hyväksi toimivaa globaalia yhteisöä online-kumppanuuden keinoin.”

Reilu puolet vastanneista oli iältään 18-35-vuotiaita sekä kansainvälisesti että Suomessa. Mielenkiintoinen havainto ikäjakauman osalta oli se, että yhdysvaltalaiset OneWorldin käyttäjät näyttäisivät olevan keskimäärin reilusti vanhempia kuin brittikäyttäjät. Suomalaisvastaajista kolme neljännestä eli 76% oli naisia, kun luku kansainvälisesti oli 49%.


Lisätietoa englanniksi: OneWorld user survey results

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia