Oma viljelyspalsta työllistää Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oma viljelyspalsta työllistää Zimbabwessa

Vihannesten viljelystä ja myynnistä on
kehittynyt tuottoisa elinkeino kymmenen työttömäksi jääneen naisen
joukolle Zimbabwen toiseksi suurimmassa kaupungissa Bulawayossa.

Vihannesten viljelystä ja myynnistä on kehittynyt tuottoisa elinkeino kymmenen työttömäksi jääneen naisen joukolle Zimbabwen toiseksi suurimmassa kaupungissa Bulawayossa.

Naiset saivat kaupungilta käyttöönsä maa-alan, jonka lähellä sijaitsee kunnan porakaivo.

Palstalla kasvaa tomaattia, kaalia, sipulia, salaattia ja muita vihanneksia, joilla naiset ruokkivat perheensä ja hankkivat tuloja myymällä ylijäämän.

Ryhmän naiset, kuten Mavis Dube, 41, kuuluvat nyt niihin harvinaisiin zimbabwelaisiin, jotka pystyvät vielä ostamaan leivän, lihan ja sokerin kaltaisia perustarvikkeita.

"Emme ole rikkaita, mutta pystymme ruokkimaan itsemme ja perheemme. Vihannesten viljelyn avulla olen voinut laittaa lapseni kouluun ja ostaa leipää silloin tällöin", Dube kertoo.

 

Leipä on ylellisyystuote

Leivästä on tullut ylellisyyttä monille, sillä yksi limppu maksaa yli kymmenesosan keskivertokansalaisen kuukausipalkasta.

Vihanneskauppiaat myyvät tuotteensa pääosin tukkuostajille, jotka maksavat Etelä-Afrikan randeilla.

"Se antaa meille suojaa inflaatiota vastaan", Katherine Zulu sanoo.

Pienostajien kanssa käydään kauppaa kuitenkin myös jätti-inflaation heikentämällä Zimbabwen dollarilla.

Zulun mukaan naisryhmän jäsenet ansaitsevat kukin noin 40 euroa kuussa eli viisi kertaa keskipalkan verran.

Vihanneksista saatavan ylimääräisen tulon naiset käyttävät yhteishankintoihin Etelä-Afrikan puolelta.

"Ostamme isoja eriä sellaisia tuotteita, joita ei nyt saa Zimbabwesta, kuten maissijauhoa, ruokaöljyä, pyykkisaippuaa ja riisiä", Zulu kertoo.

Rahaa kuluu myös torjunta-aineisiin ja porakaivon kunnossapitoon.

Uhkaava nälkä on synnyttänyt Zimbabween paljon vastaavia viljelyhankkeita. YK:n ruoka-apujärjestö WFP ennustaa, että useiden huonojen satojen seurauksena jopa puolet Zimbabwen asukkaista tarvitsee ensi vuonna apua.

 

Viljelypalstat kaatuvat veden puutteeseen

Zimbabwen sadoissamiljoonissa laukkaava inflaatio on maailman korkein. Maan talous on kutistunut yli 70 prosenttia sen jälkeen, kun presidentti Robert Mugabe alkoi jakaa valkoisten suurtiloja kannattajilleen vuonna 2000.

Bulawayon kaupungin johto on rohkaissut naisten vihannestarhojen kaltaista tulonhankintaa.

Kaupunki on itse asiassa kannustanut yhteisten viljelypalstojen perustamista jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta moni hanke on lopahtanut vesipulaan.

Siksi Dube ja Zulu kumppaneineen etsivät palstan läheltä porakaivoa, josta veden saa ilmaiseksi.

Perustaessaan palstaansa viime vuoden lopulla naiset kokosivat yhteen säästönsä. Rahoilla ostettiin siemeniä ja aidattiin viljelykset.

Pari kuukautta myöhemmin ilmaantui sponsori: eläkkeellä oleva koulunjohtaja Pauline Jubane lahjoitti rahaa uusien siementen ostoon ja tarhan laajentamiseen.

Naisten reipas yritys päästä köyhyydestä ja nälästä teki Jubaneen vaikutuksen. "On hyvin vähän hankkeita, joissa pieni rahasumma voi tuoda niin mittavan tuloksen", hän kehuu.

Naiset ovat kuitenkin pettyneitä siihen, ettei yhteiskunta ole tukenut heitä naisten asioiden ministerin vastakkaisista puheista huolimatta.

"Uskomme ministeriön avustavan vain ihmisiä, jotka kannattavat poliittisia puolueita. Heille löytyy aina maata ja tukea. Me täällä yritämme osoittaa, että pystymme tekemään jotain näinä ankarina aikoina jopa ilman apuakin", Zulu selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia